středa 25. března 2015

Velikonoční cupcakes 2015 - ovečky

Ovečky k jaru a k Velikonocům prostě patří a na svátečním stole nemůžou chybět. Nechme ale ty čtyřnohé běhat po louce, tam jim to svědčí víc, než na talíři. Místo pečínky si dáme sladké dortíky.

Velikonoční ovečky

Vykouzlit z obyčejných muffinů stádo roztomilých oveček, které spasou všechny kytičky na velikonočním ubrusu, hravě zvládnou i malí pomocníci. Klidně jim tento úkol svěřte a jděte nachytat trochu jarního sluníčka.



Budeme potřebovat:
muffiny dle oblíbeného receptu - na ovečky klasické, na jehňátka mini  
krém (tvarohový, máslový, z krémového sýra - jaký máte rádi)
bílé mini marshmallows (koupila jsem v Marks & Spencer)
párátka, izolepu a vystřižené hlavičky - já jsem použila tuto volně stáhnutelnou šablonu na oblíbenou ovečku Shaun, kterou jsem vytiskla na tužší papír v původní i zmenšené velikosti. 

Připravíme si ovčí hlavičky - vystřihneme a pomocí izolepy zezadu přilepíme párátko.

Pak už jen stačí každý muffin potřít krémem, hustě na něj poskládat marshmallows a dopředu zapíchnout hlavičku. A je hotovo.



Na internetu najdete spoustu nápadů, jak na ovečkové cupcakes, stačí si vybrat.


Já jsem čerpala inspiraci a šablonu stáhla od Hello Little House.

Tak ať se povedou i vám a udělají radost malým koledníkům.

neděle 22. března 2015

Velikonoční cupcakes 2015

Dnes to nebude ani tak o pečení, jako o zdobení. 
Nadýchaný muffin udělá radost snad každému, načančaný cupcake ale ještě víc. 
A když už máme to jaro a blíží se Velikonoce, budeme čančat tématicky:

Mrkvové cupcakes

budeme potřebovat:
mrkvové muffiny - třeba podle mého receptu.
oblíbený krém - já letos použila krém à la domácí pribináček
marcipán nebo mléčnou modelovací hmotu v oranžové a zelené barvě

Z modelovací hmoty či maricpánu vytvoříme malé mrkvičky. Mrkev a lístky k sobě spojíme tak, že mrkev malinko navlhčíme a lístky přimáčkneme.




Pak už jen stačí potřít muffin krémem a dozdobit mrkvičkou.




Velikonoční cupcakes s hnízdem

budeme potřebovat:
muffiny dle oblíbeného receptu
krém (tvarohový, máslový, z krémového sýra - jaký máte rádi)
čokoládová nebo cukrová vajíčka
"trávu" z jedlého papíru
případně další ozdoby z marcipánu nebo mléčné modelovací hmoty

Muffin potřeme krémem, navrch zamotáme do podoby hnízda jedlou trávu a doprostřed posadíme tři vajíčka. Můžeme dozdobit kytičkami nebo motýlky z marcipánu. Hnízdo se dá také vytvořit přímo pomocí krému (vyberte takový, který dobře drží tvar), který naneseme na muffin do kroužku (= hnízdo) pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou. 


Velikonoční kuřátka a králíčci

Pamatujete na loňská kuřátka a králíčky?
Pokud jste je zmeškali, stačí kliknout sem.


Easter cupcakes

A to ještě není všechno ...


středa 18. března 2015

Mléčná modelovací hmota neboli falešný marcipán

Říká se jí falešný marcipán, ale tenhle název jí trochu křivdí. Není na ní nic falešného. Díky mandlovému aroma voní stejně jako marcipán, ale přizpůsobit si ji můžete vlastní chuti a zkusit i jiné aroma nebo taky vůbec žádné. Hodí se na potažení dortů i na výrobu figurek a pokud vám nějaká zbude, určitě se najde pár ochotných dobrovolníků, kteří se o zbytky postarají. Podobná hmota, jen s pořádnou dávkou kokosu, který nahradí část cukru a sušeného mléka, je základem pro výborné nepečené cukroví - kokosový suk.

