Pamatujete na nedávnou ricottovou party v mojí lednici? Byl to mazec.
A jelikož to byla akce doslova legendární, není divu, že se o ní dodnes povídají historky. Znáte to - kdo s kým a tak. Takže když se před pár dny do naší lednice přistěhoval nový kelímek ricotty, rozhlíželi se všichni kolem, jestli je poblíž nějaký ten citron nebo další výměnný student z ciziny (pro nezasvěcené - minule na večírek dorazila i exotická chia semínka).
Nebudu vás napínat, žhavá letní party se neopakovala. Jak by taky mohla, když na mě už sáhl podzim a s ním i jablečno-skořicová nálada. Do hry jsem tentokrát ještě zapojila spoustu ořechů a vrstvu zkaramelizovaných jablek a zrodil se jemný, vláčný a podzimem vonící
Chlebíček z ricotty s jablky, skořicí a ořechy
Vrstva zkaramelizovaných jablek a ořechů posunuje chlebíček na novou úroveň - rovnou do vyšší chlebíčkové ligy.
Ingredience:
/základní vrstva/
1 - 2 jablka - oloupaná a nakrájená na plátky
cca 10 vlašských ořechů - vcelku nebo nahrubo nakrájených
plátek másla
3 lžíce třtinového cukru
/těsto/
250 g ricotty
150 g másla/Hery - změklé
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce - bílky a žloutky zvlášť
3 lžíce rumu
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 menší jablko - oloupané a nakrájené na malé kostičky
1/2 lžičky skořice a 1/2 lžičky kardamomu
hrst nahrubo nakrájených vlašských ořechů
/na dokončení/
bílá čokoládová poleva
Postup:
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a boky vysypeme hrubou moukou. Na dno rozetřeme máslo ve větší vrstvě, kterou posypeme třtinovým cukrem, na ni poskládáme celé nebo posypeme nahrubo nakrájené vlašské ořechy a nakonec plátky jablek alespoň ve dvou vrstvách.
Další jablko nakrájíme na malé kostičky a smícháme se skořicí a kardamomem.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
Změklou Heru šleháme s cukry do pěny, pak vešleháme žloutky, ricottu a rum. Zašleháme i dvě třetiny mouky smíchané s práškem do pečiva, pak už ručně vmícháme zbylou mouku střídavě se sněhem z bílků. Nakonec jemně vmícháme jablka a ořechy.
Těsto přesuneme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta není suchá a bez drobečků. Pokud povrch chlebíčku rychle hnědne, překryjeme ho alobalem.
Po upečení ještě horký chlebíček vyklopíme na mřížku, než stihne karamel ve spodní vrstvě vychladnout a ztuhnout. Karamelová vrstva by pak po vyklopení zůstala přilepená na dně formy a to samozřejmě nechceme.
Vychladlý chlebíček můžeme podávat jen tak nebo politý bílou čokoládovou polevou.
Ať se povede!
Žádné komentáře:
Okomentovat