Hlavně ale dokáže vrátit čas a přenést mě o pár měsíců zpátky, kdy právě zrály jahody, rybízové keře byly obsypané plody a větve stromu se prohýbaly pod tíhou krásně modrých švestek.
Dost často se mi ale stává, že si dary ze zahrádky u ledu šetřím na později tak dlouho, až je pak narychlo zpracovávám těsně před novou sezónou. Letos se však zadařilo a pokud je mi známo, v hlubinách kouzelné skříňky už zbývá jen jedna krabička rybízu. I když kdo ví :)
Takže jestli i vy máte železné zásoby ovoce z mrazáku, je nejvyšší čas je spotřebovat a udělat si místo na nové. A taky na zmrzlinu. Na spoustu zmrzliny.
Švestkový moučník s drobenkou
Buchtu snadno obměníte použitím dalších druhů ovoce - výborná bude s jahodami, třešněmi, meruňkami nebo rybízem
pekáček 22 x 27 cm
Ingredience
180 g krupicového cukru
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
160 g zakysané smetany
250 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
mražené nebo čerstvé ovoce – švestky, meruňky, rybíz …
/drobenka/
100 g polohrubé mouky
1 lžička skořice
80 g másla (studené)
80 g krupicového cukru
Postup
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny, přidáme vanilkový extrakt a zakysanou smetanu. Krátce prošleháme a poté ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dobře promícháme, až se
všechny ingredience spojí. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečícím
papírem.
Na drobenku rozemneme mezi prsty máslo s moukou, cukrem a skořicí, až vzniknou menší hrudky.
Těsto hustě poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
Pečeme cca 40 minut – až drobenka zezlátne a na špejli po vytažení z těsta nejsou přilepené drobečky.
Žádné komentáře:
Okomentovat