A jelikož se blíží Velikonoce, čas pečení a zdobení, je nejvyšší čas se ji naučit připravovat:

Mléčná modelovací hmota / falešný marcipán


Dobře se s ní pracuje a nahradí marcipán při potahování dortů i výrobě figurek.

mléčná modelovací hmota / falešný marcipán
 
základní dávka na cca 370 g hmoty:

Ingredience:
150 g prosátého moučkového cukru
150 g polotučného sušeného mléka (např. Bohemilk nebo Laktino)
2 lžíce oleje
2 lžíce tekutého medu (lze nahradit kukuřičným či pšeničným sirupem)
několik kapek mandlového aroma
cca 3-4 lžíce vody - přidáváme postupně

Postup:
Smícháme cukr, sušené mléko, olej, med a mandlové aroma se třemi lžícemi vody a promícháme nejdříve vařečkou, poté už hněteme rukama. Pokud je směs ještě drobivá, přidáváme po kapkách vodu, dokud nevznikne hladká hmota.

- pokud je hmota příliš lepivá, přidáme trochu cukru a sušeného mléka a propracujeme
- pokud je hmota příliš tuhá, přidáme kapku vody nebo oleje a propracujeme (tady se mi osvědčilo nepřidávat přímo do hmoty, ale potřít si vodou nebo olejem dlaně)
- hmota rychle tuhne, tzn. je třeba s ní pracovat svižně a zrovna nepoužívané kousky mít zabalené v igelitových sáčcích 
- pokud vám hmota přeci jen příliš ztuhne, ohřejte ji na pár vteřin v mikrovlnce a znovu propracujte (pozor - opravdu jen na 3 - 4 vteřiny podle velikosti kousku, který potřebujete zpracovat)
- nejlépe se s ní pracuje na silikonové podložce, podsypávat můžete moučkovým cukrem nebo i kukuřičným škrobem (malinko)
- pokud vám hmota zbude, uchovávejte ji v lednici zabalenou do igelitového sáčku a uzavřenou ve vzduchotěsné dóze. Někde jsem se dočetla, že trvanlivost se zhruba rovná trvanlivosti surovin použitých na její výrobu. Osobně mám zkušenost se skladováním v řádu několika týdnů. To stejné platí i pro uchovávání už hotových kytiček, figurek apod.

 Jak obarvit mléčnou modelovací hmotu nebo marcipán

 

Mléčná modelovací hmota je díky sušenému mléku lehce nažloutlá. Potřebujete-li ji obarvit, jde to nejlépe gelovými barvami nebo případně práškovými rozpuštěnými v kapce alkoholu.

Při barvení používám igelitové rukavice a gelové barvy nanáším po troškách pomocí párátek. Do hmoty udělám malý důlek, kam nanesu barvu a pak už jen mačkám a mačkám, až se celý kousek rovnoměrně obarví. Obarvenou hmotu dám hned do igelitového sáčku a co nejdříve zpracovávám.



Tak ať se povede!

neděle 15. března 2015

Mrkvové muffiny

Venku konečně vykukuje sluníčko a mě přepadá jarní nálada. Ani nevím, kdy jsem měla naposledy takovou radost, jako když jsem v trávě uviděla první letošní sněženky, nebo když jsem se poprvé probudila a za okny nebyla tma. Po týdnech a měsících, kdy jsem se povětšinou cítila vycucnutá a bez energie, se mi do života opět vrací dlouho dřímající elán. Skoro by se mi teď chtělo zvednout zadek ze židle a jít se projít do lesa. Skoro. Nejdřív tu ale pro vás musím vyťukat recept na báječné muffiny, které se vám budou hodit jako základ pro blížící se velikonoční pečení. Už se na něj taky tak těšíte? Tak si pojďme navodit jarně-velikonoční atmosféru už teď a upečeme si

Mrkvové muffiny

Voňavé po skořici a hřebíčku, plné ořechů a mrkve. 
V podstatě zdravý moučník :)


carrot muffins

12 středních (košíčky Ikea) + 12 mini

Ingredience:
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
70 g nasekaných pekanových ořechů (lze nahradit vlašskými)
20 g nasekaných sušených brusinek
špetka soli
2 vejce
180 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
180 ml slunečnicového oleje
60 ml mléka
200 g najemno nastrouhané mrkve

Postup:
V první míse smícháme mouku, prášek do pečiva, koření a směs ořechů s brusinkami.
Ve druhé míse vyšleháme vejce s cukry do světle žluté pěny, pak tenkým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej.

