Nejlepší velikonoční beránek
Ani třený, ani šlehačkový, ani biskupský - ten nejlepší je z mrkvového těsta!
malá forma Tescoma (ráfek)
Ingredience:
150 g másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce - žloutky a bílky zvlášť
1 lžíce rumu
kůra z dobře omytého 1 citronu a 1/2 pomeranče
1 velká mrkev - nastrouhaná najemno
180 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
3 lžíce kokosu (případně mletých či nasekaných ořechů)
Postup:
Mrkev nastrouháme najemno a smícháme s nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou.
Troubu předehřejeme na 150 stupňů (horkovzdušná).
Máslo šleháme alespoň 5 minut s oběma cukry, poté vešleháme žloutky a lžíci rumu. Ručně vmícháme mrkev s citronovou a pomerančovou kůrou, poté směs mouky s práškem do pečiva a kokosem. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Těsto dáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy (pokud máte jen ráfek, postavte ho na pečící papír) a pečeme na 150 stupňů cca 45 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta není suchá a bez nalepených drobečků.
Vychladlého beránka ozdobíme mašlí,
"lepidlem" z moučkového cukru a kapky vody mu připevníme oči a nos (cukrové zdobení, lentilky apod.) a přes šablonku z papíru mu moučkovým cukrem uděláme růžky (nebo uši).
Nevím jak vy, ale já mám vždycky problém beránka nakrojit. Kouká na mě těma svýma velkýma sladkýma očima a já se při krájení cítím provinile. Začínám odzadu, abych alespoň trochu prodloužila jeho krátký život. Stačí pak ale ochutnat a všechny ohledy jdou stranou. Smůla beránku, za chvíli z tebe zbude jenom ta mašle ...
Veselé Velikonoce všem!
Teeeda, beránek vypadá úžasně :) Přesvědčila jsi mě ke koupi formy, zítra ji jdu koupit a přítel bude mít k velikonocům vysněného beránka :D
OdpovědětVymazatklarapece.blogspot.cz
Tak to jsem moc ráda :) Ať se beránek povede a udělá radost. Budu ráda, když pak pošleš fotku.
Vymazat