pondělí 22. září 2014

Podzimní chlebíček z ricotty s jablky, skořicí a ořechy

Pamatujete na nedávnou ricottovou party v mojí lednici? Byl to mazec.
A jelikož to byla akce doslova legendární, není divu, že se o ní dodnes povídají historky. Znáte to - kdo s kým a tak. Takže když se před pár dny do naší lednice přistěhoval nový kelímek ricotty, rozhlíželi se všichni kolem, jestli je poblíž nějaký ten citron nebo další výměnný student z ciziny (pro nezasvěcené - minule na večírek dorazila i exotická chia semínka).

Nebudu vás napínat, žhavá letní party se neopakovala. Jak by taky mohla, když na mě už sáhl podzim a s ním i jablečno-skořicová nálada. Do hry jsem tentokrát ještě zapojila spoustu ořechů a vrstvu zkaramelizovaných jablek a zrodil se jemný, vláčný a podzimem vonící

Chlebíček z ricotty s jablky, skořicí a ořechy

Vrstva zkaramelizovaných jablek a ořechů posunuje chlebíček na novou úroveň - rovnou do vyšší chlebíčkové ligy.


chlebíček z ricotty s jablky a ořechy


Ingredience:

/základní vrstva/
1 - 2 jablka - oloupaná a nakrájená na plátky
cca 10 vlašských ořechů - vcelku nebo nahrubo nakrájených
plátek másla
3 lžíce třtinového cukru
 
/těsto/
250 g ricotty
150 g másla/Hery - změklé
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce - bílky a žloutky zvlášť
3 lžíce rumu
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

1 menší jablko - oloupané a nakrájené na malé kostičky
1/2 lžičky skořice a 1/2 lžičky kardamomu
hrst nahrubo nakrájených vlašských ořechů
 
/na dokončení/
bílá čokoládová poleva

Postup:

Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a boky vysypeme hrubou moukou. Na dno rozetřeme máslo ve větší vrstvě, kterou posypeme třtinovým cukrem, na ni poskládáme celé nebo posypeme nahrubo nakrájené vlašské ořechy a nakonec plátky jablek alespoň ve dvou vrstvách.

Další jablko nakrájíme na malé kostičky a smícháme se skořicí a kardamomem.

Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

Změklou Heru šleháme s cukry do pěny, pak vešleháme žloutky, ricottu a rum. Zašleháme i dvě třetiny mouky smíchané s práškem do pečiva, pak už ručně vmícháme zbylou mouku střídavě se sněhem z bílků. Nakonec jemně vmícháme jablka a ořechy.

Těsto přesuneme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta není suchá a bez drobečků. Pokud povrch chlebíčku rychle hnědne, překryjeme ho alobalem.

Po upečení ještě horký chlebíček vyklopíme na mřížku, než stihne karamel ve spodní vrstvě vychladnout a ztuhnout. Karamelová vrstva by pak po vyklopení zůstala přilepená na dně formy a to samozřejmě nechceme.

Vychladlý chlebíček můžeme podávat jen tak nebo politý bílou čokoládovou polevou.


chlebíček z ricotty s jablky a ořechy


Ať se povede!



středa 17. září 2014

Ostružinový kefírový koktejl

Nedávno jsem vám tu představila svého domácího mazlíčka - tibetskou kefírovou houbu, díky které mám doma nepřetržitý přísun čerstvého kefíru. Dobrá zpráva je, že houba v mojí péči nejen že nehyne, ale dokonce založila rodinku. Brzy je budu muset holky rozesadit, začíná jim být v hrnku těsno.

