Dýňový koláč / Pumpkin pie
Nezvyklá chuť koláče provoněného kořením stojí za vyzkoušení.
průměr 26 cm
Ingredience
/těsto/
115 g studeného másla
175 g hladké mouky
2 lžíce krupicového cukru
špetka soli
30 ml ledové vody
/náplň/
450 - 500 g dýňového pyré (z malé, cca 600g dýně Hokkaido)
3 vejce
150 ml neslazeného kondenzovaného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
120 g třtinového cukru
1,5 lžičky skořice
1/2 lžičkymletého hřebíčku
1/2 lžičky kardamomu
1/2 lžičky mletého zázvoru
špetka soli
Postup
Na těsto smícháme mouku s cukrem a špetkou soli a nakrájíme do ní na kostičky studené máslo. Abychom se těsta co nejméně dotýkali, ze začátku pracujeme nožem - máslo v mouce dále krájíme a promícháváme, až vznikne směs podobná drobence. Přidáme ledovou vodu a rychle rukama propracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinářské folie a dáme na 60 minut chladit do lednice.
Dýni oloupeme, rozkrojíme a vyndáme semínka. Nakrájíme ji na větší kostky, zalijeme vodou a vaříme do měkka (cca 15 minut). Vodu slijeme, dýni necháme mírně vychladnout a rozmixujeme na pyré.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Koláčovou nebo dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto rozválíme do kruhu s průměrem o trochu větším, než je forma. Pomocí válečku těsto přeneseme do formy (narolujeme na váleček a nad formou opět rozrolujeme) a vytvarujeme 3 - 4 cm vysoké okraje. Formu s těstem vrátíme do lednice.
Třtinový cukr smícháme s kořením, vyspeme do dýňového pyré, přidáme kondenzované mléko, vanilkový extrakt, mírně prošlehaná vejce a promícháme do spojení ingrediencí.
Náplň nalijeme na připravené těsto, vložíme do trouby, teplotu zvýšíme na 175 stupňů a pečeme cca 45 minut. Povrch koláče by měl být po upečení pevný, neměl by začít příliš hnědnout.
Podáváme s kopečkem šlehačky.
Ať se povede!
Žádné komentáře:
Okomentovat