středa 9. dubna 2014

Velikonoční citronové sušenky s mákem

Zatímco někdo se zdobení perníčků a vykrajovaných sušenek vyhýbá a vystačí si s půlkou mandle či pocákáním čokoládou, pro mě je kouzlení s cukrovou polevou oblíbenou součástí sladké terapie. Soudě podle množství vykrajovátek, jejichž jsem hrdou majitelkou a v nichž mám uložené menší jmění, by se mohlo zdát, že se u nás doma prakticky nic jiného nepeče. Bohužel, moje poklady přicházejí ke slovu jen zřídka, o to víc si ale užívám kreativní chvilky v období Vánoc a Velikonoc, které by bez roztomilých sušenek a načančaných perníčků snad vůbec nemohly proběhnout.

Pravidelně žasnu nad kreativitou, fantazií a zručností několika autorek stránek zaměřených právě na zdobené cookies. Jejich sušenky jsou malými uměleckými díly, autorky se ochotně dělí o podrobné návody a důmyslné techniky zdobení. Radost pohledět. Tady jsou tři moje nejoblíbenější:

The Sweet Adventures of Sugarbelle 
Haniela´s
LilaLoa

Je tady ale jedno ALE. Zatímco se na jejich sušenky krásně kouká, jíst bych je nechtěla. Vrstvy cukrové polevy na už tak dost sladké sušence jsou na mě zkrátka moc. Nevadí. I tak jsou pro mě jejich dílka velku inspirací.

Sama raději zdobím jen úzkou linkou, polevu vrstvím málokdy. Mám ráda ten okamžik, když sedím nad ještě prázdnou sušenkou nebo perníčkem a mám na výběr z tolika možností, jak je z nevýrazného kousku upečeného těsta proměnit v něco neobyčejného a pěkného, jak jim vdechnout život a osobnost.

Tady je jeden z mých osvědčených receptů:

Citronové sušenky s mákem

Výborné sušenky s jemnou citronovou příchutí a makovými "pihami" tvoří ideální plátno pro cukrové malování. A pokud vás zrovna opustila múza nebo se vám do zdobení nechce, stačí sušenky před pečením posypat směsí hnědého cukru a citronové kůry.



Ingredience:

200 g mírně změklého másla
180 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce (pokojová teplota)
4 polévkové lžíce citronové šťávy
350 - 400 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky makových semínek

na polevu: 1 bílek, 150 - 200 g 2x prosátého moučkového cukru, 1 - 2 lžičky citronové šťávy

Postup:

Ručně utřeme máslo s cukry, přidáme vejce, šťávu z citronu a postupně zapracujeme mouku smíchanou se špetkou soli a mákem. Začneme na 350 g mouky a dle potřeby přidáváme, až vznikne hladké nelepivé a měkké těsto (moukou se bude ještě podsypávat, takže v této fázi to s ní nepřežeňte).

Těsto dáme v igelitovém sáčku alespoň na 1 hodinu chladit do lednice.

Těsto z lednice odebíráme po částech - nejlépe se s ním pracuje, dokud je chladné. Vyválíme placku cca 2 - 3 mm silnou (pečením už těsto nenabyde), vykrajujeme tvary a klademe je kousek od sebe na plech vyložený pečícím papírem.

Troubu předehřejeme na 150 stupňů, každý plech pečeme max. 10 minut a vyndáme z trouby hned, jak začnou okraje sušenek zlátnout. Necháme je ještě chvíli na plechu a pak opatrně přendáme vychladnout na mřížku.

Hotovo.



Jsou krásné, ale tak nějak nahaté, nemyslíte? Pojďme jim vdechnout život:

Na polevu mírně našleháme bílek a postupně do něj zašleháme moučkový cukr a citronovu šťávu, až vznikne středně hustá poleva - příliš řídká se bude roztékat, příliš hustá se bude špatně vytlačovat ze sáčku a linka se bude trhat. 

Jak poznat tu správnou hustotu? Zkuste udělat několik kapiček vedle sebe - měly by držet tvar a neroztékat se. Nebo zkuste "vědeckou" metodu od výše uvedených zkušených kolegyň, udělejte do polevy nožem či párátkem čáru a stopněte si, za jak dlouho čára zmizí. Mělo by to trvat 15 -20 sekund. Konzistenci můžete upravit přidáním kapky vody či citronu nebo naopak trochy moučkového cukru.

Hustotu polevy zvolte podle toho, zda potřebujete zdobit jen linkou nebo vyplnit větší plochy - podle toho si připravte buď hustší nebo řidiší varianty polevy.

Polevu rozdělíme do mističek a obarvíme potravinářským barvivem. Zdobíme pomocí cukrářského sáčku s úzkou kulatou špičkou, přpadně dalšími špičkami dle potřeby.






 Ať se povedou a hlavně ať dělají radost!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...