Každopádně zdravý kefír pijeme téměř denně, ale občas to chce změnu. Proto jsem začala vyrábět i různé varianty ovocných koktejlů (a řeknu vám - kam se hrabou kupované jogurtové nebo kefírové nápoje). Tady je jeden z nich:

Ostružinový kefírový koktejl

Zdravý kefírový nápoj lze připravit i metodou přiměřeně - přiměřeně. Záleží na vaší chutí. Množství ingrediencí proto berte jako orientační.

ostružinový kefírový koktejl


2 - 3 porce

Ingredience:
300 ml kefíru
200 - 250 g ostružin
třtinový cukr dle chuti

Postup:
Ostružiny rozmixujeme ve vychlazeném kefíru a dle chuti osladíme.
Kdo nemá rád pecičky, může si nápoj přecedit.
 

ostružinový kefírový koktejl

  Když drobotina ochotně zapůjčí rekvizity na focení :)


ostružinový kefírový koktejl

pondělí 15. září 2014

Karamelovo-jablečný cheesecake / Albert

Podzim si se svým deštivým počasím, zataženou oblohou, šedivými a čím dál tím kratšími dny letos nějak moc pospíšil. Ještě že tenhle týden si (prý) ještě užijeme alespoň trochu sluníčka. 

Zuby nehty se držím vzpomínek na léto a jako každý rok si říkám, kam se jen podělo. I na podzimu se ale dá najít něco pozitivního. Mám ráda jeho barvy, chutě a vůně. Jablka, hrušky, dýně, skořice a další voňavé koření - to je pro mě podzim. A když venku prší a je nevlídno, je ideální čas upéct nějakou dobrotu, která nám připomene to dobré, co podzim nabízí.

Jednu takovou jsem našla v zářijovém čísle magazínu Albert. Karamelovo-jablečný cheesecake. Každé slovo v tom názvu funguje jako magnet, každé je na tom správném místě. Všechna dohromady jsou kouzelná mantra, která vás přenese přes pošmourné podzimní dny. Tady je:

Karamelovo-jablečný cheesecake 

Výborný moučník, který v sobě skrývá chutě a vůně podzimu, si vychutnejte ještě vlažný nebo dobře vychlazený.


karamelovo-jablečný cheesecake



zdroj: magazín Albert v kuchyni, září 2014, str. 53
forma 18x25 cm

Ingredience:

/těsto/
255 g hladké mouky
110 g třtinového cukru
180 g změklého másla

/jablečná náplň/
3 oloupaná a nastrouhaná jablka
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

/cheesecake náplň/
250 g krémového smetanového sýru
100 g zakysané smetany 30%
90 g lučiny
150 g krupicového cukru
4 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu

/posypka/
140 g třtinového cukru
80 g hladké mouky
1/2 hrnku podrcených ovesných vloček
70 g změklého másla

/na dokončení/
karamelový toping
2 lžíce třtinového cukru


Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů (horkovzdušná 160 stupňů).

Jablka nahrubo nastrouháme, promícháme s cukrem, skořicí a muškátovým oříškem.

V míse smícháme suroviny na těsto - mouku, cukr a máslo - do směsi podobné drobence (použila jsem ruční šlehač a spirálovité metly). Směs natlačíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme 15 minut do mírného zezlátnutí.

Mezitím si připravíme náplň - důkladně prošleháme smetanový sýr se zakysanou smetanou, lučinou a cukrem, pak jedno po druhém krátce zašleháme vejce. Nakonec přidáme vanilkový extrakt, ručně promícháme a směs nalijeme na ještě teplé těsto.

Z jablek vymačkáme šťávu a poklademe je rovnoměrně na sýrovou náplň.

Přísady na posypku smícháme do hrubší drobenky a posypeme povrch moučníku.

Pečeme dalších 40 minut. 

karamelovo-jablečný cheesecake


  Před podáváním postříkáme každou porci karamelovým topingem.

karamelovo-jablečný cheesecake

 Dáte si ho ještě teplý nebo studený? Tak či tak je výborný!


karamelovo-jablečný cheesecake


Ať se povede!



středa 10. září 2014

Nejjednodušší švestkový koláč / Gurmet

Receptů na švestkové koláče není nikdy dost. A tak, když jsem v zářijovém Gurmetu viděla recept na "nejjednodušší švestkový koláč" a záhy na facebooku lavinu fotek koláčů upečených podle tohoto receptu, nemohla jsem zůstat pozadu.

