Jó když peče maminka, nikdy neodcházíme s prázdnou. Pak že bez práce nejsou koláče. Vlastně bábovky :)
Když se v rodině sejdou dva nadšenci do pečení, znamená to jediné - o dobroty ani kalorie není nikdy nouze. Naše společné téma je na denním pořádku, vyměňujeme recepty, pečeme, ochutnáváme, hodnotíme. A když nepečeme, o pečení alespoň povídáme.
A já mám navíc v případě krize v kuchyni vždy ochotného rádce na telefonu. Naopak to moc nefunguje. Z nějakého důvodu (že by to bylo tím, že má přeci jen nějaký ten pátek náskok?) mamka v kuchyni krizemi neprochází, nebo je alespoň nepřiznává. A tak jedinou mojí útěchou je, že umím (prý) lepší palačinky.
Něco mi říká, že se tu s jejími recepty budete setkávat častěji.
Tady je hned recept na tu dnešní exkluzivní bábovku:
Jemná bábovka s mákem
V názvu je všechno, co o této bábovce potřebujete vědět.
Vlastně ještě něco - je výborná!
Ingredience:
6 vajec / bílky a žlutky zvlášť
220 g másla nebo Hery / změklé
220 g moučkového cukr
1 vanilkový cukr
220 g zakysané smetany / pokojová teplota
380 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce rumu
/náplň/
3 lžíce mletého máku
trochu mléka nebo rumu na zředění těsta
Postup:
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Bílky vyšleháme s polovinou cukru do tuhého sněhu.
Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru a rumem do světlé pěny, postupně zašleháme po plátcích změklé máslo a nakonec zakysanou smetanu. Do směsi ručně vmícháme mouku s prášekem do pečiva střídavě se sněhem z bílků. Vznikne husté těsto.
Odebereme zhruba třetinu těsta, zamícháme do ní mletý mák a trochu naředíme do původní konzistence mlékem nebo rumem.
Do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy dáme nejdříve polovinu světlého těsta, na ni těsto s mákem (můžeme těstem lehce projet špejlí nebo vidličkou, aby vznikl na řezu zajímavý obrazec) a nakonec zbytek světlého těsta.
Bábovku pečeme nejdříve cca 20 minut na 160 stupňů, když už povrch zlátne, snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších cca 20 - 25 minut. Jestli je bábovka upečená, poznáme podle testu špejlí - po vytažení z těsta musí být suchá a bez nalepených drobečků (pokud povrch příliš rychle tmavne a bábovka uvnitř stále není hotová, překryjeme ji alobalem).
Po upečení necháme mírně vychladnout a ještě teplou vyklopíme na mřížku.
Po vychladnutí pocukrujeme a už se těšíme, jaký obrazec mák uvnitř vykouzlil:
Ať se povede!
Žádné komentáře:
Okomentovat