Listové těsto má většina z nás v první řadě spojené s představou jablečného štrůdlu. Krásná představa. Šťavnatá, voňavá a tak dobrá. Jablečná klasika vede.
Dnes mám pro vás připravenou malou obměnu. Rychlý dezert pro všední den, který neudělá ostudu ani na sváteční tabuli. Je to galette. Galette je velmi sympatický koláč, protože jeho krása spočívá v jeho nedokonalosti a tudíž se nemusíte stresovat, jestli se vám povede těsto správně přehnout nebo zda vám při pečení nevyteče náplň. Galette se zpravidla připravuje z křehkého těsta a plní ovocem dle sezóny, oblíbené jsou i slané varianty. Je to tak variabilní koláč, že jsem si dovolila opustit klasické recepty a ve stylu líné hospodyňky jsem využila listové těsto. Koupené, už rozválené a hooodně trvanlivé. No - a - co.
Jablečná galette
Je to takový štrůdl naruby. Budete-li těsto sami rozvalovat, připravte galette kulatou, jak to má být. V tom případě okraje přehýbejte po obvodu kousek po kousku do víceméně kulatého tvaru. Líné hospodyňky (ruce nahoru) si ulehčí život a vytvoří obdélníky jako já :)
na 2 ks
Ingredience:
1 listové
těsto (já použila už rozválené 275 g)
3 lžíce
strouhanky
2 – 3 jablka
šťáva
z ½ malého citronu
½ sáčku
skořicového cukru
nasekané
vlašské ořechy
2 lžíce
hnědého cukru
javorový
sirup
máslo na
pomazání
na
dokončení: moučkový cukr
k podávání:
zakysaná smetana, javorový sirup
Postup:
Jablka
zbavíme jadřinců, nakrájíme na slabší kolečka a dáme do vody s citronovou
šťávou, aby nezhnědla.
Listové
těsto přepůlíme, vzniknou dva menší obdélníky. Každý posypeme strouhankou. Plochu
každého těsta poklademe ve třech vrstvách okapanými jablky, po každé straně
necháme alespoň 2 cm okraj. Jablka
posypeme skořicovým cukrem a nasekanými ořechy, pokapeme javorovým sirupem.
Okraje těsta
zvedneme a rohy přimáčkneme tak, aby z těsta vznikla „mistička“ kolem
jablek. Nakonec povrch jablek posypeme hnědým cukrem.
Okraje těsta potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 180 stupňů 25
minut nebo dokud těsto mírně nezhnědne.
Vychladlé
koláče posypeme moučkovým cukrem a podáváme s kopečkem zakysané smetany
polité javorovým sirupem.
Ať se povedou!
Žádné komentáře:
Okomentovat