Abych to zkrátila, koláč je opravdu rychlý a jednoduchý, možná i nejjednodušší, jak říká jeho název. Přiznám se, že málokdy dodržuji recepty do puntíku. Vždycky mám tendenci tu a tam něco poupravit nebo vylepšit a i tentokrát jsem měla v plánu koláč vylepšit skořicovým cukrem, který na švestky prostě patří. Leč v zápalu boje zůstal pytlík s výše zmíněným cukrem na stole ležet nedotčen a všimla jsem si ho, až když koláč trůnil v troubě. Tudíž zcela netypicky a neúmyslně jsem recept dodržela přesně. 

No dobře, úplně přesně ne. Udělala jsem víc drobenky. Na švestkovém koláči jí musí být hoooodně. S tím budou určitě drobenkoholici mezi vámi souhlasit a s ostatními se klidně pohádám. Když na to přijde, stačilo by mi ovoce a drobenka. No a to už by byl crumble a tudíž i jiný recept (taky na něj dojde). 

Recept byl tedy z větší části dodržen, co jsem ale nevychytala, byla velikost formy. Ta moje má totiž o špetku menší průměr, nad čímž jsem lehkomyslně mávla rukou. A to jsem neměla dělat. Když jsem pak skrze dvířka trouby pozorovala, jak těsto optimisticky šplhá vzhůru, bylo mi jasné, že místo koláče vytáhnu z trouby bublaninu. A taky že jo.

Nicméně o recept se tu s vámi podělím a doporučuji použít opravdu 25 nebo 26 cm koláčovou nebo dortovou formu. S nižší vrstvou těsta bude poměr mezi těstem a ovocem tak akorát. A když na rozdíl ode mě nezapomenete, posypte švestky skořicovým cukrem. Nebudete litovat.


Nejjednodušší švestkový koláč

V mém podání spíš švestková bublanina, nevyplácí se podcenit velikost formy a optimismus těsta s horolezeckými ambicemi ...

švestkový koláč


zdroj: Gurmet září 2014, str. 58
průměr 25 cm

Ingredience:

/těsto/
220 g bílého jogurtu
270 g polohrubé mouky
140 g třtinového cukru
2 vejce
1/2 sáčku prášku do pečiva

/drobenka - množství z původního receptu, já jsem dala od všeho o krapet víc/
45 g hrubé mouky
15 g třtinového cukru
20 g studeného másla
20 g plátků mandlí

/dále/
cca 20 švestek, omytých, rozpůlených
máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů (já pekla na 160 stupňů horkovzduch).

V míse smícháme jogurt, cukr, vejce a postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Mícháme jen do spojení všech ingrediencí. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy a naskládáme na něj půlky švestek řezem nahoru.

Z másla, cukru, mouky a mandlí připravíme drobenku a hustě jí posypeme celý koláč.

Pečeme dozlatova zhruba 50 minut.

švestkový koláč

 Ať se povede!

sobota 6. září 2014

Ďábelský dort / výzva Gurmet


Život je plný výzev: 
- vstát ráno z postele
- udělat z osoby, která na vás kouká ze zrcadla, zase člověka 
- nasadit úsměv, i když se vám nechce
- alespoň občas dopravit dítě do školky včas
- doběhnout tramvaj dřív, než vám zlomyslný řidič zaklapne dveře před nosem
- stihnout tu neskutečně rychle se blížící deadline v práci

a navíc
- shodit konečně pár kilo (značně usnadní dobíhání tramvaje)
- odhodlat se začít zase po letech řídit
- nesníst další (a další a další) kousek čokolády ze zásuvky pracovního stolu
- koukat se na svět víc optimisticky
- neztrácet čas 
- dělat to, co má smysl 

zkrátka
- vylézt výš
- doskočit dál
- posouvat svoje hranice

nebo
UPÉCT ĎÁBELSKÝ DORT!

