Kdyby mě někde na ulici oslovil člověk s anketou oblíbenosti různých druhů rybízu, asi bych tentokrát nepředstírala telefonický hovor a neobcházela ho obloukem, ale ochotně věnovala několik minut ze svého dne vyřešení této důležité otázky.
Na prvním místě by se u mě umístil bílý rybíz. Není tak často k vidění, vlastně je to docela vzácnost. Pro mě i tím, že s ním mám spojenou vzpomínku na prázdniny u babičky a dědy, na nejzazší roh zahrady a malý keřík s bílým pokladem hned u sousedovic plotu.
Stříbro patří červenému rybízu. Jeho chuť je prostě léto.
No a třetí místo má rybíz černý. Jako malá jsem ho ráda neměla, na chuť jsem mu přišla, alespoň v jeho syrové podobě, až v dospělosti.
Letos mám to štěstí, že se mi doma sešly všechny tři druhy, což je přímo výzva k upečení nějaké třírybízové dobroty.
A protože je tenhle koláč tak jednoduchý a rychlý na přípravu, vymyslela jsem mu alespoň dlouhý a složitý název :)
Letní koláč ze zakysané smetany se třemi druhy rybízu a kokosovou drobenkou
Se základním těstem můžete vytvořit různé varianty moučníků - s drobenou i bez, s čerstvým, mraženým i kompotovaným ovocem. Hodí se rybíz, jahody, borůvky, maliny, broskve, jablka, hrušky, švestky - zkrátka co zahrádka, mrazák či spíž zrovna nabízí.
pekáček 27 x 22 cm
Ingredience:
/těsto/
2 kelímky zakysané smetany po 180 g
1 kelímek od výše zmíněné zakysané smetany cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 kelímky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 vejce
4 lžíce kokosu
mléko dle potřeby (já použila cca 1/3 kelímku)
/kokosová drobenka/
50 g změklého másla
40 g hnědého cukru
40 g kokosu
50 g polohrubé mouky
/na dokončení/
omytý a okapaný rybíz (nebo jiné ovoce)
Postup:
Zakysanou smetanu smícháme s cukry, přidáme vidličkou prošlehaná vejce a do směsi zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidáme kokos a dle potřeby mléko.
Na drobenku promneme máslo s cukrem, kokosem a moukou, až vzniknou malé hrudky.
Těsto nalijeme do pečícím papírem vyloženého pekáčku (nejlepší je pečící papír úplně zmuchlat a pak rozložit, bude se s ním lépe pracovat), hustě posypeme rybízem a nakonec drobenkou.
Pečeme na 160 stupňů 35 - 40 minut.
Zda je moučník hotový poznáme podle testu špejlí - po vytažení z těsta (vyberte si pokud možno kousek bez rybízu, což je poměrně nelehký úkol) by měla být suchá a bez nalepeného těsta.
Po vytažení z trouby moučník i s pečícím papírem přemístíme na mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.
Ať se povede!
Mnam, kokosova drobenka je ta nejlepsi vec na svete!
OdpovědětVymazatSouhlas :)
VymazatJe naprosto úžasná ...křehká opravdu jsem lepší nejedla.
VymazatTak to mě moc těší! Děkuji za pochvalu.
VymazatVynikající vlačný koláč a kokosová drobenka je luxusní!
OdpovědětVymazat