neděle 16. března 2014

Tvarohové cupcakes s citronovo-makovou polevou a kandovaným citronem

Ve světě pečení (a nejen tam) už je to tak, že některé chutě prostě patří k sobě

kokos a rum
kokos a ananas (a rum)
jablka a skořice
jahody a smetana
banán a čokoláda
oříšky a čokoláda 
arašídové máslo a čokoláda
vlastně cokoli a čokoláda :)

a také

tvaroh a citron!

Je to jedna z mých nejoblíbenějších kombinací. Tvaroh dodá moučníkům vláčnost, citron krásnou vůni a oba dohromady neodolatelnou chuť. Tvarohových moučníků, bábovek, muffinů a dezertů jsem už vyzkoušela hodně. A citron v nich nikdy nesmí chybět. 

Takže když jsem si dnes mačkala už asi pátý citron do čaje (ať žije jarní počasí) a myšlenky mi zabloudily za vaničkou tvarohu v lednici, zrodily se:


Tvarohové cupcakes 
s citronovo-makovou polevou a kandovaným citronem




Tvarohové cupcakes

Ingredience
200 g Hery (pokojová teplota)
100 g hnědého cukru
50 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
250 g polotučného tvarohu ve vaničce (pokojová teplota)
4 vejce - žloutky a bílky zvlášť
šťáva z poloviny citronu + kůra
100 g dětské krupičky
100 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva


Postup
Heru utřeme s cukry, přidáme tvaroh, žloutky a citronovou kůru a šťávu, dobře promícháme. Ručně vmícháme směs mouky, krupičky a prášku do pečiva a nakonec opatrně přimícháme i ušlehaný sníh z bílků. Těstem naplníme papírové košíčky do dvou třetin a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 30 minut.




Citronovo-maková poleva

Zrníčka máku povýší jednoduchou cukrovou polevu na efektní módní doplněk našich vláčných tvarohových cupcakes:

Na polevu smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou a případně troškou vody, až vznikne požadovaná konzistence - ani tuhá, ani tekutá, prostě tak akorát. Nakonec vmícháme lžičku máku.






Kandované citronové plátky

Jelikož jsem se cítila dobrodružně, vyzkoušela jsem svůj první kandovaný citron. Krása pro oko, lahoda pro chuťové buňky - takový je výsledek.

Citron (nejlépe bio nebo dobře omytý obyčejný) nakrájíme i s kůrou na tenké plátky. V menším hrnci svaříme krystalový cukr s vodou na sirup (já použila 4 vrchovaté lžíce cukru a 5 lžic vody do opravdu malého kastrůlku na několik pokusných plátků citronu) - cukr se rozpustí a směs začne bublat a houstnout. Pozor, nenechte směs zkaramelizovat. Do vzniklého sirupu dáme plátky citronu a necháme několik minut povařit (pokud směs příliš rychle houstne, přidáme maličko vody). Když kůra zprůhlední, je hotovo (některé recepty mluví až o hodině, jiné radí citrony nejdříve povařit ve vodě) - mně to trvalo asi 15 minut. Vypneme a necháme vychladnout.




Kandované plátky citronu použijeme na ozdobení cupcakes, které jsme přelili cukrovou polevou.




A ještě jeden bonus - citronový sirup, který zbyde po kandování citronu, je prostě MŇAM. Ochutnávala jsem tak dlouho, až nezbyl žádný. Už si ale představuji ty možnosti - sirup do koktejlů, topping na dezerty, sirup na pokapání dortového korpusu .... jedno je jisté - ještě o něm uslyšíme.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...