Protože:
"Výzvy činí náš život zajímavějším a jejich překonávání dává životu smysl."
Joshua J. Marine

Pekařské výzvy mám nejraději a Gurmetem hozená rukavice se zkrátka nedala nezvednout. Ďábelský, čokoládový, hříšný. Když jsem ho v chaosu všedního dne pekla, život dával smysl. Někdy se člověk zkrátka potřebuje soustředit na jednu jedinou věc, aby ho zbytek světa nepřeválcoval. Tady je:

Ďábelský dort / Devil´s Food Cake

Nejčokoládovější čokodort, jaký jsem kdy pekla nebo jedla. Opravdu ďábelský a v kombinaci s jahodami náležitě hříšný.

Devil´s Food Cake


zdroj: Gurmet, září 2014, s. 24
průměr 23 cm

Ingredience:

/korpus/

385 g hladké mouky
1 lžička soli
1,5 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
115 g změklého másla
80 g kakaa
200 g třtinového cukru
170 g krystalového cukru
235 ml mléka
175 ml horké kávy
4 vejce
2 ks červené řepy - uvařená a rozmixovaná na pyré (já jsem najemno nastrouhala) 

/krém/
500 g hořké čokolády
250 ml smetany ke šlehání
140 g změklého másla

Postup:

Troubu předehřejeme na 170 stupňů, dno dortové formy vyložíme pečícím papírem.
 
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

Máslo a oba cukry ušleháme do světlé pěny. Za stálého šlehání přidáváme postupně ostatní tekuté suroviny: vejce, kávu a mléko.

Ručně do tekuté směsi zapracujeme směs sypkých surovin a nakonec vmícháme řepu.

Pečeme 15 - 20 minut, poté korpus necháme ještě 15 minut odpočinout ve formě, než ho vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Mezitím připravíme krém - čokoládu, smetanu a máslo rozpustíme ve vodní lázni, abychom získali konzistenci hladkého krému. Mírně vychladlý krém dáme do lednice a za občasného míchání necháme cela vychladnout a ztuhnout do roztíratelné konzistence (cca 1,5 hod.). Je třeba krém hlídat, aby neztuhl moc. Pokud se to stane, necháme ho při pokojové teplotě povolit a promícháme metličkou.

Vychladlý korpus 2 - 3 x prořízneme, každé patro pomažeme krémem a skládáme na sebe. Nakonec potřeme vršek a boky dortu a ozdobíme např. kousky čokolády, šlehačkou, ovocem apod.

Já jsem zvolila variantu "naked cake", tedy "nahatý dort", kde nejsou natřené boky dortu a jsou tedy pěkně vidět všechny vrstvy, ze kterých vykukuje krém.
Zdobila jsem jahodami a borůvkami. S podobným zdobením jste se už setkali u mého dortu Jahodová květina.

Tak snad má můj dort v soutěži šanci. Držte palce :)

 
Devil´s Food Cake

Ať se povede!


neděle 31. srpna 2014

Jemná bábovka s mákem

Dnes jsem si přivezla domů kus exkluzivní bábovky a nemůžu přestat ujídat. 
Jó když peče maminka, nikdy neodcházíme s prázdnou. Pak že bez práce nejsou koláče. Vlastně bábovky :)

Když se v rodině sejdou dva nadšenci do pečení, znamená to jediné - o dobroty ani kalorie není nikdy nouze. Naše společné téma je na denním pořádku, vyměňujeme recepty, pečeme, ochutnáváme, hodnotíme. A když nepečeme, o pečení alespoň povídáme.

A já mám navíc v případě krize v kuchyni vždy ochotného rádce na telefonu. Naopak to moc nefunguje. Z nějakého důvodu (že by to bylo tím, že má přeci jen nějaký ten pátek náskok?) mamka v kuchyni krizemi neprochází, nebo je alespoň nepřiznává. A tak jedinou mojí útěchou je, že umím (prý) lepší palačinky.

