pátek 29. ledna 2016

Juliin nebeský dort

Pozor - klidně by se vám mohlo stát (stejně jako mně), že tenhle dort se teď stane vaším novým nejoblíbenějším dortem.

Několik vrstev křehkého těsta s oříškovým bezé spojených karamelovým krémem je cestou přímo do ráje. To je určitě ten důvod, proč mu Julie říká "nebeský".

Julie žije v ukrajinském Chersonu a spojuje nás nejen letité přátelství, ale i záliba v pečení. Nedávno se se mnou podělila o recept na svůj (a teď i můj) nejoblíbenější dezert. A já jsem ráda, že díky němu si můžeme i přes tu vzdálenost být o něco blíž. 
 
Nemohla jsem se dočkat, až recept vyzkouším. Musela jsem ale počkat, až odezní každoroční vánoční předávkování cukrem a celá rodina bude připravena na další sladkou vlnu. Což ovšem zase tak dlouho netrvalo :)

Přestože jsem se snažila držet co nejpřesněji Juliina receptu, v průběhu pečení jsem se přeci jen od doporučeného postupu malinko odchýlila, protože moje trouba si peče podle svého a je jí fuk, jak fungují její kolegyně na Ukrajině.Také jsem si upravila krém, protože naší rodině vyhovuje méně sladký, ale níže uvádím i původní recept.

Stejně jako medovník je dobré tento dort nechat alespoň jeden, ale klidně i dva dny uležet. Takže si ho můžete připravit pěkně předem a v den D ho jen slavnostně vytáhnete z lednice :)

Nebudu vás už napínat, začínáme péct:

Juliin nebeský dort

Díky karamelovému krému chutná trochu jako medovník a určitě (nejen) vás okouzlí. Takže jestli hledáte, co upéct pro drahou polovičku na Valentýna, vaše pátrání právě skončilo. Musí to být tenhle dort. Prostě musí.


Julia´s heavenly cake

 průměr 20 cm

Ingredience:

/těsto/
250 g másla - mírně povolené, nakrájené na malé kousky
4 žloutky
100 g moučkového cukru
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva
cca 400 g hladké mouky

/bezé/
4 bílky
špetka soli
100 g krupicového cukru
130 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

/krém/
cca půl plechovky karamelového salka - dle chuti
180 g másla - pokojová teplota
(pozn. Juliin krém: 100 g másla + celá plechovka karamelového salka) 


Postup:

Pečení dortových plátů prověří vaši znalost vlastní trouby a jejích nálad. Pečení lineckého základu zároveň s bezé vrstvou totiž vyžaduje správnou strategii. Můj postup proto berte jako vodítko, ale zřejmě budete muset časy pečení přizpůsobit svojí troubě.

Připravíme si čtyři kusy pečícího papíru, na každý obkreslíme třeba podle dortové formy kruh o průměru 20 cm. Kruhy můžeme vystřihnout nebo nechat tak a těsto nanášet z druhé strany, než je kresba tužkou.

Na těsto smícháme suché ingredience, přidáme mírně změklé máslo, žloutky a nejdříve vařečkou a následně rukama vytvoříme hladké těsto (musí zůstat měkké, pozor na přidávání mouky). Pracujeme rychle, aby máslo příliš netálo. Hotové těsto rozdělíme na čtyři části a zabalené do sáčku dáme na půl hodiny do lednice. 

Troubu předehřejeme na 140 stupňů v režimu obojí pečení (tedy ne horkovzduch - alespoň mně v tomto režimu sníh příliš rychle hnědl). 

Vychlazené těsto prsty vymačkáme v rovnoměrné vrstvě na pečící papír do předkresleného či vystřiženého kruhu. Pláty doporučuji nepřipravovat všechny najednou, ale maximálně po dvou a zbytek těsta i ořechového sněhu nechat až do použití v lednici.

Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh - bílky se špetkou soli nejdříve trochu našleháme a postupně přisypáváme cukr. Do sněhu lehce vmícháme nasekané ořechy. 

(pozn. Juliin recept radil sníh
ořechy posypat, ale moje trouba s tím nesouhlasila - jelikož se ořechy na prvním plátu začaly příliš rychle pálit, zbytek jsem promíchala se sněhem a fungovalo to perfektně).

Ořechový sníh rozdělíme na připravené těsto a rozetřeme ho v rovnoměrné vrstvě až ke krajům.

Pečeme při 140 stupních cca 10 - 12 minut, poté snížíme teplotu na 110 stupňů a dosušujeme bezé vrstvu dalších cca 10 minut. Tohle je ta nejtěžší část. Já jsem tu dobu strávila přilepená na dvířkách trouby a hlídala, aby sníh nezačal příliš hnědnout. Pokud pečete dva pláty najednou, nezapomeňte je v půlce pečení proměnit, aby se pekly rovnoměrně.

Pokud jste zvládli upéct pláty bez připálení těsta nebo bezé, máte vyhráno :)

Pak už jen stačí nechat je vychladnout a pomazat krémem:

Několik minut šleháme samotné máslo, do kterého postupně přidáváme karamelové salko. Množství dle chuti - v mém případě to byla polovina plechovky.

Krém rozdělíme na tři části a pomažeme jím vychladlé pláty (bezé stranou nahoru), které k sobě vždy opatrně přitlačíme. Poslední plát už nenatíráme.

Hotový dort šoupneme na den-dva do ledničky a pak už si jen pochutnáváme.

Julia´s heavenly cake


Julia´s heavenly cake



Ať se povede!

3 komentáře:

  1. Zajímavý objev,jsem z Vyškova a koncem sedmdesátých let moje maminka pekla podobný řez.Chutnal i mým dětem o 25let později.Těsto si trochu předpekla a sněhovou hmotu pak natřela a dosušila.(asi to v plynové troubě jinak nešlo).
    Hodně zdaru.
    A já jdu na Váš dortový korpus bez vajec a mléka pro svoji vnučku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že recept zaujal. Až ho budu příště péct, zkusím trik s předpečením. Ať se Vaše pečení vždy podaří!

      Vymazat
  2. Vyzerá výborne, určite aj chutí, vyskúšam

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...