pátek 21. března 2014

Páteční inspirace - pečení s dětmi

Když drobotina ochoří, je každá rada drahá. Čím vyplnit dny, když už stonajícímu prckovi otrnulo a u každé pracně vymyšlené zábavy vydrží sotva pár minut? Jelikož nepatřím mezi rodiče, kteří takovou situaci řeší usazením dítěte před televizi nebo jiné vymoženosti moderní doby, hledám vždy inspiraci na kreativnější vyplnění času, ideálně činností, která bude blízká i mně.

Už jste někdy zkoušeli péct s dítětem? S malým dítětem? Pak mi jistě dáte za pravdu, že všechny ty fotografie usmívajících se maminek a šťastných dětí s ručkama od mouky v téměř netknuté kuchyni lžou. Žádná idylka se nekoná. Pečení s malými dětmi je o nervy.

Takže než se do takové akce pustíte, musíte být předem smířeni s tím, že je více než pravděpodobné, že
- mouka bude úplně všude
- polovina cukru potřebného na pečení skončí v bříšku malého ochutnavače, stejně 
  jako cukrové sypání, lentilky či jiné dobroty určené ke zdobení
- od mouky a těsta nebudou jen ručičky, ale celý váš potomek a potažmo i vy
- z mouky budete muset sem tam vyndat nějakou tu hračku
- čokoláda určená do těsta záhadně zmizí
- těsto bude všude možně, jen ne ve formičkách na muffiny
- sušenky nebudou jedna jako druhá
- zhruba v polovině přípravy těsta vám dojdou čisté lžičky i vařečky
- všechno bude trvat déle, mnohem déle
- budete potřebovat více nádobí, mnohem více nádobí než obvykle

Ale mám i dobrou zprávu - stojí to za to!

Když tohle všechno ustojíte a nestane se z vás nervózní saň okřikující malého pomocníka za každou chybu, aby ho nakonec z kuchyně vykázala úplně, máte velkou šanci, že si společné tvoření opravdu užijete. Kuchyň se dá umýt, prádlo vyprat, mouka zamést, dítě vykoupat a ani výsledek celého pečení nemusí být kdo ví jak krásný a bezchybný. Důležité je, že jste to dokázali spolu a sdíleli jste chvíle, na které jednou budete rádi vzpomínat.

Přitom pomáhání v kuchyni není pro děti jen zábavou. Získávají sebedůvěru, rozvíjí motoriku, učí se a poznávají. Dopřejme jim to. Za trochu úklidu navíc to stojí.

Navíc, menším dětem stačí přidělit kousek těsta a vykrajovátka nebo dát mističky s moukou a cukrem, přidat pár lžiček, míchátek a vařeček a úspěch je zaručen. Mrňous bude spokojeně matlat, patlat, sypat, přelévat a tvořit z vlastních surovin a vy si relativně v klidu upečete své veledílo. Uklízet se bude stejně, ale průběh celé akce bude jistě klidnější. 




Pěkný článek o vaření s dětmi najdete tady.

Jak na pečení s dětmi radí i Apetit nebo Hera.

Než si troufnete na něco složitějšího, co se pustit do malých nepečených dobrot?

Když už sladké pečení, tak alespoň podle trochu zdravějších receptů. Mimochodem, tento článek radí, abychom dětem v kuchyni dávali úkoly přiměřené jejich věku. Jenže co dělat, když vašeho caparta nezajímá přebírání rozinek či oříšků ani zdaleka tolik, jako to, co dělá mamka? Proč by se spokojil s prací pro mrňata, když už je přeci dost velký na to, aby vážil mouku, rozklepl vajíčka, sypal kakao, míchal těsto a dělal všechno jako maminka? Alespoň taková je moje zkušenost...

Tipy na zdravější alternativy klasických surovin a několik receptů na "zdravé" pečení najdete i tady a tady.

Vánoce jsou sice ještě daleko, ale tady najdete pár tipů na vánoční pečení s dětmi, které se budou hodit i kdykoli jindy. Konečně někdo, kdo má stejnou zkušenost jako já :)

Pečení s dětmi je zřejmě i samostatný vědní obor, jelikož o něm existuje i "odborná" literatura :)

Takže dost teorie a šup do kuchyně.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...