Když nám čas sviští kolem uší, svět uhání dopředu a život připomíná splašený kolotoč, není na škodu se na chvíli zastavit a možná i udělat pár kroků zpátky.
A tak když jsem už měla dost všech termínů, úkolů, povinností a harmonogramů, rozhodla jsem se v rámci své sladké terapie vrátit na začátek a upéct bábovku podle úplně prvního receptu v mém dětském receptáři, který mne doprovází dodnes. Odolala jsem (téměř) všem pokušením na vylepšení starého receptu a tentokrát už s malou pomocnicí postupovala stejně jako před lety, když jsem si tento recept poprvé zapsala a pekla podle něj o víkendech své první bábovky. Pěkně ručně, bez robota. Dvě misky a vařečka. Trochu retro. Jedinou změnou je ubrané množství cukru. Zřejmě jsme si tehdy v letech osmdesátých potřebovali více přisladit život.
Šlehačková bábovka s kokosem
Dvě mísy, jedna vařečka. Jednoduchá bábovka, kterou zvládnou i malé pekařinky.
Ingredience:
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
strouhaný kokos - dle chuti, cca 50 g
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 celá vejce
250 ml šlehačky
Postup:
V první míse smícháme mouku s práškem do pečiva a kokosem.
V druhé míse dobře promícháme oba druhy cukru s vejci, až směs bude tvořit pěnu (nebo si vezmeme na pomoc ruční šlehač).
Troubu začneme předehřívat na 150 stupňů.
Tekutou směs přelijeme k sypké a dobře promícháme.
Nakonec vmícháme 250 ml šlehačky. V závislosti na množství kokosu a velikosti vajec je zpravidla potřeba těsto ještě mírně naředit mlékem.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku.
Pokud chceme mramorování, část těsta můžeme odebrat a obarvit kakaem na hnědo. Do formy nalijeme nejdříve část světlého těsta, na něj hnědé těsto a navrch zbytek světlého. Nakonec špejlí nebo nožem všechny vrstvy těsta projedeme spirálovitým pohybem.
Bábovku pečeme na 150 stupňů zhruba 45 minut. Zda je hotová nám prozradí test špejlí - po vytažení z těsta musí být suchá a bez nalepených drobečků.
Ještě vlažnou bábovku vyklopíme z formy na mřížku a necháme zcela vychladnout. Podáváme posypanou moučkovým cukrem.
Ať se povede!
Nádhera, udělala si mi při večeru úplně chutě. Jak já tě proklínám. Zase vyjím celou ledničku, achjo. Tohle přesně nemám na internetu ráda. Každý se chce chlubit a pak mám boky jako skříň… No, co nadělám. Ať ti i příště chutná. Mohla bys mi doporučit šlehač na vaření?
OdpovědětVymazatAhoj, omlouvám se za prodlevu v odpovědi. Je pravda, že kdyby člověk vyzkoušel vše lákávé z internetu, je to o zdraví :) Taky mě přepadají chutě. Šlehač používám Bosch MFQ40302, má pět rychlostí, je velmi tichý a jsem s ním spokojená. Přeji pěkný den.
Vymazat