neděle 3. května 2015

Nepečený cheesecake s bílou čokoládou a malinovým chia přelivem

Pokud si zatím netroufáte na pečený cheesecake nebo se vám do jeho přípravy jednoduše nechce, pořád je tu ještě varianta nepečených dortíků. A pokud se ve vaší lednici právě nachází silná trojka: mascarpone, šlehačka a tvaroh a ve spíži se najde nějaká ta máslová sušenka a bílá čokoláda, můžete rovnou začít s přípravou výtečného nepečeného dortu. Jeho příprava je rychlá a je navíc o to sympatičtější, že mezi ingrediencemi nenajdete žádné ztužovače ani želatinu. Jedinou nevýhodou je čas potřebný na ztuhnutí. Stejně jako na ten pečený si i na tento počkáte minimálně přes noc i déle. Všechno to čekání ale stojí za to. Slibuji.

A pokud se vám opravdu, ale opravdu nechce tak dlouho čekat, navrstvěte nalámané sušenky, náplň a ovoce do pěkných skleniček a rázem máte výborný a oku lahodící dezert, kterému stačí v lednici jen pár hodin.

Nepečený cheesecake s bílou čokoládou 
a malinovým chia přelivem

Aby se vám cheesecake dobře krájel a držel tvar, nechte ho opravdu dobře ztuhnout, ideálně 24 hodin. Ten můj by si ještě pár hodin v chládku zasloužil, ale zvítězila nedočkavost :)

No bake white chocolate cheesecake with rapsberry chia sauce
průměr 22 cm

Ingredience:

/krusta/
160 g máslových sušenek
70 g rozpuštěného másla

/náplň/
250 g mascarpone
250 g polotučného tvarohu ve vaničce
250 ml šlehačky 
200 g bílé čokolády
1/2 lžičky sušených nebo čerstvých semínek vanilky 
hrst čerstvých nebo mražených malin

/malinový chia přeliv/
250 g čerstvých nebo mražených malin
třtinový cukr dle chuti
50 ml studené vody
2 lžíce chia semínek 

Postup:

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem (máte-li otevírací, papír skřípněte mezi dno a ráfek formy) a boky alobalem.

Bílou čokoládu nalámeme na kousky a necháme pomalu rozpustit ve vodní lázni - tzn. do většího kastrůlku dáme vařit vodu a na něj položíme menší kastrůlek s nalámanou čokoládou. Dno horního kastrůlku se nesmí dotýkat vody, kterou po dosažení varu necháme jen pobublávat. Po rozpuštění necháme čokoládu za občasného promíchání chladnout. 

Mezitím si připravíme sušenkovou krustu - sušenky buď rozdrtíme pomocí robota nebo je dáme do silnějšího igelitového sáčku a rozdrtíme válečkem. Drobečky dobře promícháme s rozpuštěným máslem a směs natlačíme na dno dortové formy. Dobře k tomu poslouží dno skleničky nebo kulatá strana lžíce. Takto připravenou formu dáme do lednice.

Do vyšší nádoby dáme mascarpone, tvaroh a přilijeme šlehačku. Ručním šlehačem šleháme několik minut do zhoustnutí, poté přidáme vanilku a pomalu za stálého šlehání přilijeme vychladlou čokoládu. Pozor - příliš teplá nebo dokonce horká čokoláda způsobí zdrcnutí náplně.

Polovinu náplně nalijeme do formy a rozprostřeme na sušenkový základ. Hustě směs poklademe malinami a přelijeme zbytkem náplně, povrch uhladíme.

Formu opět uložíme do lednice a pokusíme se na ni alespoň na 24 hodin zapomenout. 

V mezičase si připravíme malinový chia přeliv. Maliny rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme, osladíme dle chuti, naředíme vodou a vmícháme chia semínka. Za občasného promíchání necháme chia semínka alespoň tři hodinky v lednici pracovat. Pokud směs příliš zhoustne, přidáme trochu studené vody.

Pak už jen stačí dortík naporcovat, každý kousek přelít malinovou omáčkou a ozdobit extra malinou:


no bake white chocolate cheesecake with rapsberry chia sauce


Tady je důkaz, že když budete chladit déle, odměnou vám budou úhlednější řezy (už bez malinového přelivu, který z lednice záhadně zmizel):

no bake white chocolate cheesecake with rapsberries

Ať se povede!

2 komentáře:

  1. Dobrý deň, skúšala som robiť tento cheesecake išla som presne podľa postupu, no ani po 36 hodinám mi nestuhol.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zatím se mi nestalo, že by cheesecake neztuhl. Napadá mne příště nechat tvaroh alespoň půl hodiny vykapat přes plátýnko(některé tvarohy mívají v sobě více tekutiny)a šlehačku před přidáním ostatních ingrediencí trochu našlehat.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...