středa 8. října 2014

Jablíčkový moučník s tvarohem

O chutích a vůních podzimu jsme tu už mluvili. Kombinace jablek, skořice a ořechů mě asi nikdy neomrzí. Zásoba domácích jablek je stále velká, takže není divu, že další v řadě jablíčkových moučníků nemůže tuto osvědčenou trojkombinaci postrádat. Když ještě přiberou do party tvaroh a pár sladkých rozinek, vznikne můj oblíbený

Jablíčkový moučník s tvarohem

Při přenášení horního plátu těsta se možná trochu zapotíte, ale veškerá námaha bude stát za to. Záplaty povoleny, cukr všechny nedostatky schová :)


jablickovy moucnik s tvarohem


plech cca 27 x 37 cm

Ingredience:
/těsto/
600 g hladké mouky (začínám na 550 g a dle potřeby přidávám)
1 prášek do pečiva
180 g cukru krupice
200 g rozpuštěného a vychladlého másla
120 ml vlažného mléka
1 vejce +1 žloutek do těsta
a
1 vejce na potření těsta před pečením 

/tvarohová náplň/
500 g nejlépe tučného tvarohu ve vaničce (někdy dělám slabší vrstvu jen z 250 g)
2 vanilkové cukry
moučkový cukr na doslazení dle chuti
hrst rozinek (kdo nemá rád, vynechá)

/jablečná náplň/
cca 6 - 8 jablek (dle velikosti) - oloupaná a nastrouhaná
1 skořicový cukr nebo samotná skořice (cca 2 lžičky)
dle kyselosti jablek třtinový cukr na doslazení
hrst nahrubo nasekaných ořechů (vlašské, lískové nebo mix) 

Postup: 
Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, mléko i vejce se žloutkem, přičemž ingredience promícháváme vařečkou. Jakmile se většina ingrediencí spojí, vypracujeme už rukama hladké těsto, které dáme v mikrotenovém sáčku chladit na hodinku do lednice.

Mezitím si nastrouháme jablka a připravíme tvarohovou náplň - stačí promíchat tvaroh s vanilkovým cukrem a dosladit dle chuti cukrem moučkovým. Nakonec do tvarohu vmícháme rozinky.

Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Těsto si rozdělíme na "větší a menší polovinu". Tu o fous menší rozválíme na velikost dna plechu a přendáme ji na plech. 

Začneme předehřávat troubu na 160 stupňů.

Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, přičemž okraje necháme volné (stačí 1 cm). Z jablek vymačkáme šťávu a rozprostřeme je rovnoměrně na tvaroh. Posypeme je ořechy a skořicovým cukrem a dosladíme cukrem třtinovým (záleží na druhu a kyselosti jablek, já dávám 2 - 3 polévkové lžíce).

Volné okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, které nám pomůže horní a spodní plát těsta spojit. 

Druhou část těsta rozválíme na velikost o něco větší, než dno plechu - tak, aby překrylo náplň a dosáhlo až k okrajům spodního těsta. Toto je potenciální krizový moment, jelikož přenášení velkého plátu těsta v jednom kuse chce grif a velkou dávku štěstí. Já si vždy připravím plech co nejblíže vyválenému těstu, to po kratší straně naroluji na pomoučený váleček a pak co nejrychleji přenesu nad plech, kde ho zase "odroluji". Pokud se vám těsto při přenášení přeci jen potrhá, okraje trhlin k sobě zmáčkněte prsty a větší díry prostě zazáplatujte těstem a opět přimáčkněte okraje k sobě. Aby toho přimačkávání nebylo málo, nakonec je třeba dobře přimačknout okraje horního a spodního plátu těsta k sobě, aby náplň při pečení nevytekla.

Malá poznámka na okraj o okrajích: 
Tento postup se osvědčil mně, jelikož mi spojování horního a spodního těsta na dně plechu více vyhovuje. Samozřejmě je možné postupovat obráceně, tedy vyválet spodní plát větší a vytvořit z něj na stěnách plechu okraje. Horní plát pak bude stačit menší, ale bude malinko složitější nějak esteticky okraje pospojovat. Vyberte si postup, který vyhovuje vám.

Povrch moučníku potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na již zmíněných 160 stupňů cca 35 - 40 minut do zezlátnutí povrchu.

A když si tímhle vším projdete, bude váš voňavý a šťavnatý moučník vypadat zhruba takto:


jablickovy moucnik s tvarohem


Dopřejte mu závoj z moučkového cukru (který milosrdně zakryje případné stopy po záplatování těsta), nakrájejte a užijte si symfonii chutí podzimu (což já činím poměrně často a bez ohledu na roční období).


jablickovy moucnik s tvarohem


Ať se povede!

3 komentáře:

  1. Luxusní koláč, takový pekla moje babička 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, je to můj oblíbený a zrovna je jeho sezóna :)

      Vymazat
  2. Luxusní koláč, takový pekla moje babička 😍

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...