Bábovka - jen to slovo přináší mnohým vzpomínky na nedělní návštěvy u babičky, krajkový ubrus a horký čaj. Pro mě je bábovka vzpomínkou na první dětské pečení s maminkou a na mísy se zbytky těsta k vylíznutí, o které jsme se dělili (nebo spíš strkali?) s bráchou. Šlehačková bábovka byla mým prvním samostatným sladkým výtvorem. Zkrátka nostalgie.
Ačkoli klasické bábovky dnes z velké části nahradily moderní cupcakes a muffins, to staré kouzlo nemizí. Ne nadarmo se jim počesku říká bábovičky. Vezmětě své oblíbené bábovkové těsto, nalijte do papírových či silikonových košíčků, upečte a máte tu muffiny. Přizdobte je krémem a máte cupcakes. Ale základem je pořád ta vaše stará dobrá oblíbená bábovka :) Dokonalé mimikry. Přežití druhu.
Jednou za čas ale stojí za to vrátit se ke klasice. Už pro ty vzpomínky, pro to chvění u srdce při dobrodružném vyklápění z formy, pro závoj z cukru, který halí vroubkovanou pravidelnost snědé krásky, pro první zakrojení se zatajeným dechem, které odhalí tajemství uvnitř...
Kokosová bábovka s kousky čokolády
Někdo má hrníčkové recepty rád pro jejich jednoduchost, někoho (mě) mírně znervózňuje jejich "plus-mínus" aspekt. Raději si ingredience pěkně zvážím a změřím, je to součást mého rituálu pečení. Ale v případě hrníčkových bábovek ráda dělám výjimku.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek kokosu
3 vejce
3/4 hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 hrnek
mléka
3/4 hrnku oleje
čoko kousky - množství a druh čokolády dle chuti (já použila hořkou)
Postup:
Vejce vyšleháme s cukry, přidáme olej, mléko a ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kokosem. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané kokosem a pečeme na 170 stupňů 45 - 50 minut. Zda je bábovka upečená poznáme podle testu špejlí - po vytažení je suchá, bez nalepeného těsta.
Ještě vlažnou vyklopíme bábovku z formy - pro uvolnění od okrajů formy využijeme kombinaci natřásání a potřásání spojenou případně s mírným poskakováním :) Vychladlou bábovku pocukrujeme a podáváme ideálně s kopečkem šlehačky.
Ať se povede!
Aby se bábovka lehce vyklopila i bez natřásání, vystříkám formu sprejem na pečení. Bábovka doslova vypadne s formy.
OdpovědětVymazat