Troubu začneme předehřívat na 150 stupňů.

Tekutou směs postupně vařečkou vmícháme do mouky, dle potřeby přidáme mléko a nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev.

carrot muffins - batter


Těstem naplníme papírové košíčky do dvou třetin a pečeme na 150 stupňů 25 minut nebo dokud špejle či párátko zapíchnuté do těsta není suché a bez nalepených drobečků.

Mrkvové muffiny jsou výborné jen tak, se sklenicí studeného mléka.
Nebo z nich můžeme jednoduše vykouzlit roztomilé velikonoční cupcakes.
Ale to zase příště ...


carrot muffins

Ať se povedou!

úterý 3. března 2015

Medovník

Vrstvy. Je na nich něco uklidňujícího - ta pravidelnost, řád, jistota. I proto tak ráda peču dorty. Stačí se večer podívat na zprávy a člověk má pocit, že se svět zbláznil. Potřebujeme záchytný bod, potřebujeme jistotu. Potřebujeme dorty.

Vrstvy. Mohou symbolizovat lidi a události v našem životě, cesty, které nemusí vždy být úplně rovné a bez hrbolů. Stejně jako vrstvy tvoří dort, tak naše cesty, příběhy a lidé, které potkáváme, tvoří nás.

Kdybych byla dort, kolik bych asi měla vrstev? Určitě hodně. Jako medovník!

Zaručeně nejlepších receptů na medovník, který chutná přesně jako gruzínský originál, existují spousty. Stačí si vybrat. Já jsem tentokrát vyzkoušela variantu s roztíraným těstem, příště je na řadě některý z receptů, kde se placky rozvalují.

Nebudu tvrdit, že tenhle medovník chutná stejně, jako ten kupovaný. Je totiž o moc lepší. Tak akorát sladký, voňavý, domácí. A jeho vrstvy jsou tak trochu hrbolaté. Přesně jako naše cesta životem.

Medovník

Medovník je nejlepší, když mu dopřejete alespoň den-dva na rozležení. Pokud to ovšem vydržíte :)

honey cake

průměr 22 cm

Ingredience:
/těsto/
250 g Hery 
200 g cukru krupice
3 vrchovaté lžíce medu 
100 ml mléka
400 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
3 vejce

/krém/
400 ml mléka
1 vanilkový nebo karamelový pudink
250 g másla
1/2 plechovky karamelového Salka

/na dokončení/
pekanové ořechy (použít lze i vlašské nebo lískové)

Postup:

Na 7 - 8 archů pečícího papíru si tužkou obkreslíme dortovou formu, mísu či talíř požadované velikosti - já jsem použila formu o průměru 22 cm. Archy otočíme, aby kresba tužkou byla dole.

Těsto připravíme ve vodní lázni - klasicky dva hrnce nad sebou a ve spodním je tolik vody, aby se nedotýkala dna horního hrnce. Vodu přivedeme k varu a v hrnci nad ní necháme pomalu rozpustit Heru. Do rozpuštěné hery vmícháme med, cukr a mléko a mícháme, dokud se vše nerozpustí. Do směsi vmícháme hladkou mouku smíchanou s jedlou sodou a několik minut zpracováváme ručním šlehačem se spirálovými metlami. Nakonec vmícháme jedno po druhém i vejce a ještě několik minut šleháme (některé recepty radí přidat vejce do tekuté směsi před přidáním mouky). 

Troubu předehřejeme na 150 stupňů.

Těsto roztíráme stěrkou do co nejvíce rovnoměrné tenké vrstvy na pečící papíry s vyznačeným kruhem tak, aby placka byla ještě alespoň o centimetr větší. Mně těsto vyšlo na 7 placek a osmá byla menší, určená stejně jako odkrojky z ostatních placek na rozdrobení a zdobení dortu. Každou placku pečeme 6 - 7 minut dle velikosti.

Po vytažení z trouby necháme placku mírně vychladnout a ještě teplou ji podle dortové formy či mísy, která nám sloužila na obkreslení průměru dortu, ořízneme. Co nejvíce odkrojků se snažíme uchránit před nenechavými ručičkami malých pomocníků, vyskytují-li se nějací v naší blízkosti.



