Pohled na pole plné makovic už sice nepřináší takový estetický zážitek, v srdci ale probouzí pekařské touhy a fantazie. Jako nedávno, když jsme během dovolené projížděli českou krajinou lemovanou poli s kukuřicí, obilím a .... makovicemi. Tisíce malých hlaviček jako by na mě souhlasně kývaly, když se mi v hlavě rodil plán na oprášení receptu na makovou bábovku, která byla před lety jedním z mých prvních samostatných pekařských výtvorů.
Časování bylo dokonalé - čekalo mě pár dní na chalupě s náctiletými neteřemi, pečení bylo v plánu, což znamenalo ideální příležitost k předání receptu, kterým jsem také jako náctiletá začínala. Slovo dalo slovo a pekla se
Maková bábovka
Mák se do této bábovky dává celý a díky tomu krásně křupe. "Pihovatá" bábovka i dobře vypadá a její příprava je navíc úplně nenáročná - stačí vám hrnek, dvě misky a vařečka. Žádné šlehání, žádné mletí máku.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1,5 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek celého máku
1 hrnek oleje
1 hrnek mléka
2 vejce
Postup:
Smícháme všechny sypké suroviny - mouku, prášek do pečiva, cukry a mák.
Vejce mírně prošleháme vidličkou, nalijeme do mléka a přidáme olej.
Do směsi suchých surovin postupně vmícháme směs surovin mokrých a dobře promícháme.
Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů (horkovzdušná) cca 45 - 50 minut - bábovka je hotová, když špejle zapíchnutá do těsta zůstane suchá a bez nalepených drobečků.
Po upečení necháme bábovku ještě alespoň 20 minut chladnout ve formě, pak ji vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.
Je neodolatelná ...
... ze všech stran
... skrz naskrz
A až bude upečená, můžete třeba s uspokojením pozorovat, jak se vám podařilo nadchnout pro věc mladou generaci ....
... a vzpomínat na krásu vlčích máků
Ať se povede!
Žádné komentáře:
Okomentovat