No, lepší než kategorie "Proč mě to nenapadlo dřív?", kam si střádám geniální nápady, které se sice zrodily v mojí hlavě, ale posléze jsem zjistila, že někoho jiného to samé napadlo dřív a mnohdy i lépe (klasický Cimrman).
Měla bych si je nechat na nějakou vhodnější příležitost, jako je třeba dětský den nebo narozeninová oslava, ale mám z nich takovou radost, že vám je musím ukázat prostě hned. Je to první pokus, takže ne všechny berušky se povedly podle mých představ, ale postupně si je ještě vymazlím - jsou prostě "k sežrání".
Nápad je sice z internetu, ale recept je můj. Jelikož moje kefírové houbičky pracují jak o život a sešlo se mi více kefíru (mám teď moštové období a rozhodně nehodlám empiricky zjišťovat, jestli a jak se v břiše kamarádí čerstvý jablečný mošt s kefírem), použila jsem ho do těsta na
Beruškové cupcakes
Jsou malinko pracnější, ale výsledek stojí za to.
Budou bodovat na jakékoli (nejen) dětské oslavě.
12 ks + 2 silikonové košíčky
Ingredience:
150 g změklé
Hery
160 g cukru
krupice
1 vanilkový
cukr
2 vejce
200 g
polohrubé mouky
špetka soli
1 lžička
prášku do pečiva
200 ml
kefíru
1 malinový nebo
jahodový pudink
kapka
červeného potravinářského barviva
1 - 2 lžičky
kakaa
Postup:
Mouku
smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.
Heru
vyšleháme s cukry a jedno po druhém zašleháme vejce. Ručně do směsi
vmícháme kefír střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva a špetkou
soli.
Odebereme 2
polévkové lžíce těsta a dáme si je stranou na oči berušek.
Odebereme 5
polévkových lžic těsta a obarvíme ho kakaem.
Do zbytku
těsta vmícháme pudinkový prášek a dobře promícháme. Pro červenější barvu
přidáme ještě trošku červeného potravinářského barviva.
Pudink dává
kromě barvy těstu i příchuť podle toho, jaký použijete. Chcete-li jen čistě
vanilkové cupcakes, pudink vynechte a použijte o to víc mouky. Těsto pak
obarvíte jen potravinářskou barvou.
Troubu
začneme předehřívat na 120 stupňů (horkovzdušná trouba), později teplotu
zvýšíme.
Červené
těsto rozdělíme do 12 papírových košíčků, povrch uhladíme.
Hnědé těsto
dáme do zdobícího sáčku, ustřihneme špičku (stačí malý otvor) a „vybarvíme“
hlavičku. Pak namalujeme čáru uprostřed a nakonec tečky (dávejte je dál
od sebe a od středové čáry, aby se při pečení neslily).
Na hlavičku
namalujeme opět pomocí zdobícího sáčku neobarveným těstem očička s hnědou tečkou uprostřed (pozor, snažte
se je dát dál od okraje než já, při pečení se posunou).
Co se zbytkem těsta?
Původní postup radí udělat jen 11 berušek a 12. košíček použít na zbytky těsta. Já mám těsta o trochu víc, a tak jsem se rozhodla udělat všech 12 a zbylé těsto jsem upekla společně s beruškami ve dvou silikonových košíčcích.
A teď pozor
– jelikož chceme, aby povrch berušek nepopraskal a aby se jen mírně zakulatily,
je třeba je péct při nižší teplotě a zvolna.
Teplotu v troubě tedy zvýšíme jen na 140 stupňů a pečeme cca 35 minut – je
třeba je pečlivě hlídat, pokud začnou praskat, teplotu trochu snížíme. Jestli jsou hotové poznáme testem párátkem,
které po vytažení z těsta musí být suché a bez nalepených drobečků. Po upečení dáme naše krásky vychladnout na mřížku.
Nejsou k sežrání?
Ať se povedou!
Jsou nádherný :) Udělám jako překvapení dětem :) Díky!!!
OdpovědětVymazatJsem ráda, že se líbí. Tak ať se povedou a hlavně udělají radost :)
Vymazat