Podzim si se svým deštivým počasím, zataženou oblohou, šedivými a čím dál tím kratšími dny letos nějak moc pospíšil. Ještě že tenhle týden si (prý) ještě užijeme alespoň trochu sluníčka.
Zuby nehty se držím vzpomínek na léto a jako každý rok si říkám, kam se jen podělo. I na podzimu se ale dá najít něco pozitivního. Mám ráda jeho barvy, chutě a vůně. Jablka, hrušky, dýně, skořice a další voňavé koření - to je pro mě podzim. A když venku prší a je nevlídno, je ideální čas upéct nějakou dobrotu, která nám připomene to dobré, co podzim nabízí.
Jednu takovou jsem našla v zářijovém čísle magazínu Albert. Karamelovo-jablečný cheesecake. Každé slovo v tom názvu funguje jako magnet, každé je na tom správném místě. Všechna dohromady jsou kouzelná mantra, která vás přenese přes pošmourné podzimní dny. Tady je:
Karamelovo-jablečný cheesecake
Výborný moučník, který v sobě skrývá chutě a vůně podzimu, si vychutnejte ještě vlažný nebo dobře vychlazený.
zdroj: magazín Albert v kuchyni, září 2014, str. 53
forma 18x25 cm
Ingredience:
/těsto/
255 g hladké mouky
110 g třtinového cukru
180 g změklého másla
/jablečná náplň/
3 oloupaná a nastrouhaná jablka
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
/cheesecake náplň/
250 g krémového smetanového sýru
100 g zakysané smetany 30%
90 g lučiny
150 g krupicového cukru
4 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
/posypka/
140 g třtinového cukru
80 g hladké mouky
1/2 hrnku podrcených ovesných vloček
70 g změklého másla
/na dokončení/
karamelový toping
2 lžíce třtinového cukru
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů (horkovzdušná 160 stupňů).
Jablka nahrubo nastrouháme, promícháme s cukrem, skořicí a muškátovým oříškem.
V míse smícháme suroviny na těsto - mouku, cukr a máslo - do směsi podobné drobence (použila jsem ruční šlehač a spirálovité metly). Směs natlačíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme 15 minut do mírného zezlátnutí.
Mezitím si připravíme náplň - důkladně prošleháme smetanový sýr se zakysanou smetanou, lučinou a cukrem, pak jedno po druhém krátce zašleháme vejce. Nakonec přidáme vanilkový extrakt, ručně promícháme a směs nalijeme na ještě teplé těsto.
Z jablek vymačkáme šťávu a poklademe je rovnoměrně na sýrovou náplň.
Přísady na posypku smícháme do hrubší drobenky a posypeme povrch moučníku.
Pečeme dalších 40 minut.
Před podáváním postříkáme každou porci karamelovým topingem.
Dáte si ho ještě teplý nebo studený? Tak či tak je výborný!
Ať se povede!
Žádné komentáře:
Okomentovat