První půlku plechovky karamelového salka jsem použila do krému na můj nový nejoblíbenější dort.
Následovalo dilema, co s druhou polovinou.
Samozřejmě se jako první nabízela možnost vzít si lžíci a ...
Jenže jen z toho pomyšlení jsou mi těsnější kalhoty.
Takže nový recept. Něco nového, něco originálního, něco ... proč se mi pořád do hlavy vkrádá myšlenka na twix?
Máslová sušenka, karamel, čokoláda a ... kokos.
Takže už to nebude twix, ale koko-twix :)
Aneb experiement s dobrým koncem. Tak dobrým, že se o něj musím podělit:
Koko-twix sušenky
Sušenky? Řezy? Tak či tak, mají to nejlepší z karamelové tyčinky twix s kokosem navíc :)
forma 20 x 20 cm
(klidně o kousek větší, sušenková vrstva je dost vysoká)
Ingredience
/sušenka/
200 g změklého másla
70 g cukru moučka
1 lžička vanilkové esence
1 žloutek
300 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
/náplň/
půl plechovky karamelového salka
150 ml šlehačky
130 g strouhaného kokosu
/poleva/
100 ml šlehačky
100 g mléčné čokolády
50 g hořké čokolády
Postup
Máslo krátce vyšleháme s cukrem a vanilkovou esencí, vmícháme žloutek a po částech zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Vypracujeme hladké těsto (pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo teplem rukou rozpouštět), které uložíme v igelitovém sáčku na 30 minut do lednice. Poté ho vymačkáme v rovnoměrné vrstvě do formy vyložené pečícím papírem (papír necháme po stranách o něco delší, usnadní nám vyndavání moučníku z formy) propícháme povrch vidličkou a pečeme 25 minut (do zezlátnutí) v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Po upečení necháme zcela vychladnout.
Na náplň zahříváme několik minut šlehačku s karamelovým salkem až do rozpuštění (zahříváme maximálně k bodu varu), poté odstavíme a do směsi vmícháme kokos. Pořádně promícháme a necháme vychladnout.
Připravíme si čokoládovou ganache:
Do misky nalámeme na malé kousky čokoládu, šlehačku ohřejeme těsně k bodu varu, pak ihned odstavíme a nalijeme na čokoládu. Necháme několik minut stát, pak metličkou rozmícháme do hladka. Za občasného promíchání necháme chladnout, ganache bude postupně houstnout (lze urychlit v lednici, ale je třeba směs hlídat, aby zůstala ještě tekutá).
Na upečený sušenkový základ rozetřeme rovnoměrně kokosovou náplň, kterou polijeme čokoládovou polevou.
Moučník necháme ideálně přes noc ztuhnout v lednici, poté ho pomocí pečícího papíru vyndáme z formy, papír opatrně sloupneme a moučník nakrájíme na malé obdélníčky (nejlépe to jde ostrým nožem namočeným do horké vody a osušeným papírovou utěrkou / ubrouskem).
Ať se povedou :)
Žádné komentáře:
Okomentovat