Možností, jak zpracovat listové těsto na sladký i slaný způsob je nepočítaně. Z těch sladkých u mě hned vedle výborného jablečného štrůdlu vede kombinace s pudinkem.
Stále ještě nepřipravuji vlastní těsto a s klasickou výmluvou na nedostatek času sahám v obchodě pro těsto už hotové, ideálně i rozválené. To jsou pak třeba pudinkové čtverce opravdová rychlovka.
Dnes vám představím první z mých variací na téma "listové těsto - pudink - ovoce":
Pudinkové čtverce s čerstvým ovocem
a ovocnou omáčkou
Jejich název je delší než jejich příprava. Rychle hotové, rychle snědené :)
cca 8 - 10 ks
Ingredience
1 listové těsto
400 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
2 lžíce cukru krupice
rozpuštěné máslo na potření
/ovocná omáčka/
150 g mix drobného ovoce (čerstvé nebo mražené) - borůvky, maliny, jahody, rybíz apod.
cukr dle chuti
1 lžíce citronové šťávy
trocha citronové kůry
(případně trochu kukuřičného škrobu)
/na dokončení/
čerstvé ovoce
Postup
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Listové těsto rozválíme a rozkrájíme na čtverce 10x10 cm.
Snadnější variantou je použít koupený už rozválený plát těsta, ze kterého většinou dělám 6 větších čtverců (nebo 12 mini), aby nezbyly odřezky.
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme dle návodu na sáčku hustší pudink, který za častého promíchávání necháme trochu vychladnout.
Okraje čtverců pomažeme
rozpuštěným máslem a střed několikrát propíchneme vidličkou. Tak těsto
uprostřed zůstane rovné a nenafoukne se.
Teplý pudink rozdělíme na listové čtverce a lžící urovnáme do kulatého tvaru. Necháme alespoň 1,5 cm široké okraje. Pečeme cca 15 minut do zezlátnutí.
Po upečení přendáme pudinkové čtverce vychladnout na mřížku.
Před podáváním pocukrujeme okraje, ozdobíme čerstvým ovocem a ovocnou omáčkou.
Ovocnou omáčku připravíme tak, že povaříme ovoce až pustí šťávu (můžeme i trochu rozmačkat, ale ne na kaši), přidáme cukr, citronovou kůru a šťávu a povaříme do zhoustnutí (případně lze zahustit troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody). Omáčku lze použít teplou i studenou na zdobení dezertů, zmrzliny, waflí, palačinek apod.
Pokud na ozdobení pudinkových čtverců nespotřebujete celou dávku omáčky, zbytek vydrží několik dní v lednici nebo ji lze i zamrazit.
Nebudete-li pudinkové čtverce podávat hned, je dobré zejména nakrájené ovoce potřít čirou želatinou, aby neoschlo a pěkně se lesklo. Doporučuji ale zdobit krátce před podáváním.
Ať se povedou!
Žádné komentáře:
Okomentovat