sobota 6. září 2014
Ďábelský dort / výzva Gurmet
Život je plný výzev:
- vstát ráno z postele
- udělat z osoby, která na vás kouká ze zrcadla, zase člověka
- nasadit úsměv, i když se vám nechce
- alespoň občas dopravit dítě do školky včas
- doběhnout tramvaj dřív, než vám zlomyslný řidič zaklapne dveře před nosem
- stihnout tu neskutečně rychle se blížící deadline v práci
a navíc
- shodit konečně pár kilo (značně usnadní dobíhání tramvaje)
- odhodlat se začít zase po letech řídit
- nesníst další (a další a další) kousek čokolády ze zásuvky pracovního stolu
- koukat se na svět víc optimisticky
- neztrácet čas
- dělat to, co má smysl
zkrátka
- vylézt výš
- doskočit dál
- posouvat svoje hranice
nebo
UPÉCT ĎÁBELSKÝ DORT!
Protože:
"Výzvy činí náš život zajímavějším a jejich překonávání dává životu smysl."
Joshua J. Marine
Pekařské výzvy mám nejraději a Gurmetem hozená rukavice se zkrátka nedala nezvednout. Ďábelský, čokoládový, hříšný. Když jsem ho v chaosu všedního dne pekla, život dával smysl. Někdy se člověk zkrátka potřebuje soustředit na jednu jedinou věc, aby ho zbytek světa nepřeválcoval. Tady je:
Ďábelský dort / Devil´s Food Cake
Nejčokoládovější čokodort, jaký jsem kdy pekla nebo jedla. Opravdu ďábelský a v kombinaci s jahodami náležitě hříšný.
zdroj: Gurmet, září 2014, s. 24
průměr 23 cm
Ingredience:
/korpus/
385 g hladké mouky
1 lžička soli
1,5 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
115 g změklého másla
80 g kakaa
200 g třtinového cukru
170 g krystalového cukru
235 ml mléka
175 ml horké kávy
4 vejce
2 ks červené řepy - uvařená a rozmixovaná na pyré (já jsem najemno nastrouhala)
/krém/
500 g hořké čokolády
250 ml smetany ke šlehání
140 g změklého másla
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 stupňů, dno dortové formy vyložíme pečícím papírem.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
Máslo a oba cukry ušleháme do světlé pěny. Za stálého šlehání přidáváme postupně ostatní tekuté suroviny: vejce, kávu a mléko.
Ručně do tekuté směsi zapracujeme směs sypkých surovin a nakonec vmícháme řepu.
Pečeme 15 - 20 minut, poté korpus necháme ještě 15 minut odpočinout ve formě, než ho vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Mezitím připravíme krém - čokoládu, smetanu a máslo rozpustíme ve vodní lázni, abychom získali konzistenci hladkého krému. Mírně vychladlý krém dáme do lednice a za občasného míchání necháme cela vychladnout a ztuhnout do roztíratelné konzistence (cca 1,5 hod.). Je třeba krém hlídat, aby neztuhl moc. Pokud se to stane, necháme ho při pokojové teplotě povolit a promícháme metličkou.
Vychladlý korpus 2 - 3 x prořízneme, každé patro pomažeme krémem a skládáme na sebe. Nakonec potřeme vršek a boky dortu a ozdobíme např. kousky čokolády, šlehačkou, ovocem apod.
Já jsem zvolila variantu "naked cake", tedy "nahatý dort", kde nejsou natřené boky dortu a jsou tedy pěkně vidět všechny vrstvy, ze kterých vykukuje krém.
Zdobila jsem jahodami a borůvkami. S podobným zdobením jste se už setkali u mého dortu Jahodová květina.
Tak snad má můj dort v soutěži šanci. Držte palce :)
Ať se povede!
Štítky:
čokoláda,
dorty,
jahody,
recepty Gurmet,
výzva Gurmet
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat