Ne všechna obyčejná jídla musí chutnat nudně.
Ne všechna tradiční jídla musíme připravovat pořád stejně.
To všechno platí o staré známé žemlovce neboli zemlbábě, která předpokládám nechyběla v dětském jídelníčku nikoho z nás. I dnes se k ní občas vracím, k té z mého dětství i k různě pozměněným variantám, které jsem poznala až v dospělosti. Tak třeba žemlovka s tvarohem nebo se závojem z bílkového sněhu. Už dávno v ní nemusí být jen jablka - kombinuji je s hruškou, broskví, švestkami i nektarinkami a všechny tyto kombinace jsou úžasné a klasická zemlbába se díky nim dostává na novou úroveň. A ořechy. Spousta ořechů.
Zkrátka, i taková klasika jako je zemlbába má mnoho výtečných variant a díky tomu množství možností může být pokaždé jiná. Jednou z možností je
Žemlovka s kokosovou peřinkou
Vylepšená klasika, která vydá za sladký oběd i výborný dezert. Je šťavnatá, plná ovoce, oříšků a kokosu.
forma 20 x 20 cm (3-4 porce)
Ingredience:
5 rohlíků
5 jablek
1 hruška
300 ml mléka + 1 vanilkový cukr + 2 lžíce třtinového cukru
1 hruška
300 ml mléka + 1 vanilkový cukr + 2 lžíce třtinového cukru
2 žloutky
sušené brusinky
nahrubo nasekané pekanové ořechy (nebo mandle, vlašské ořechy…)
kokos
skořicový cukr
nahrubo nasekané pekanové ořechy (nebo mandle, vlašské ořechy…)
kokos
skořicový cukr
/kokosová peřinka/
2 bílky
špetka soli
4 lžíce cukru krupice
6 lžic strouhaného kokosu Postup:
Rohlíky nakrájíme na kolečka, jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, hrušku oloupeme a nakrájíme na plátky.
Mléko smícháme s vanilkovým a třtinovým cukrem, přidáme žloutky a metličkou rozšleháme.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Na dno zapékací mísy klademe těsně vedle sebe kolečka rohlíku namočená z obou stran ve sladkém mléce. Následuje vstva jablek (šťávu vymačkáme), kterou bohatě posypeme skořicovým cukrem, kokosem, ořechy, sušenými brusinkami a poklademe polovinou nakrájené hrušky. Celé zopakujeme ještě jednou a končíme vrstvou z rohlíků. Tu opět posypeme skořicovým cukrem a přelijeme zbytkem sladkého mléka.
Žemlovku dáme péct na 20 minut a mezitím si připravíme sníh: bílky šleháme se špetkou soli, postupně do nich zašleháme cukr a nakonec do tuhého sněhu už jen pomocí stěrky nebo lžíce zlehka vmícháme kokos.
Teplotu snížíme na 130 stupňů, na povrch žemlovky rozprostřeme bílkový sníh a pečeme dalších 15 - 20 minut do mírného zezlátnutí povrchu.
Podáváme jen tak nebo přelitou kefírem / bílým jogurtem.
Ať se podaří a chutná!
Žádné komentáře:
Okomentovat