pátek 3. října 2014

Neobyčejná buchta

Papírek s ručně psaným receptem je sice nadepsán OBYČENÁ BUCHTA, ale pro mě je tahle buchta velmi neobyčejná. Nejen, že je výborná, ale přináší i krásné vzpomínky na teplé letní dny a vzácné chvíle volna, daleko od šedi a shonu mé současnosti.

Neobyčejně obyčejnou buchtu upekly moje neteře, které se vyzbrojeny tímto receptem vydaly na prázdniny k dědečkovi. Možná si ještě pamatujete, jak jsme spolu pekly makovou bábovku. Tahle buchta ale byla jejich samostatným dílem a na mě zbyla "jen" fotodokumentace, která se ale ukázala být docela oříškem.

Kdyby mě někdo při tomto úkonu pozoroval, uviděl by mírně zoufalou ženu v nelichotivém úboru (styl "vesnická (divo)žena") s talířem v jedné ruce a s foťákem v druhé, jak pronásledována mlsným psem ignorujícím veškeré povely a klopítajíc přes sedm hbitých a neméně mlsných slepic, kterých se v tu chvíli zdálo být mnohem víc, hledá vhodné místo pro zvěčnění moučníku, který přímo magneticky přitahuje všechno právě zmíněné zvířectvo. Nakonec se zadařilo a městská žena vyzrála nad vesnickou faunou šplhem na hromadu klád, kde vítězoslavně pořídila kýžené fotografie. 

Jen vzpomínka na tohle malé letní dobrodružství mi vrací dobrou náladu a to je přesně to, co z obyčejné buchty dělá buchtu neobyčejnou. Tady je:

Neobyčejná buchta

Tak jednoduchá, že ji zvládly upéct i náctileté neteře. 
Nakonec nebylo největší výzvou pečení, ale pořízení fotek pod bedlivým dozorem mlsného domácího zvířectva :)

Neobyčejná buchta

 
Ingedience:

Neobyčejná buchta - recept

+ v našem případě čerstvý červený rybíz /použít můžete i mražený nebo jiné ovoce dle chuti a hodí se na něj i drobenka

Postup:

Mouku smícháme s práškem do pečiva.
Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny, zašleháme olej a nakonec ručně vmícháme po částech mouku střídavě s mlékem. 

Část těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy (dortová, bábovková, menší pekáček), posypeme ovocem, přikryjeme zbytkem těsta a povrch znovu posypeme ovocem. Pečeme na 170 stupňů cca 40 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta suchá a bez nalepených drobečků.

Hotovou buchtu necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

Neobyčejná buchta


A tohle je okamžik, kdy jsem zjistila, že to s fotodokumentací tentokrát nebude tak jednoduché :)


Neobyčejná buchta


Ať se povede!

4 komentáře:

  1. Moc zdravím Leničko,
    já jsem též babička dělám ji také - jen s obměnou..
    3vajíčka- 1+1hrnek hladké a polohrubé mouky a celý hrnek mléka- jinak je vše stejné:o)))
    ale je bomba- upeče se z ní bábovka- koláč-bublanina
    Naprosto skvělá.
    Krásný den
    Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také zdravím a děkuji za tip na obměnu - určitě vyzkouším. Nechala jsem recept tak, jak si ho neteřinka opsala od babičky a jak holky buchtu samy upekly. Moc mi chutnala a už se těším, až sama vyzkouším různé varianty včetně muffinů a bábovky i s jinými druhy ovoce.
      Přeji krásný den!
      Lenka

      Vymazat
  2. Právě jsem na váš blog narazila a jdu hned tuhle buchtu vyzkoušet s rebarborou a posypanou drobenkou :) Jistě sem ještě zavítám na chia jam (až budou jahody a pořídím si chia semínka - recept s ochutnáváním si nemůžu nechat ujít ;) ) Těším se na další recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem zvědavá, jak se povedla. Jahodová sezóna už je tady, takže přeju hodně jahodových chvil s chia jamem. Je to lahoda.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...