Připravíme si klasický pudinkovo-máslový krém:
Ze 400 ml mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink. 
Povrch přikryjeme potravinářskou folií, aby se neudělal škraloup, a necháme vychladnout do pokojové teploty.
Máslo nakrájíme na tenké plátky a necháme změknout.
Tyto dva kroky je dobré u dělat ještě před pečením placek, aby pudink i máslo měly čas získat stejnou teplotu.

Ručním šlehačem několik minut šleháme změklé máslo, poté krátce prošleháme pudink a po částech ho zašleháme do másla. Nakonec vešleháme i karamelové Salko. Množství Salka volte dle vlastní chuti. 

Odřezky těsta rozemeleme společně s hrstí pekanových ořechů.

Jednotlivé pláty postupně pomažeme krémem a skládáme na sebe. Některé recepty doporučují každou placku nejdříve potřít např. javorovým sirupem nebo rumem svařeným s vodou a cukrem. Já tento krok vynechávám. Nakonec potřeme krémem i povrch a boky dortu a celý ho bohatě posypeme drobečkovo-ořechovou směsí. Na boky je nutné ji dobře přitlačit.


Nakonec dort dozdobíme ořechy, obrníme se trpělivostí a necháme ho v lednici alespoň přes noc odpočívat. Pokud to vydržíte, tak po dvou až třech dnech je ještě lepší.

honey cake


honey cake

Tak ať se povede!

sobota 28. února 2015

Moje první bábovka - šlehačková s kokosem

Když nám čas sviští kolem uší, svět uhání dopředu a život připomíná splašený kolotoč, není na škodu se na chvíli zastavit a možná i udělat pár kroků zpátky.

A tak když jsem už měla dost všech termínů, úkolů, povinností a harmonogramů, rozhodla jsem se v rámci své sladké terapie vrátit na začátek a upéct bábovku podle úplně prvního receptu v mém dětském receptáři, který mne doprovází dodnes. Odolala jsem (téměř) všem pokušením na vylepšení starého receptu a tentokrát už s malou pomocnicí postupovala stejně jako před lety, když jsem si tento recept poprvé zapsala a pekla podle něj o víkendech své první bábovky. Pěkně ručně, bez robota. Dvě misky a vařečka. Trochu retro. Jedinou změnou je ubrané množství cukru. Zřejmě jsme si tehdy v letech osmdesátých potřebovali více přisladit život.

Šlehačková bábovka s kokosem

Dvě mísy, jedna vařečka. Jednoduchá bábovka, kterou zvládnou i malé pekařinky.  


coconut double cream bundt cake


Ingredience:
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
strouhaný kokos - dle chuti, cca 50 g

200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 celá vejce
250 ml šlehačky

Postup:

V první míse smícháme mouku s práškem do pečiva a kokosem.
V druhé míse dobře promícháme oba druhy cukru s vejci, až směs bude tvořit pěnu (nebo si vezmeme na pomoc ruční šlehač).

Troubu začneme předehřívat na 150 stupňů.

Tekutou směs přelijeme k sypké a dobře promícháme. 
Nakonec vmícháme 250 ml šlehačky. V závislosti na množství kokosu a velikosti vajec je zpravidla potřeba těsto ještě mírně naředit mlékem.

Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. 

Pokud chceme mramorování, část těsta můžeme odebrat a obarvit kakaem na hnědo. Do formy nalijeme nejdříve část světlého těsta, na něj hnědé těsto a navrch zbytek světlého. Nakonec špejlí nebo nožem všechny vrstvy těsta projedeme spirálovitým pohybem.

Bábovku pečeme na 150 stupňů zhruba 45 minut. Zda je hotová nám prozradí test špejlí - po vytažení z těsta musí být suchá a bez nalepených drobečků.

Ještě vlažnou bábovku vyklopíme z formy na mřížku a necháme zcela vychladnout. Podáváme posypanou moučkovým cukrem. 


coconut double cream bundt cake

Ať se povede!

neděle 15. února 2015

Krásné první narozeniny

Je to tak. Moje milá sladká terapie slaví první narozeniny. 
Co začalo jako pokus, pokračuje jako koníček a užitečná výmluva pro časté pekařské seance.
Dělá mi radost a doufám, že se vedle té spousty náhodných kolemjdoucích najde i pár lidí, kteří se sem rádi vrací za inspirací.

