Je jaro, lásky čas a já vám musím představit svůj nový objev.
Nejdříve se mi usadil v hlavě,
pak v žaludku,
hned poté v srdci
a zanedlouho i kolem pasu.
Extra kokosový, s neodolatelnou vrstvou čokolády a nadýchaným kakaovým korpusem. Přesně tak jsem si ho vysnila. Ach ty trýznivé dny a noci, které předcházely dnu D, kdy jsem konečně vyšetřila čas, abych své představy zhmotnila do tří vrstev propojených v neodolatelný
Bounty dort
Pro všechny milovníky kokosu je tento dort okamžitou vstupenkou do ráje.
průměr 22 cm
Ingredience:
/korpus/
4 vejce
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
4 lžíce oleje
půl sáčku prášku do pečiva
/kokosová náplň/
500 ml mléka
6 lžic dětské krupičky
130 g cukru moučka
140 g másla
200 g strouhaného kokosu
/ganache/
150 g hořké čokolády (fajnšmekři zvolí čokoládu s vysokým obsahem kakaa, dobře poslouží i čokoláda na vaření)
200 ml šlehačky
2 lžíce moučkového cukru (výše zmínění fajnšmekři vynechají)
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
Celá vejce vyšleháme s cukry, vešleháme olej a vmícháme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta není suchá a bez nalepených drobečků.
Korpus necháme po vytažení z trouby zhruba 10 minut chladnout ve formě, poté ho přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
Během chladnutí korpusu začneme připravovat ganache - do teplu odolné misky nalámeme čokoládu. Šlehačku v kastrůlku přivedeme k varu a ihned odstavíme. Horkou šlehačkou přelijeme čokoládu, aby byly všechny kousky ponořené a necháme alespoň 5 minut stát. Poté směs metličkou rozmícháme do hladka a vmícháme i moučkový cukr (vyznavači hořké čokolády tento krok vynechají). Za občasného promíchání necháme směs stát při pokojové teplotě - ganache bude postupně houstnout, zachová si ale správnou konzistenci k přelití dortu.
Na náplň ohřejeme mléko, za stálého míchání vsypeme krupičku a vaříme do zhoustnutí. Přidáme máslo a po jeho rozpuštění i cukr. Dobře promícháme, odstavíme a vmícháme kokos. Za občasného promíchání necháme mírně vychladnout.
Korpus vrátíme do formy a navrstvíme na něj kokosovou náplň.
Povrch uhladíme a jako další vrstvu nalijeme vychladlou ganache.
Povrch ozdobíme strouhaným kokosem a dáme dort vychladit ideálně přes noc do lednice. Před vyndáním z formy je pak třeba okraje dortu uvolnit ostrým nožem.
Druhou variantou je dort po přidání kokosové vrstvy vychladit, vyčkat na větší zhoustnutí ganache (lze urychlit chlazením v lednici za častého promíchávání) a tou pak dort přelít tak, aby i částečně stékala z boků (pro tuto variantu doporučuji poměr 200 g čokolády na 200 ml šlehačky - více zhoustne). Povrch ozdobíme kokosem.
Tak či tak vám vznikne neodolatelný kokosový dort, kterým si získáte obdiv a možná i srdce (když máme to jaro) nejednoho milovníka kokosu a čokolády.
Ať se povede!
Vypadá suprově, určitě zkusím :-)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda. Určitě bude chutnat :)
VymazatVýborný,měla jsem s ním úspěch už na několika oslavách 👍👍
OdpovědětVymazatTo mě moc těší, děkuji za zprávu.
Vymazat