neděle 20. července 2014

Jahodová květina / dort

Už jen nostalgicky vzpomínám na letošní jahodovou sezónu. Pokud patříte ke šťastlivcům, kteří ještě sbírají na záhonku jahody (nebo si je donesete z nejbližšího supermarketu), můžete si upéct krásný a přitom úplně jednoduchý jahodový dort:

Jahodová květina

Použila jsem formu ve tvaru květiny, stejně krásně ale vypadá jahodová květina i na kulatém dortu. A kombinace čokoládového korpusu, šlehačky a jahod je zkrátka neodolatelná.

jahodová květina / dort


průměr cca 22 cm

Ingredience:

/korpus/
100 g kvalitní hořké čokolády (případně čokolády na vaření)
100 g změklého másla
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce - pokojová teplota
60 g zakysané smetany - pokojová teplota
120 g hladké mouky 
2 lžičky prášku do pečiva


/na dokončení/
200 ml šlehačky
1 vanilkový cukr
miska větších jahod

Postup:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout.

Ručním šlehačem utřeme máslo s cukry, po částech přidáme zakysanou smetanu a po jednom zašleháme vejce. Pak pomalu přilijeme vlažnou čokoládu a znovu krátce prošleháme.

Ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mícháme jen tak dlouho, dokud se ingredience nespojí v husté těsto.

Těsto přendáme do formy vyložené papírem na pečení - pokud používáte silikonovu jako já, stačí ji vypláchnout studenou vodu. Pečeme v předehřáté troubě na 140 stupňů 20 minut. Zda je korpus upečený, poznáme podle testu párátkem - po vytažení z těsta musí být suché a bez nalepených drobečků. 

Korpus vyklopíme z formy na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Po vychladnutí korpus jednou prořízneme a pomažeme dvěma třetinami šlehačky, kterou jsme ušlehali s vanilkovým cukrem. Šlehačku poklademe plátky jahod a přiložíme vrchní díl korpusu. Ten pomažeme slabou vrstvou šlehačky.

Omyté a osušené jahody nařežeme na plátky, které skládáme od okrajů směrem doprostřed v kruzích jako lístky. Novou řadu vždy dáváme tak, aby byl nový "lístek" mezi dvěma z předchozí řady. Doprostřed pak dáme tři menší jahody (nebo jednu větší).

Pokud dort nepodáváme ihned, musíme jahody potřít čirým dortovým želé, aby neoschly a byly pěkně lesklé (což nebyl můj případ, dortík šel rovnou na stůl).

jahodová květina /dort - pohled shora

Stejnou metodu skládání jahodových lístků můžeme použít i na cupcakes. Tam se hodí menší jahody:

jahodová květina / cupcake

Ať se povede!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...