Za ten rok jsem napsala skoro sto příspěvků, nafotila stovky fotek (z nichž to jen zlomek dotáhl až sem na blog), strávila nespočet hodin v kuchyni i u počítače, nakrmila spoustu břich a ta kila mouky, cukru a másla by už nikdo nespočítal. Zato kila nově usazená kolem pasu mám spočítaná docela přesně.

Takže všechno nejlepší moje milá, ať to spolu ještě nějaký ten pátek vydržíme!


happy birthday Tasty Therapy

sobota 14. února 2015

Valentýn

Všem zamilovaným přeji krásný svátek Sv. Valentýna. 
Není důležité kdy a jak, ale dávejme si najevo, že se máme rádi. 
Každý den.


Valentine muffin

středa 11. února 2015

Valentýnské srdce aneb skořicoví šneci trochu jinak

Valentýn? Říkal tu někdo Valentýn?
Neee, snad už také nejdete s davem!
No dobře, co bych pro vás neudělala, že?

Jak známo, láska prochází žaludkem. A jak známo, skořice je afrodiziakum.
Skořicoví šneci jsou tedy jasná volba. Neznám nikoho, kdo by jim odolal. A když už se blíží ten svátek zamilovaných, dáme jim tvar srdce - co vy na to?

Valentýnské srdce aneb skořicoví šneci trochu jinak

Skořicoví šneci jsou nejlepší ještě teplí, hned po upečení. Ach ta vůně a ta chuť!


cinnamon rolls - Valentine heart

cca 15 šneků

Ingredience:

/těsto/
250 ml mléka
1 kostka droždí (42g)
1 lžíce cukru krupice
50 g rozpuštěného a vychladlého másla
špetka soli
1 vejce
500 g hladké mouky

/náplň/
10 lžic cukru krupice
4 vrchovaté lžičky skořice
70 g rozpuštěného másla

Postup:


Do vlažného mléka vmícháme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.

Do mísy připravíme mouku smíchanou se špetkou soli, přidáme vychladlé máslo, vejce a kvásek. Promícháme vařečkou a pak už ručně vypracujeme těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme drobet mouky (musí ale zůstat pružné). Z těsta uděláme bochánek, poprášíme ho moukou a necháme ho v míse přikrytý utěrkou 1 hodinu kynout na teplém místě.
Formu ve tvaru srdce (případně plech) vyložíme pečícím papírem (jde to lépe, když papír zmuchláme - lépe pak drží tvar).
Na náplň smícháme cukr se skořicí, máslo rozpustíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Každou rozválíme na co největší obdélník, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme směsí cukru a skořice.
Na klasické šneky stačí obdélník po delší straně srolovat, nakrájet na cca 4 cm špalíčky a ty pak pokládat řezem dolů na plech či do formy. Ze šneků jde vyskládat různé tvary, třeba ovečku nebo právě naše valentýnské srdce. Krásně vypadají i šneci upečení v papírových košíčcích jako muffiny. K těm se ještě dostaneme.

Nebo si můžeme s těstem trochu pohrát a vytvořit místo šneků malá srdíčka. Obdélník srolujeme po širší straně z obou stran, až se oba válečky potkají uprostřed. Krájíme je postupně na cca 4 cm kousky, pokládáme řezem dolů do formy a prostředek trochu vytáhneme do cípu jako srdíčko. Jelikož se jim moc nebude chtít držet požadovaný tvar, pomůžeme jim malými spirálkami z odkrojených okrajů těsta. Srdíčka dáváme blízko k sobě a vyskládáme tvar srdce. Podél okrajů formy jim necháme trochu místa na osobní růst.

Ze zbylého těsta můžeme udělat samostatné šneky nebo výše zmíněné šneko-muffiny. V tom případě uděláme špalíčky alespoň 5 - 6 cm široké, dáme je do papírových košíčků a pečeme ve formě na muffiny.

cinnamon rolls before baking

Před pečením necháme šneky ještě alespoň 20 minut kynout, mezitím troubu rozehřejeme na 160 stupňů.

Pečeme do zezlátnutí 20 - 25 minut dle velikosti šneků.

Při pečení část náplně vyteče, po vychladnutí jde snadno odloupnout (mňam).
Po upečení vypadá naše srdce z lásky zhruba takto:
cinnamon rolls - Valentine heart
Nádhera. Jen si kousek odloupnout. 

