neděle 13. července 2014

Cupcakes s červeným rybízem

Větvičky na rybízových keřích se prohýbají pod letošní úrodou a nezbývá, než začít přemýšlet, co si s tím červeným pokladem počít. U mě vede maminčina rybízová marmeláda, krásně nakyslá a výborná k palačinkám, do koláčů i jen tak na chleba s máslem. Pak jsou tu různé řezy a koláče - s drobenkou, se sněhem, s tvarohem. A bublanina, poháry i domácí nanuky. Při pohledu na obsypané keře mám tušení, že na to všechno letos dojde. A ještě zbyde na zamrazení.

Jako malá jsem rybíz ráda jedla z plecháčku, posypaný krystalovým cukrem. Cukr křupal mezi zuby a mě ta kombinace s kyselým rybízem moc chutnala. Musím si to někdy zopakovat.

Dnes nás čeká jen zahřívací kolo. Budete totiž potřebovat jen malou hrst rybízu, takže tyhle cupcakes vám nadúrodu zlikvidovat nepomůžou. Zato výborně chutnají:

Cupcakes s červeným rybízem

Sladké těsto v kombinaci s nakyslými kuličkami rybízu tvoří dokonalý pár.


Rybízové cupcakes



12 – 15 ks dle velikosti košíčků 

Ingredience: 
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
130 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce – žloutky a bílky zvlášť
90 g Hery
200 ml šlehačky
2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
červený rybíz – omytý a osušený

/poleva/
moučkový cukr, citronová šťáva, voda
+ hrozýnky červeného rybízu na ozdobu

Postup: 
Heru rozpustíme a necháme vychladnout.
Z bílků ušleháme tuhý sníh.

Žloutky a oba druhy cukru šleháme do světle žluté pěny, poté zašleháme zakysanou smetanu a pomalu přilijeme rozpuštěné máslo. Ručně přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě se šlehačkou. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Do košíčků dáváme vždy lžíci těsta, několik kuliček rybízu a přikryjeme trochou těsta – košíčky plníme do tří čtvrtin. Na povrch dáme ještě několik kuliček rybízu.

Pečeme na 150 stupňů 25 minut.

rybízové cupcakes / before and after


Na polevu smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou a případně přidáváme po kapkách vodu, až dosáhneme hustší, ale stále tekuté konzistence. Doprostřed každého cupcaku dáme lžičku polevy, sama se rozteče. Ozdobíme hrozýnkem rybízu.

Red Currant Cupcakes


Ať se povedou!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...