Jestli letos pomýšlíte na vyzkoušení nějakých zdravějších variant vánočního cukroví, můžete rovnou přečíst číst, překliknout někam jinam nebo alespoň zavřít oči. Tyhle sladké kuličky, ze kterých by nejspíš dietářům naskákaly pupínky, ale stojí za vyzkoušení:
Karamelové kuličky ze sušenek Lotus
Výborné cukroví, které můžete připravit i na poslední chvíli. Z vánočního podnosu ale zaručeně zmizí mezi prvními.
cca 20 - 25 ks podle velikosti
Ingredience
250 g
karamelových sušenek Lotus
100 g másla
1 lžička skořice
1-2 lžíce pomazánky Lotus (dle potřeby) - najdete ji v supermarketech u čokoládových pomazánek typu Nutela a Nugeta. Pokud
jste ji ještě nezkoušeli, vřele doporučuji. Je
výborná k namazání na pečivo, k ujídání lžící i na pečení.
Výborně ale kuličky chutnají i pokud pomazánku nahradíte karamelovým salkem.
Postup
Sušenky najemno rozdrtíme nebo rozemeleme a cca 5 lžic drobečků si dáme stranou na obalování. Drobečky smícháme se skořicí, změklým máslem a pomazánkou (začneme s jednou lžící, v případě potřeby přidáme). Dobře promícháme, až vznikne hmota, která jde tvarovat do kuliček. Z těsta odebíráme malé kousky, tvoříme kuličky, které obalíme v sušenkových drobečkách, které jsme si dali stranou (použít lze i mleté mandle). Hotové kuličky dáme do lednice ztuhnout.
Skladujeme v lednici, před podáváním necháme chvíli v pokojové teplotě.
Tip 1: S hmotou se vám bude lépe pracovat, když ji dáte před tvarováním kuliček na 15 minut do lednice.
Tip 2: Pokud už nemáte sušenkové drobečky a hmota ještě potřebuje zahustit, nemusíte běžet do obchodu pro další Lotusky - použijte drobečky z piškotů nebo mleté mandle.
Ať se povedou a chutnají!
Nejlepší jsou s vanilkovým nebo karamelovým hustým pudinkem, do kterého se zamíchá trocha másla. Takhle jen s máslem je to tuková bomba...
OdpovědětVymazatDěkuji za nápad na odlehčenější variantu receptu. Jistě si najde svoje příznivce.
VymazatJen potom nevydrží dlouho
Vymazat