Pokud máte v rodině minimálně jednoho cukroholika jako já, pak mu sněhovými stromečky a pusinkami uděláte velkou radost. Navíc k Vánocům sněhové pečivo tak nějak patří. Já už se ale tajně těším, jak si s jeho pomocí připomenu léto - z mrazáku vyndám jahody, rozmačkám, malinko osladím a navrch dám pořádný kopec šlehačky smíchané s nalámanými pusinkami. Mňam.
Vánoční stromečky a pusinky
Zaexperimentujte s tvary i barvami a vytvořte různé druhy sněhového pečiva.
Ingredience
2 bílky
140 g krupicového cukru
špetka soli
zelené potravinářské barvivo (nejlépe gelové)
na dokončení: cukrové zdobení - hvězdičky, perličky apod.
Postup
Při přípravě sněhových pusinek je třeba se držet obecných zásad pro práci s bílkovým sněhem:
- bílky musí být dokonale oddělené od žloutků
- bílky se lépe ušlehají, pokud mají pokojovou teplotu
- šleháme na vysoký stupeň v čisté, suché a nemastné míse
- pro lepší vyšlehání do bílků přidáme špetku soli nebo pár kapek citronové šťávy
V případě sněhového pečiva pak platí:
- na přípravu pusinek se lépe hodí krupicový cukr než moučkový a je třeba ho přidávat postupně
- na jeden bílek dáváme 70 - 100 g cukru
- hmota musí po vyšlehání tvořit tuhé špičky (pozor na přešlehání, hmota pak začne zase řídnout) a je třeba ji zpracovat hned
- pusinky se nepečou, ale suší při nižší teplotě minimálně hodinu
A když už tohle všechno víme, můžeme se pustit do přípravy vánočních pusinek a stromečků:
Troubu předehřejeme na 100 stupňů.
Do bílků, které mají pokojovou teplotu, přidáme špetku soli a začneme šlehat. Během šlehání postupně přisypáváme cukr a šleháme několik minut, až hmota tvoří tuhé špičky (klidně ještě hustší než u mne na obrázku, tvary pak budou mít ostřejší obrysy. Případně přidáme další cukr - záleží na velikosti bílků). Ke konci krátce vešleháme zelené gelové potravinářské barvivo (stačí opravdu malinko), až docílíme požadovaného odstínu.
Hmotu přendáme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou (lze použít i hladkou špičku) a na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme pusinky (krouživý pohyb směrem nahoru) nebo stromečky (sáček držíme kolmo k plechu, zmáčkneme, uvolníme tlak, posuneme špičku výš nad vzniklý "bochánek", opět zmáčkneme a vytvoříme menší "bochánek" a ještě jednou opakujeme - vzniknou tak tři patra stromečku). Vzniklé tvary pak ozdobíme cukrovým zdobením - stromečkům navíc do špičky zapíchneme hvězdičku.
Sněhové pečivo sušíme na 100 stupňů zhruba hodinu. Hotové by mělo jít dobře odloupnout od pečícího papíru a mělo by být po vychladnutí pěkně křupavé a vysušené i uvnitř.
Ať se povedou!
Žádné komentáře:
Okomentovat