pondělí 20. srpna 2018

Citronový chlebíček se zázvorem

Člověk někdy potřebuje trochu postrčit. Někdy i trochu víc.
Pro mě tím správným postrčením k sepsání dalšího receptu na blog byla nedávná prosba čtenářky na instagramu o recept na citronový chlebíček se zázvorem. Protože co bych pro své čtenářky a čtenáře neudělala, že? 

Můj citronovo-zázvorový chlebíček vznikl už někdy v lednu. V době, kdy mi citron a zázvor denně pomáhali v boji proti nachlazení a byli nedílnou součástí mých nákupů a zásob v lednici. No a je jasné, že nemohlo zůstat jen u horkého čaje. Sladký chlebíček sice nemá stejné léčebné účinky, nicméně jako součást terapie je ideální :)

A teď něco k receptu. Protože do něj patří i citronová kůra, doporučuji investovat do citronů v bio kvalitě. Kůru můžete nastrouhat zvlášť nebo citron rozmixovat celý včetně bílé části pod kůrou. Její hořkost pak bude v moučníku znát, ale vytvoří zajímavý kontrast se sladkostí chlebíčku a kyselostí polevy. Doporučuji vyzkoušet.

Citronový chlebíček se zázvorem 

Co dodat - citron a zázvor jsou zkrátka ideální pár.


lemon-ginger sweet bread

Ingredience

2 bio citrony (respektive 1,5 a zbytek šťávy využijete do polevy)
cca 5cm kousek zázvoru
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku rýžového mléka (případně kravského)
5 lžic rozpuštěného kokosového oleje
3/4 hrnku třtinového cukru
2 vejce
1vanilkový cukr
1 a 3/4 hrnku hladké špaldové mouky
4 lžíce strouhaného kokosu
kandovaný zázvor, rozinky



/poleva/
cukr moučka
citronová kůra + sťáva ze zbylé poloviny citronu
voda dle potřeby

Postup


Troubu předehřejeme na 150 stupňů (horkovzduch).

Z prvního citronu nastrouháme kůru (jen žlutou část), zbytek oloupeme, dužinu nakrájíme na kousky a rozmixujeme na kaši společně s oloupaným zázvorem. Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, citronovou kůru, rozmixovaný citron se zázvorem a šťávu z poloviny druhého citronu. 

Mouku smícháme s práškem do pečiva a kokosem a po částech ji střídavě s mlékem vmícháme do tekuté směsi. Nakonec krátce vmícháme pokrájený kandovaný zázvor a rozinky. Těsto nalijeme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a pečeme cca 40min. dokud špejle zapíchnutá do těsta není suchá a bez drobečků. Necháme vychladnout.

Na polevu smícháme moučkový cukr s citronovou kůrou a šťávou z druhé poloviny citronu do roztíratelné hustoty (hustotu případně upravíme vodou/cukrem) a chlebíček potřeme.



lemon-ginger sweet bread


Ať se povede!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...