Něco mi říká, že se tu s jejími recepty budete setkávat častěji. 
Tady je hned recept na tu dnešní exkluzivní bábovku:

Jemná bábovka s mákem

V názvu je všechno, co o této bábovce potřebujete vědět. 
Vlastně ještě něco - je výborná!

jemná bábovka s mákem


Ingredience:

6 vajec / bílky a žlutky zvlášť
220 g másla nebo Hery / změklé
220 g moučkového cukr
1 vanilkový cukr
220 g zakysané smetany / pokojová teplota
380 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce rumu

/náplň/
3 lžíce mletého máku
trochu mléka nebo rumu na zředění těsta

Postup:

Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
 
Bílky vyšleháme s polovinou cukru do tuhého sněhu.
Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru a rumem do světlé pěny, postupně zašleháme po plátcích změklé máslo a nakonec zakysanou smetanu. Do směsi ručně vmícháme mouku s prášekem do pečiva střídavě se sněhem z bílků. Vznikne husté těsto.

Odebereme zhruba třetinu těsta, zamícháme do ní mletý mák a trochu naředíme do původní konzistence mlékem nebo rumem.

Do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy dáme nejdříve polovinu světlého těsta, na ni těsto s mákem (můžeme těstem lehce projet špejlí nebo vidličkou, aby vznikl na řezu zajímavý obrazec)  a nakonec zbytek světlého těsta.

Bábovku pečeme nejdříve cca 20 minut na 160 stupňů, když už povrch zlátne, snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších cca 20 - 25 minut. Jestli je bábovka upečená, poznáme podle testu špejlí - po vytažení z těsta musí být suchá a bez nalepených drobečků (pokud povrch příliš rychle tmavne a bábovka uvnitř stále není hotová, překryjeme ji alobalem).

Po upečení necháme mírně vychladnout a ještě teplou vyklopíme na mřížku.

Po vychladnutí pocukrujeme a už se těšíme, jaký obrazec mák uvnitř vykouzlil:

jemná bábovka s mákem

Ať se povede!

středa 27. srpna 2014

Domácí kefír

Kdo by to řekl, že budu ve svém věku ujíždět na houbičkách ...
Ale stalo se a já mám teď nového domácího mazlíčka. 
Pochází z Tibetu, je jí přes 5000 let a miluje mléko - tibetská kefírová houba.

Dostala se ke mně vlastně náhodou, od kamarádky žijící dlouhodobě v zahraničí, kvůli čemuž se vídáme jen zřídka. Letos to ale vyšlo a díky tomu se novým členem naší rodiny stala před časem malá "kefírka", kterou mi kamarádka uloupla ze své už vyrostlé houby těsně před odjezdem domů. Spolu s ní jsem dostala rychlou instruktáž (kde ovšem chyběla zásadní informace, že se na houbičky nesmí s kovem) a po počáteční nedůvěře (bakterie? kvasinky? něco živého mi bude plavat v pití?) jsem se rozhodla dát kefírce šanci.

Doma jsem ji šoupla do hrnku s mlékem, pěkně promíchala kovovou lžičkou a jala se studovat rozumy na internetu (vyčerpávající instruktáž najdete třeba tady). 

Zjištění první - kefírce nesvědčí styk s kovem (oups)
Zjištění druhé - mám doma malý zázrak se spoustou blahodárných účinků
Zjištění třetí - vyrobit si domácí kefír není velká věda
Zjištění čtvrté - ten radí to a ten zas tohle ... a všichni dohromady mi v tom dělají guláš
Zjištění páté - technicky to vlastně věda je
Zjištění šesté - není radno studovat problematiku příliš do hloubky, kde se stává nepřehlednou a téměř neproniknutelnou (proplachovat x neproplachovat, škodí sliz nebo ne?, mrazit x nemrazit atd.).

Zkrátka se budu snažit kefírku udržet při životě co nejdéle. A dokud ona mou péči vydrží, budeme mít v lednici vždy čerstvý


Domácí kefír

Zdravý kefír plný prospěšných bakterií můžete pít jen tak nebo přidejte ovoce, rozmixujte a získáte výborný koktejl. Použít se dá samozřejmě i při pečení.


domácí kefír - tibetská kefírová houba


Ingredience:
bez tibetské kefírové houby to zkrátka nepůjde - na základní dávku stačí zhruba 1 polévková lžíce 
250 - 300 ml mléka - ideálně čerstvé polotučné či plnotučné, houbička si poradí i s krabicovým

