čtvrtek 18. prosince 2014

Vánoční perníčky + tipy na zdobení bílkovou polevou

Před pár dny jsem se vás v rámci soutěže o vánoční dárky (která stále probíhá) ptala, bez jakého cukroví si Vánoce ani nedovedete představit. Já na tuto otázku vlastně ani jednoznačnou odpověď nemám. Chuťově u mě vede klasika jako jsou maminčiny vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, stejně tak si pochutnávám na všem cukroví provoněném kokosem a skořicí. Navíc samozřejmě zkouším nové druhy. 

Každoročně se ale vracím k perníčkům. Teprve s nimi je moje vánoční pečící mise kompletní. Perníčky jsou jako malá voňavá malířská plátna, která čekají na zaplnění. Pár šikovných tahů bílkovou polevou jim dokáže vdechnout život a vykouzlit úsměvy, ať už je pojmete jako jedlé dárky, ozdoby na stromeček nebo součást podnosu s vánočním cukrovím.

Bohužel rok od roku je času čím dál tím méně, o to víc se mi hodí můj osvědčený recept na perníčky, které se nemusí dlouho rozležet a jsou měkké hned druhý den po upečení. Zdobení volím spíše jednodušší, nejoblíbenější barvou je bílá v kontrastu s hnědým perníčkem. Jelikož už mám ale i malou pomocnici, jsou naše perníčky pěkně barevné.

Receptů, návodů a tipů na pečení i zdobení perníčků je plný internet, tudíž rozepisovat se tu obsáhle krok za krokem by bylo nošení dříví do lesa. Neuškodí ale zrekapitulovat si to nejdůležitější a možná se některé moje zkušenosti budou hodit i vám.  Jak za chvíli uvidíte, moje zdobení je na úrovni nadšeného amatéra. O to ale nejde. Jde o radost ze zdobení, atmosféru, společné chvíle s dcerkou, která ráda při pečení i zdobení pomáhá.

Pro fundovanější rady a tipy ohledně perníčků a jejich zdobení se můžete podívat třeba sem k Meg, která připravila podrobný návod i video. Další inspiraci najdete tady na stránkách paní Brýdové.

Teď už ale můj osvědčení recept na 

Vánoční perníčky (ihned měkké)

Nepotřebují se dlouho rozležet, a proto se do nich můžete pustit ještě teď, kdy už Vánoce klepou na dveře.


vanocni pernicky / gingerbread cookies



Ingredience:

500 g hladké mouky
150 g cukru moučka (kdo má rád sladší, může přidat)
100 g másla
4 vrchovaté lžíce tekutého medu
2 vejce + 1 na potření hotových perníčků
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa (i více - podle toho, jak tmavé chcete perníčky mít)


Postup:

Ve vodní lázni rozehřejeme máslo s medem a necháme mírně vychladnout.

Smícháme suché ingredience - mouku, cukr, sodu, koření a kakao.

Do vlažného másla s medem za stálého míchání nalijeme vidličkou prošlehaná vejce a dobře promícháme. 

Obě směsi spojíme a nejdříve vařečkou a poté ručně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Vytvarujeme z něj váleček, který zabalíme do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie a necháme přes noc v ledničce.

Vychlazené těsto rozkrájíme na cca 2 cm silné plátky, které postupně odebíráme z lednice a zpracováváme - rozválíme na 2-3 mm silnou placku, vykrajujeme libovolné tvary, které klademe s rozestupy na pečící papír (nakynou).

Tip 1: Na jeden plech dávejte jen tvary podobné velikosti, aby se upekly rovnoměrně. 

Tip 2: Pokud budete chtít perníčky použít jako ozdobu na stromeček, vypíchněte jim před pečením dírku brčkem. Můžete pod ně také položit špejli a mírně přimáčknout - vznikne vám perníkové "lízátko" nebo zápich, který krásně vypadá ozdobený mašlí.

Tip 3: Perníčky výborně chutnají a krásně vypadají ozdobené mandlí, brusinkami či kandovaným ovocem (viz úvodní obrázek). Před pečením je můžete na jednotlivé kousky "přilepit" bílkem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů (horkovzdušná) 5 - 8 minut podle velikosti perníčků.

Ihned po vyndání z trouby ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem.

Tip 4: Do části rozšlehaného vejce můžete rozmíchat malinko potravinářského barviva a získat tak barevný podklad pro vaše zdobení (krásně vypadá červená).

vánoční perníčky / gingerbread cookies


Tip 5: Perníčky je třeba před zdobením nechat alespoň 24 hodin "vydýchat", jinak z nich bude zaschlá poleva odpadávat

Tip 6: Zkuste zkombinovat zdobení polevou s cukrovými a marcipánovými ozdobami. Marcipán stačí pro přilepení na perník malinko navlhčit.

