neděle 6. července 2014

Wafle (bez waflovače)

Až bude nejhůř, otevřu si malý bazar domácích spotřebičů a kuchyňského náčiní. V nabídce bude kuchyňský robot (ještě v krabici), kráječ na chleba (použit naposledy před x lety), elektrický otvírák na konzervy (kde vlastně je?), toustovač (spodní šuplík vpravo pod vrstvou igelitových pytlíků a dlouho nepoužitého kuchyňského náčiní), vakuovací pumpička (od té doby, co došly speciální pytlíky, není co pumpovat), elektrický gril (vytažen dvakrát do roka), strojek na čokoládové fondue (sedá na něj prach), struhadlo s výměnnými břity na krájení všeho druhu (kde je jim konec?), svářečka folií (šikovná to pomůcka), ruční a ponorný mixér (co bych si bez nich počala?), sekáček na všechno (kdyby tak zabíral míň místa), topinkovač (co jinak se starým chlebem) a taky spousta plechů s důlky všeho druhu, formy na pečení malé i velké, hranaté i kulaté a asi milion vykrajovátek (má drahocenná sbírka).

Zkrátka - škoda, že moje kuchyň není nafukovací. Není tedy divu, že každý nákup nového udělátka do kuchyně teď už prochází pečlivým zvážením. Není to jen na chvíli? Jak často ho budeme používat? Kde bude bydlet? Vejde se tam vůbec?

No a těch možností! Tak třeba plech na dortová lízátka, zmrzlinovač, strojek na cukrovou vatu, šunkovar, jogurtovač ..... No, nic z toho mi nějak zásadně nechybí. Ale jednou za čas, opravdu jen jednou za čas moje srdce zatouží po waflích. Po teplých domácích waflích s ovocem, šlehačkou a čokoládou. Jenže kupovat kvůli tomu další krám do bytu? To asi ne.

Ale moderní žena si umí poradit. Šikovně provede škatulata v kuchyňských šuplících, vykouzlí ještě trochu místa a může si pořídit .... silikonové formičky na wafle (děkuji ti, Tchibo). Zaberou o dost míň místa a celá rodina si může k nedělní snídni vychutnat

Wafle (bez waflovače)

Křehké voňavé wafle podávejte s džemem nebo s čerstvým ovocem, šlehačkou a oblíbeným toppingem. To si pak rázem budete připadat jako u stánku na Grand Place v Bruselu. Mňam.
 wafle bez waflovače


na 15 srdíček

90 g másla
50 g cukru moučka
10 g vanilkového cukru
2 malá vejce
125 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 ml mléka
Máslo vyšleháme s cukry, přidáme po jednom vejce a nakonec střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko.

Formy vypláchneme studenou vodou, položíme je na plech, do každého srdíčka dáme vrchovatou lžíci těsta a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 15 – 20 minut, dokud povrch nezezlátne.  
wafle forma Tchibo


Po vyndání trouby je necháme ještě minutku ve formě, a pak wafle vyklopíme na mřížku. Nedáváme je na sebe, změkly by a nebyly by pěkně křupavé.


  Podáváme s ovocem, marmeládou, šlehačkou, čokoládou – jak má kdo rád.
wafle


 Ať se povedou!

2 komentáře:

  1. Tyhle formy neznám, díky za tip a receptík:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) Teď jen aby na ně taky nezačal sedat prach ...

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...