neděle 1. února 2015

Domácí zázvorový čaj

Na ucpaný nos třikrát denně dvě makronky.
Na kašel kus jablečného koláče a zapít hrnkem horkého kakaa. 
Na horečku tabulka oříškové čokolády a pár pralinek.
Na chřipku pořádnou porci čokoládového dortu minimálně jednou za den.

Kéž by ...

Nic naplat, dortem, čokoládou ani koláčem se chřipka vyléčit nedá. No fakt, mám to vyzkoušené :) 
(nemluvě o tom, jak bychom asi všichni na jaře po takové léčbě vypadali).
Ačkoli jim nelze upřít prokazatelné mysl povzbuzující účinky, na ucpané dutiny a bolest v krku nemají pražádný vliv. Škoda. Léčba s nimi by byla určitě příjemnější, než do sebe cpát všechny ty pilule, kapky a nápoje, které nás mají zaručeně v co nejkratším čase postavit na nohy. Kdo si taky v dnešní době může dovolit zalézt do peřin a pořádně chřipku vypotit.

Mě letos ale zachránilo něco jiného:

Domácí zázvorový čaj

Přírodní pomocník v boji proti nachlazení. Mohu ho jen doporučit.


domácí zázvorový čaj


Ingredience

čerstvý zázvor - cca 2,5 cm kousek
300 ml vody
citrónová šťáva a med dle chuti

Postup

Zázvor oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Plátky zázvoru zalijeme horkou vodou, hrnek přikryjeme a necháme několik minut louhovat. Cedit nemusíme, plátky zázvoru zůstanou na dně.
Abychom nepřišli o cenné látky v medu, sladíme až po částečném vychladnutí. Přidáme citrónovu šťávu dle chuti. Čaj pijeme samozřejmě ještě teplý.

Druhou možností je zázvor nastrouhat (výborně se mi osvědčilo keramické třítko na česnek), čaj pak bude silnější (v případě potřeby přidejte vodu). Po vylouhování je nutné ho přecedit, až potom přidat citrón a med.

homemade ginger tea

Tak na zdraví a ať vám pomůže!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...