středa 11. února 2015

Valentýnské srdce aneb skořicoví šneci trochu jinak

Valentýn? Říkal tu někdo Valentýn?
Neee, snad už také nejdete s davem!
No dobře, co bych pro vás neudělala, že?

Jak známo, láska prochází žaludkem. A jak známo, skořice je afrodiziakum.
Skořicoví šneci jsou tedy jasná volba. Neznám nikoho, kdo by jim odolal. A když už se blíží ten svátek zamilovaných, dáme jim tvar srdce - co vy na to?

Valentýnské srdce aneb skořicoví šneci trochu jinak

Skořicoví šneci jsou nejlepší ještě teplí, hned po upečení. Ach ta vůně a ta chuť!


cinnamon rolls - Valentine heart

cca 15 šneků

Ingredience:

/těsto/
250 ml mléka
1 kostka droždí (42g)
1 lžíce cukru krupice
50 g rozpuštěného a vychladlého másla
špetka soli
1 vejce
500 g hladké mouky

/náplň/
10 lžic cukru krupice
4 vrchovaté lžičky skořice
70 g rozpuštěného másla

Postup:


Do vlažného mléka vmícháme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.

Do mísy připravíme mouku smíchanou se špetkou soli, přidáme vychladlé máslo, vejce a kvásek. Promícháme vařečkou a pak už ručně vypracujeme těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme drobet mouky (musí ale zůstat pružné). Z těsta uděláme bochánek, poprášíme ho moukou a necháme ho v míse přikrytý utěrkou 1 hodinu kynout na teplém místě.
Formu ve tvaru srdce (případně plech) vyložíme pečícím papírem (jde to lépe, když papír zmuchláme - lépe pak drží tvar).
Na náplň smícháme cukr se skořicí, máslo rozpustíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Každou rozválíme na co největší obdélník, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme směsí cukru a skořice.
Na klasické šneky stačí obdélník po delší straně srolovat, nakrájet na cca 4 cm špalíčky a ty pak pokládat řezem dolů na plech či do formy. Ze šneků jde vyskládat různé tvary, třeba ovečku nebo právě naše valentýnské srdce. Krásně vypadají i šneci upečení v papírových košíčcích jako muffiny. K těm se ještě dostaneme.

Nebo si můžeme s těstem trochu pohrát a vytvořit místo šneků malá srdíčka. Obdélník srolujeme po širší straně z obou stran, až se oba válečky potkají uprostřed. Krájíme je postupně na cca 4 cm kousky, pokládáme řezem dolů do formy a prostředek trochu vytáhneme do cípu jako srdíčko. Jelikož se jim moc nebude chtít držet požadovaný tvar, pomůžeme jim malými spirálkami z odkrojených okrajů těsta. Srdíčka dáváme blízko k sobě a vyskládáme tvar srdce. Podél okrajů formy jim necháme trochu místa na osobní růst.

Ze zbylého těsta můžeme udělat samostatné šneky nebo výše zmíněné šneko-muffiny. V tom případě uděláme špalíčky alespoň 5 - 6 cm široké, dáme je do papírových košíčků a pečeme ve formě na muffiny.

cinnamon rolls before baking

Před pečením necháme šneky ještě alespoň 20 minut kynout, mezitím troubu rozehřejeme na 160 stupňů.

Pečeme do zezlátnutí 20 - 25 minut dle velikosti šneků.

Při pečení část náplně vyteče, po vychladnutí jde snadno odloupnout (mňam).
Po upečení vypadá naše srdce z lásky zhruba takto:
cinnamon rolls - Valentine heart
Nádhera. Jen si kousek odloupnout. 

Když už je ten Valentýn, oblékneme naše šneky do trochu slavnostnějšího kabátku. Stačí jim dát závoj z moučkového cukru nebo je sofistikovaně a zcela originálně pocákat čokoládovou či cukrovou polevou (moučkový cukr, troška vody či mléka, malilinko růžového barviva a mícháme do správné středně husté konzistence):

cinnamon rolls - Valentine heart

Uznávám, malinko se mi to vymklo z rukou a moje srdce vypadá, jako by po něm lezlo hejno podvyživených žížal :) Výsledek kombinace příliš husté polevy a lenosti dolovat ji ze zdobící lahvičky a ředit. Ne vždy je vítězství člověka nad hmotou estetickým zážitkem. Ale chuťový zážitek naštěstí neutrpěl :)

Pomůže pohled zblízka?

cinnamon rolls - Valentine heart

Nevím jak vy, ale já bych se zakousla hned.

Mimochodem, varianta šneko-muffinů je také fajn:

cinnamon roll muffin


Ať se povedou a udělají radost!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...