středa 16. července 2014

Domácí mátový čaj / teplý nebo ledový

Ruku nahoru, kdo má rád mátu....

... jednou rukou psát neumím, takže jako by se stalo.

Čerstvá máta mi nádherně voní a nejraději ji mám v letních limonádách - nealko mojito, okurková limonáda, bezová limonáda, jakákoli limonáda. Pár lístků umí zázraky. 

Jako správná bylinka má máta peprná blahodárné účinky nejen na naše chuťové a čichové buňky - zlepšuje trávení, uklidňuje žaludek, pomáhá při nachlazení i bolestech hlavy, holka jedna šikovná.

O vlastní bylinkové zahrádce si zatím nechávám zdát a bylinky v květináči mi po pár dnech kdo ví proč s železnou pravidelností chřadnou - zřejmě je mají v těch supermarketech nějak naprogramované, aby se po pár dnech odporoučely a zákazník musel kupovat nové. Možná by také chuděry uvítaly pravidelnější přísun tekutin. Ale když mám štěstí a dostanu svazek čerstvé voňavé máty ze zahrádky (díky Pavlo!), připravím si

Domácí mátový čaj / teplý nebo ledový

Připravte si ho podle chuti. Výrazná chuť máty si dobře rozumí i s citronem. A když přisladit, tak ideálně přírodním cukrem nebo medem. Vychlaďte ho, přidejte led a máte osvěžující ledový čaj.


mátový čaj / mint tea

1 porce

Ingredience
10 lístků máty peprné
200 ml vroucí vody
přírodní cukr/med dle chuti
(citronová šťáva dle chuti)

Postup
Mátové lístky zalijeme vroucí vodou, necháme alespoň 5 minut louhovat, dosladíme dle chuti, případně přidáme i citronovou šťávu a podáváme.

/ledový čaj/
Pro osvěžující ledovou variantu necháme čaj vychladit, přidáme kostky ledu, plátky citronu a podáváme.

mátový čaj / mint tea

 Ať vám chutná!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...