Postup:
První a nejdůležitější pravidlo - vždy používejte plastové či dřevěné lžičky, houba nemá ráda kov (ta moje naštěstí blízké setkání s nerezem přežila).

připravte si:
dostatečně velkou skleněnou či porcelánovou nádobu
papírový ubrousek nebo gázu + gumičku
plastový cedník
plastovou nebo dřevěnou lžičku

Teď už jen stačí houbičku šoupnout do hrnku, zalít studeným mlékem, přikrýt ubrouskem nebo gázou (proti případnému hmyzu a nečistotám), nechat při pokojové teplotě a počkat si zhruba 24 hodin na kefír. V mezičase je vhodné kefír občas lehce promíchat, aby se k houbě dostalo více nezpracovaného mléka.

Následně stačí kefír přecedit přes plastové sítko, houbičky znovu zalít mlékem a celý proces opakovat. 

Zdravý kefír tak můžete mít každý den. A pokud je to na vás moc, dejte hrnek do lednice, čímž se proces fermentace (neboli kvašení - načetla jsem si to, takže teď můžu machrovat :) velmi zpomalí a kefír budete mít až za zhruba 3 dny. Někteří tyrani nechávají houbičku jednou za čas vyhladovět v lednici ve vodě.

Každopádně hotový kefír nemusíte konzumovat hned, v lednici (prý) vydrží několik dní, ale protože pracuje dál, bude postupně kyselejší. Pokud ho uzavřete do láhve, je nutné občas povolit víčko a vypustit plyn, který se tam bude tvořit. Jinak vás čeká výbuch srovnatelný s erupcí sicilského vulkánu.

Když se o houbičku budete dobře starat a nebudete ji dlouhodobě odbývat krabicovým mlékem, začne vám růst. Po čase je tedy vhodné houbičky rozesadit nebo zvýšit množství mléka, abyste opět získali správný poměr. Pokud více kefíru nepotřebujete, můžete samozřejmě obdarovat jiné kefíromilce.

Další rozumy, které by se mohly hodit:

- čím déle necháte kefír stát, tím kyselejší a hustší bude. Pokud to přeženete, stačí ho naředit mlékem.
- pokud bude kefír stát dlouho, může se stát, že se oddělí hustý kefír a syrovátka. No problemo - stačí rozmíchat a kefír je zachráněn.
- po čase se na houbičkách tvoří sliz. Internetové zdroje se nedokáží shodnout na tom, zda je proplachovat vodou či ne. Někdo proplachuje po každé dávce, někdo jednou za čas, někdo vůbec. Podle někoho je sliz pro houbičky přirozený a potřebný, podle dalších je nutné se ho zbavit. Takže nevím a volím zatím střední cestu - houbičky proplachuji jednou za pár dní, jak to vyjde. Internet radí používat odstátou převařenou vodu, ale důvěryhodné zdroje mi prozradily, že jejich houbičky se už léta koupou v proudu studené vody z kohoutku. Takže babo raď.
- pokud se chystáte houbičky na nějakou dobu opustit, vyvstává stejně jako s ostatními domácími mazlíčky dilema "kam s ním". Můžete jim buď zajistit spolehlivý babysitting nebo dle délky odloučení zvolit jednu z metod doporučovaných kde jinde než na internetu. Týden na vás houbičky v mléce v obvyklé dávce bez problémů počkají v lednici. Zvýšíte-li množství mléka, vydrží prý až měsíc. Pak je tu ještě mražení a sušení, což je hotová věda a postup si můžete načíst tady.
- pokud vám houbičky zčernají nebo zrůžoví, už je nepoužívejte

Tak. A pokud jste teď dostali chuť na domácí kefír a rádi byste se stali hrdými majiteli polévkové lžíce tibetských kefírových houbiček, ponořte se do hlubin internetu a najděte nějakého dobrodince ideálně ve své blízkosti, který vám jich trochu věnuje (prý se ale dají poslat i poštou). Další možností jsou internetové obchody a také "dobrodinci", kteří své přebytky prodávají.