Když už je ten Valentýn, oblékneme naše šneky do trochu slavnostnějšího kabátku. Stačí jim dát závoj z moučkového cukru nebo je sofistikovaně a zcela originálně pocákat čokoládovou či cukrovou polevou (moučkový cukr, troška vody či mléka, malilinko růžového barviva a mícháme do správné středně husté konzistence):

cinnamon rolls - Valentine heart

Uznávám, malinko se mi to vymklo z rukou a moje srdce vypadá, jako by po něm lezlo hejno podvyživených žížal :) Výsledek kombinace příliš husté polevy a lenosti dolovat ji ze zdobící lahvičky a ředit. Ne vždy je vítězství člověka nad hmotou estetickým zážitkem. Ale chuťový zážitek naštěstí neutrpěl :)

Pomůže pohled zblízka?

cinnamon rolls - Valentine heart

Nevím jak vy, ale já bych se zakousla hned.

Mimochodem, varianta šneko-muffinů je také fajn:

cinnamon roll muffin


Ať se povedou a udělají radost!

neděle 8. února 2015

Žemlovka s kokosovou peřinkou

Ne všechna jednoduchá jídla musí chutnat obyčejně. 
Ne všechna obyčejná jídla musí chutnat nudně.
Ne všechna tradiční jídla musíme připravovat pořád stejně.

To všechno platí o staré známé žemlovce neboli zemlbábě, která předpokládám nechyběla v dětském jídelníčku nikoho z nás. I dnes se k ní občas vracím, k té z mého dětství i k různě pozměněným variantám, které jsem poznala až v dospělosti. Tak třeba žemlovka s tvarohem nebo se závojem z bílkového sněhu. Už dávno v ní nemusí být jen jablka - kombinuji je s hruškou, broskví, švestkami i nektarinkami a všechny tyto kombinace jsou úžasné a klasická zemlbába se díky nim dostává na novou úroveň. A ořechy. Spousta ořechů. 

Zkrátka, i taková klasika jako je zemlbába má mnoho výtečných variant a díky tomu množství možností může být pokaždé jiná. Jednou z možností je

Žemlovka s kokosovou peřinkou

Vylepšená klasika, která vydá za sladký oběd i výborný dezert. Je šťavnatá, plná ovoce, oříšků a kokosu. 


zemlovka s kokosovou perinkou

forma 20 x 20 cm (3-4 porce)

Ingredience: 
5 rohlíků
5 jablek
1 hruška
300 ml mléka + 1 vanilkový cukr + 2 lžíce třtinového cukru
2 žloutky
sušené brusinky
nahrubo nasekané pekanové ořechy (nebo mandle, vlašské ořechy…)
kokos
skořicový cukr

/kokosová peřinka/
2 bílky
špetka soli
4 lžíce cukru krupice
6 lžic strouhaného kokosu 

Postup: 
Rohlíky nakrájíme na kolečka, jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, hrušku oloupeme a nakrájíme na plátky.

Mléko smícháme s vanilkovým a třtinovým cukrem, přidáme žloutky a metličkou rozšleháme.

Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Na dno zapékací mísy klademe těsně vedle sebe kolečka rohlíku namočená z obou stran ve sladkém mléce. Následuje vstva jablek (šťávu vymačkáme), kterou bohatě posypeme skořicovým cukrem, kokosem, ořechy, sušenými brusinkami a poklademe polovinou nakrájené hrušky. Celé zopakujeme ještě jednou a končíme vrstvou z rohlíků. Tu opět posypeme skořicovým cukrem a přelijeme zbytkem sladkého mléka.

zemlovka s kokosem postup


Žemlovku dáme péct na 20 minut a mezitím si připravíme sníh: bílky šleháme se špetkou soli, postupně do nich zašleháme cukr a nakonec do tuhého sněhu už jen pomocí stěrky nebo lžíce zlehka vmícháme kokos.

Teplotu snížíme na 130 stupňů, na povrch žemlovky rozprostřeme bílkový sníh a pečeme dalších 15 - 20 minut do mírného zezlátnutí povrchu.

Podáváme jen tak nebo přelitou kefírem / bílým jogurtem.


zemlovka s kokosovou perinkou

Ať se podaří a chutná!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...