neděle 2. března 2014

Nepečený piškotový dort & chaos vs. vrstvy

Masopust, masopust, jen mě holka nevopusť.
Včera jsme vyhnali zimu, užíváme si první sluneční paprsky a těšíme se na jaro. 
A zimě na truc jsem "upekla" osvěžující lehký letní dortík :)

 
Nepečený piškotový dort

Způsob, jakým tento moučník připravíte, o vás hodně vypoví...



Ingredience:
1 velký balíček dětských piškotů (možná budete potřebovat i víc, podle formy)
4 kelímky (po 180g) zakysané smetany 
2 vanilkové cukry
moučkový cukr dle chuti
čerstvé nebo kompotované ovoce
kokos, strouhaná čokoláda
(kakao)

Postup:
Donedávna jsem byla přesvědčená, že existuje jen jeden postup, jak navrstvit piškoty, smetanu a ovoce tak, aby vznikl tenhle dortík. Jenže pak mě jeden nejmenovaný pořad o vaření překvapil pro mě novou, ale také zcela nepřijatelnou a přímo alarmující metodou.Takže, než se pustíte do díla, rozmyslete si, zda se řadíte do kategorie "chaotik" nebo do kategorie "estét". 

Chaotici vrhnou všechny suroviny do jedné mísy, zamíchají a vzniklý mišmaš neesteticky vyklopí do dortové formy, povrch ledabyle uhladí a pohází zbylým ovocem. Jak jistě tušíte, právě jsem popsala metodu, která mi není vůbec sympatická, třebaže jí nemohu upřít výhodu časové úspory.

Osobně se řadím do druhé kategorie. Jsem vyznavačkou dortových vrstev, jejich pravidelnosti, estetiky a řádu. Jste na tom stejně? Výborně. Jdeme tedy na to:

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem (dělám to proto, že se pak s dortem lépe manipuluje a při krájení se dno formy nepoškrábe).

Zakysané smetany osladíme dle chuti vanilkovým a moučkovým cukrem, část můžeme obarvit kakaem.

Pokud používáme kompotované ovoce, necháme ho dobře okapat. Čerstvé ovoce omyjeme a osušíme. U nás z čerstvého ovoce vedou jahody, maliny a borůvky. Ve světě kompotů a konzerv nemá konkurenci ananas, ať už sám nebo v kombinaci s mandarinkami. Lehká nakyslost skvěle doplňuje ostatní chutě.

Pak už přichází na řadu téměř obřadní vyskládání vrstev: piškoty (pěkně jeden vedle druhého) - smetana - ovoce - piškoty - smetana - ovoce - atd. až do vypotřebování surovin. Končíme vrstvou smetany, kterou posypeme kokosem a strouhanou čokoládou a dozdobíme ovocem.

Dort necháme nejlépe přes noc vychladit v lednici. Před otevřením formy objedeme obvod dortu nožem - tomuto kroku se vyhneme, když předem vyložíme stěny formy potravinářskou folií, kterou pak jednoduše sloupneme.

Ať se povede i vám - a nezapomeňte - vrstvy jsou prostě vrstvy.

2 komentáře:

  1. Ahoj, v první řadě chci pochválit tvůj blok, narazila jsem na něj nedávno a ještě neměla moc času ho řádně prostudovat tak, jak by si to zasloužil. Nicméně můj první dík patří cheesecaku, když jsem ho dělala poprvé, dopadlo to podobně jako popisuje ty. Takže hned o víkendu vyzkouším :) Ale teď jsem došla k tomuhle receptu a trošičku mě mrzí tvůj názor na "smíchanou variantu". Upřímně - dělala jsem obě varianty a není v tom žádný rozdíl, ani v chuti, ani ve vzhledu. Protože i při skládání se jednotlivé piškoty pohnou. A v rámci estetiky - tenhle dort je sám o sobě dost neestetický, u nás je to spíš svačinka po sobotním obědě než slavnostní pochoutka, takže na provedení podle mě nezáleží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za pochvalu, komentář i názor. Určitě dej vědět, jak dopadl cheesecake. Jinak co se týče smíchání versus vrstvení, na chuť to samozřejmě vliv nemá a na estetiku asi jak kdy. I tenhle dort se dá načančat. Jde mi spíš o ten rituál tvorby dortu, pokud ho pak chci jako dort podávat a prezentovat (jako v tom pořadu v televizi). Ale nic není černobílé. Např. brzy se chystám na belgický čokoládový nepečený, kde právě piškotový chaos vytvoří v kontrastu s tmavým krémem na řezu pěkný efekt :) Takže ano, obě varianty mají něco do sebe. A účel světí prostředky :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...