sobota 19. března 2016

Sušenky à la mrkvový dort

Byly jednou jedny špaldové sušenky a ty se trápily, že nejsou mezi ostatními vůbec oblíbené. Jak jinak si vysvětlit, že ještě nedostaly pozvánku na každoroční velikonoční sušenkový karneval? "Jsme snad moc obyčené? Nebo málo sladké?" říkaly si a představovaly si všechny ty báječné kostýmy a spoustu zábavy, o kterou nejspíš přijdou. Už už ztrácely všechnu naději, když najednou, pár dní před Velikonocemi, pozvánka dorazila. 

Kostým už měly dávno vymyšlený. Navoněly se špetkou skořice, napudrovaly tváře barvou vlašských ořechů, hodily na sebe šaty zdobené jemnými bílými a oranžovými proužky a mázly se trochou voňavého citrónového krému. A hotovo. Jde se na karneval :)

Sušenky à la mrkvový dort

Slepit je můžete oblíbenou marmeládou nebo se do nich pustit jen tak.


cca 60 ks podle velikosti sušenek

Ingredience

320 g mouky - 200 g špaldové a 120 g hladké (lze použít jen hladkou)
70 g mletých vlašských ořechů
50 g strouhaného kokosu
70 g najemno nastrouhané mrkve
190 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
130 g másla
špetka soli
půl lžičky skořice
2 malá vejce

/na dokončení/
citrónový krém (lemon curd) nebo marmeláda dle chuti

Postup

Smícháme všechny suché ingredience - mouku, ořechy, kokos, cukry, sůl, skořici. Přidáme studené máslo (aby se lépe zapracovalo, je dobré ho nastrouhat na hrubé straně struhadla), vejce a nastrouhanou mrkev. Nejdříve vařečkou a poté už rukama vypracujeme těsto. Pracujeme rychle, aby teplo rukou máslo příliš nerozehřálo. Těsto zabalíme do igelitového sáčku a necháme alespoň 2 hodiny chladit v lednici.

Troubu předehřejeme na 150 stupňů.

Těsto odebíráme z lednice po částech, aby se s ním lépe pracovalo. 
Těsto vyválíme na dobře pomoučeném vále na tloušťku cca 3 mm a pomocí vykrajovátek a razítek na sušenky vykrajujeme tvary.

Podle druhu razítka buď nejdříve vytlačíme vzor do těsta a poté ho vykrojíme vykrajovátkem (můj případ, kdy široké razítko nepasuje dovnitř kulatého vykrajovátka) nebo naopak vykrojíme požadovaný tvar a před zvednutím vykrajovátka vytlačíme uvnitř vzor (tak se tvar tlakem nezdeformuje).


Vykrojené tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dle velikosti sušenek 12 - 15 minut. Sušenky jsou hotové, když začnou okraje zlátnout. Po vyndání z trouby necháme sušenky ještě 5 minut na plechu, než je přendáme vychladnout na mřížku.

Vychladlé sušenky slepujeme citrónovým krémem (lemon curd) nebo marmeládou dle chuti. Budete-li je podávat hned, hodí se i krém ze smetanového sýra, který k mrkvovému dortu prostě patří.



 
Ať se povedou!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...