Zdobení bílkovou polevou

A teď několik slíbených tipů od příležitostné zdobičky perníčků:

zdobení perníčků / decorating gingerbread cookies


1/ Bílková poleva neboli královská glazura - můžete si ji připravit doma, využít práškové směsi (k dostání v obchodech s cukrářskými potřebami nebo přes internet) nebo koupit už hotovou v tubě. Přiznám se, letos mi přišly vhod už připravené tubičky se čtyřmi barvami polevy od Dr. Oetkera, se kterými se i dobře pracuje dětem. Pokud mám ale více času i perníčků na ozdobení, připravuji polevu vlastní:

1 bílek
cca 200 g moučkové cukru (alespoň 2x prosátý nebo extra jemný) - přidávat postupně
1 lžička Solamylu
1 lžíce citronové šťávy 

Bílek mírně našlehám metličkou, postupně do něj zašlehám cukr smíchaný se Solamylem a přes sítko přidám citronovou šťávu. Šlehám metličkou, dokud nevznikne jasně bílá hustší poleva - dle potřeby přidávám cukr nebo vodu jen po kapkách. Pracuji ručně. Zkoušela jsem i ruční šlehač, ale do polevy se tak dostalo moc vzduchu a po zaschnutí odpadávala. Alespoň taková je moje zkušenost.

Hustota polevy je téma na román, existuje celá řada osvědčených rad, jak se dopracovat k té ideální. Po vytažení metličky z polevy by měla dělat špičky, které se zase pomalu spojí s ostatní polevou. Nebo metoda pokus-omyl: nejednou jsem polevu ze sáčku vracela do mísy a upravovala konzistenci...

2/ Obarvení polevy - jak jsem říkala, nejraději nechávám polevu bílou. Když potřebuji barevnou, rozdělím si ji do malých mističek a párátkem přidávám gelovou barvu, dokud nejsem spokojená s odstínem. Mističky s hotovou polevou přikrývám mokrou utěrkou, aby nezačala tvrdnout.

3/ Plnění sáčků - na zdobení používám cukrářské sáčky a kovové špičky s velmi úzkým otvorem. Použít se ale dají i sáčky z pevnějšího igelitu (šikovné jsou ty uzavíratelné) nebo kornouty z pergamenového papíru. Sáček si vložím do vyšší nádoby a mám obě ruce volné na plnění polevou. Pokud mám některé barvy jen málo (bývá to černá nebo hnědá), používám malý sáček s ustřiženou špičkou. 

4/ Aby se špička neucpávala - to je ta asi nejdůležitější vychytávka, která mi šetří nervy, když zdobím více barvami. Ve chvíli, kdy některé zdobící sáčky zrovna nepoužívám, odkládám je do vyšší nádoby, která má na dně navlhčený hadřík - špička se tak neucpává a mohu vesele zdobit dál. Vydrží takhle i pár dní v lednici, pokud zdobím na etapy.
Aby poleva nevytékala při stlačení na druhé straně, konec sáčku zakroutím a sepnu kolíčkem na prádlo nebo upevním gumičkou.

Vím, nejsou to žádné převratné objevy, ale třeba některé z vás pomůžou.

A teď už pár obrázků pro inspiraci 
(ne, nejsou letošní. Jsou vzpomínkou na dobu, kdy jsem ještě měla čas si se zdobením pohrát. Krunýře, ulity i medvědí bříško vzniklo pomocí půlkulaté formičky, na kterou se dalo upéct kolečko těsta. Dovnitř jsem před slepením ukryla malé překvapení - sladkosti i malé dárečky).

vánoční perníčky / gingerbread cookies
 
Ehm, pro srovnání vzorek letošní (rychlo)tvorby za pomoci už zmíněných kupovaných tubiček s polevou:

vánoční perníčky / gingerbread cookies

Vypadá to, že dcera mne už v estetice zdobení předhání :)


vánoční perníčky / gingerbread cookies


Ať se vám perníčky povedou a hlavně si užijte jejich zdobení :)

2 komentáře:

  1. Leni,
    moc děkuji za nás všechny - dobré rady k nezaplacení!!!!!
    Ano perníčky k vánocům patří- stejně jako lenecké a vanilkové rohlíčky!!!!!
    Krásné vánoce
    Dana P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Dano. Budu ráda, když se ty rady budou někomu hodit. Nejsem žádný expert, ale pár perníčků už jsem přeci jen nazdobila :) Je to pro mě relax. Také přeji krásné Vánoce provoněné vanilkou, kokosem a skořicí. A samozřejmě i perníkovým kořením :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...