No a já jsem zvědavá, jak dlouho ta moje kefírka přežije moji péči :) 
Zatím se drží statečně, já si dopřávám každý den kefír a můžu vám říct jedno: kam se hrabe Activie ;)


domácí kefír - tibetská kefírová houba




pátek 22. srpna 2014

Maková bábovka

Mám ráda pohled na pole a louky plné rozkvetlých vlčích máků. Jejich křehká krása ale dlouho nevydrží. Ta krátká chvíle, kdy jejich červené sukýnky rozjasňují všechno kolem, je o to vzácnější. Když se mi takový pohled naskytne, snažím se ho vnímat a zapamatovat, protože přijde vhod, až všechno kolem bude zase šedivé a nezajímavé.

Pohled na pole plné makovic už sice nepřináší takový estetický zážitek, v srdci ale probouzí pekařské touhy a fantazie. Jako nedávno, když jsme během dovolené projížděli českou krajinou lemovanou poli s kukuřicí, obilím a .... makovicemi. Tisíce malých hlaviček jako by na mě souhlasně kývaly, když se mi v hlavě rodil plán na oprášení receptu na makovou bábovku, která byla před lety jedním z mých prvních samostatných pekařských výtvorů.

Časování bylo dokonalé - čekalo mě pár dní na chalupě s náctiletými neteřemi, pečení bylo v plánu, což znamenalo ideální příležitost k předání receptu, kterým jsem také jako náctiletá začínala. Slovo dalo slovo a pekla se

Maková bábovka

Mák se do této bábovky dává celý a díky tomu krásně křupe. "Pihovatá" bábovka i dobře vypadá a její příprava je navíc úplně nenáročná - stačí vám hrnek, dvě misky a vařečka. Žádné šlehání, žádné mletí máku.

maková bábovka

1 hrnek = 250 ml


Ingredience:

3 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1,5 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek celého máku
1 hrnek oleje
1 hrnek mléka
2 vejce

Postup:

Smícháme všechny sypké suroviny - mouku, prášek do pečiva, cukry a mák.
Vejce mírně prošleháme vidličkou, nalijeme do mléka a přidáme olej.
Do směsi suchých surovin postupně vmícháme směs surovin mokrých a dobře promícháme.

Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.

Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů (horkovzdušná) cca 45 - 50 minut - bábovka je hotová, když špejle zapíchnutá do těsta zůstane suchá a bez nalepených drobečků.

Po upečení necháme bábovku ještě alespoň 20 minut chladnout ve formě, pak ji vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

Je neodolatelná ...


maková bábovka

... ze všech stran


maková bábovka

... skrz naskrz




A až bude upečená, můžete třeba s uspokojením pozorovat, jak se vám podařilo nadchnout pro věc mladou generaci ....

maková bábovka

... a vzpomínat na krásu vlčích máků

vlčí mák

Ať se povede!

neděle 17. srpna 2014

Mlsná dovolená 2014

Dovolené by měly být o (aktivním) odpočinku, poznávání, nových zážitcích, nových chutích a vůních. Bývaly doby, kdy jsem na dovolené šetřila na jídle, abych měla víc peněz na utrácení za dárky, hadříky a podobné důležitosti. Postupně jsem ale jídlo a ochutnávání zařadila právě mezi ty zážitky a nezbytnosti, za které se vyplatí utrácet. Jsou důležitou součástí zážitků z cest, způsobem poznávání více i méně vzdálených míst, kde jsme na chvíli hosty. Zbyde nám na ně sice jen vzpomínka (a nadšencům i fotka), ale stojí za každou utracenou kačku.

Letošní dovolená už je pro mě také jen vzpomínkou. A že je na co vzpomínat, byť se nekonala žádná exotika, západy slunce nad oceánem ani výlety na velbloudech. 

A to bych nebyla já, abych cestou nehledala sladkou inspiraci :)

Část naší cesty připomínala spíš poznávací cestu za lázeňskými oplatkami. Posuďte sami:

Bečov nad Teplou a oplatka z místní cukrárny a pekárny Pytlík. Sami oplatky pečou, mají vlastní vzor a sídlí hned pod bečovským zámkem. Náplň je lískooříšková, ale spíš než oříšky mi mezi zuby křupal cukr ... V zámku mě potěšila výstava vytlačovacích forem na pečení.

