neděle 3. srpna 2014

Letní koláč ze zakysané smetany se třemi druhy rybízu a kokosovou drobenkou

Kdyby mě někde na ulici oslovil člověk s anketou oblíbenosti různých druhů rybízu, asi bych tentokrát nepředstírala telefonický hovor a neobcházela ho obloukem, ale ochotně věnovala několik minut ze svého dne vyřešení této důležité otázky.

Na prvním místě by se u mě umístil bílý rybíz. Není tak často k vidění, vlastně je to docela vzácnost. Pro mě i tím, že s ním mám spojenou vzpomínku na prázdniny u babičky a dědy, na nejzazší roh zahrady a malý keřík s bílým pokladem hned u sousedovic plotu.

Stříbro patří červenému rybízu. Jeho chuť je prostě léto.

No a třetí místo má rybíz černý. Jako malá jsem ho ráda neměla, na chuť jsem mu přišla, alespoň v jeho syrové podobě, až v dospělosti. 

Letos mám to štěstí, že se mi doma sešly všechny tři druhy, což je přímo výzva k upečení nějaké třírybízové dobroty.

A protože je tenhle koláč tak jednoduchý a rychlý na přípravu, vymyslela jsem mu alespoň dlouhý a složitý název :)

Letní koláč ze zakysané smetany se třemi druhy rybízu a kokosovou drobenkou

Se základním těstem můžete vytvořit různé varianty moučníků - s drobenou i bez, s čerstvým, mraženým i kompotovaným ovocem. Hodí se rybíz, jahody, borůvky, maliny, broskve, jablka, hrušky, švestky - zkrátka co zahrádka, mrazák či spíž zrovna nabízí.


rybízový koláč s kokosovou drobenkou


pekáček 27 x 22 cm

Ingredience:

/těsto/
2 kelímky zakysané smetany po 180 g
1 kelímek od výše zmíněné zakysané smetany cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 kelímky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 vejce
4 lžíce kokosu
mléko dle potřeby (já použila cca 1/3 kelímku)

/kokosová drobenka/
50 g změklého másla

40 g hnědého cukru
40 g kokosu
50 g polohrubé mouky

/na dokončení/
omytý a okapaný rybíz (nebo jiné ovoce)

Postup:
Zakysanou smetanu smícháme s cukry, přidáme vidličkou prošlehaná vejce a do směsi zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme kokos a dle potřeby mléko.

Na drobenku promneme máslo s cukrem, kokosem a moukou, až vzniknou malé hrudky.

Těsto nalijeme do pečícím papírem vyloženého pekáčku (nejlepší je pečící papír úplně zmuchlat a pak rozložit, bude se s ním lépe pracovat), hustě posypeme rybízem a nakonec drobenkou.

rybízový koláč s kokosovou drobenkou

Pečeme na 160 stupňů 35 - 40 minut. 
Zda je moučník hotový poznáme podle testu špejlí - po vytažení z těsta (vyberte si pokud možno kousek bez rybízu, což je poměrně nelehký úkol) by měla být suchá a bez nalepeného těsta.

Po vytažení z trouby moučník i s pečícím papírem přemístíme na mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

rybízový koláč s kokosovou drobenkou

Ať se povede!

4 komentáře:

  1. Mnam, kokosova drobenka je ta nejlepsi vec na svete!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je naprosto úžasná ...křehká opravdu jsem lepší nejedla.

      Vymazat
    2. Tak to mě moc těší! Děkuji za pochvalu.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...