Bečov nad Teplou

Loket a klasické Karlovarské oplatky mnoha příchutí prodávané přímo pod hradem. Teplá voňavá skořicová oplatka mě nezklamala.


Loket

Františkovy Lázně, kolonáda, František a samozřejmě lázeňské oplatky mnoha chutí. Oříšková, kokosová, švestková, nugátová, čokoládová, skořicová, s pomerančovou kůrou a bílou čokoládou, s jablky a skořicí a mnoho dalších. Jak jen si v tom množství vybrat? Ochutnávat a ochutnávat :)


Františkovy Lázně

Naší základnou pro výlety v pohraničí i za hranicemi Německa se stal úžasný Rodinný hotel Švejk na Bublavě. Dvě venkovní hřiště s trampolínami, obrovská herna uvnitř, příjemný personál - zkrátka bezva místo, kde strávit čas s rodinou. Měla jsem v plánu otestovat celou jejich nabídku dezertů:



Pozdní večerní příjezdy a omezená kapacita žaludku po echtovních večeřích mi však dovolily jen dvojí sladkou tečku. Nutno dodat, že oba dezerty byly výborné:


domácí borůvkový koláč

hruškový štrůdl s oříškovou zmrzlinou
Už jste někdy viděli opravdovou perníkovou chaloupku? My na ni narazili v zábavním parku Plohn v Německu:


perníková chaloupka

Baba Jaga šetřila síly v podkroví a dole v krámku se oháněla přerostlá Mařenka. K nalákání drobotiny sloužila široká nabídka komerčních sladkostí a nechyběl samozřejmě ani pověstný perníček:


na co láká baba Jaga dětičky

Od perníkové chaloupky samozřejmě nejde odejít s prázdnou, takže tady je můj úlovek. Bílá cukrová vata neboli Zuckerwatte. Říkám si, že bez barviv musí být skoro zdravá :)


cukrová vata z perníkové chaloupky

Byť daleko od domova, i pečení jsem si užila. Během návštěvy u kamarádky jsem se ochotně ochomýtala kolem pečení domácích rohlíků. Vlastně jsem si tak trochu odpracovala nocleh :)




Na dovolenou mám letos samé sladké vzpomínky.
A co vy?


pátek 15. srpna 2014

Rybízový koláč s pudinkovým želé

Zbyl vám na zahradě ještě rybíz? Tak hurá pro něj. Máme tu totiž druhou část naší DODO série. Nedávno jsem vám vyprávěla o rybízovém moučníku s pudinkem, který jsem vyráběla metodou DOdělej DOma. Tady je recept na jeho brášku, který vznikl v kuchyni mojí maminky, kde byl ovšem na rozdíl od toho mého ihned dokončen a zkompletován :)

Rybízový koláč s pudinkovým želé

rybízový koláč s pudinkovým želé


Ingredience:

/korpus/
3 vejce - žloutky a bílky zvlášť
4 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 lžíce vlažné vody
9 lžic polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

/pudinkové želé/
1 vanilkový pudink
185 ml vody
185 ml pomerančového džusu
cukr dle chuti

/dále/
rybízová marmeláda na potření korpusu 
červený rybíz - omytý a okapaný

Postup:
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

Žloutky s cukry a vodou vyšleháme do světlé pěny, pak už ručně opatrně vmícháme střídavě bílkový sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy (= forma s prohlubní na náplň; silikonovou pouze vypláchneme studenou vodou) a pečeme na 160 stupňů cca 20 minut.

Korpus necháme zcela vychladnout, mezitím otrháme, omyjeme a necháme okapat rybíz.

Po vychladnutí korpus potřeme marmeládou, navršíme rybíz a přelijeme pudinkovým želé:

Pudinkový prášek rozmícháme ve vodě s džusem, dle chuti osladíme a povaříme do zhousnutí.

A je to. Další letní rybízový moučník je na světě:


rybízový koláč s pudinkovým želé



Ať se povede.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...