neděle 2. listopadu 2014

Vylepšený štrůdl

Chvátám, chvátám, nemám chvíli klid ....
Tak tahle písnička mi zní v uších už pěkně dlouho a čím dál hlasitěji.
Zkrátka nestíhám.

Kdo pomůže když
- dítě onemocní v tu nejnevhodnější dobu? 
(ne že by pro to nějaká vhodná doba existovala) 
- lednice zeje prázdnotou?
- valí se na vás termíny v práci?
- nestíháte nakupovat?
- nestíháte vařit?
- nestíháte péct, natož psát blog?
- nestíháte si už ani stěžovat na to, že nestíháte?

No ano, je to MAMINKA.

Nebudu si tu hrát na sofistikovanou superženu, která má time-management v malíku a bravurně zvládá kloubit práci s péčí o rodinu a domácnost. Tuhle disciplínu z vyšší dívčí ještě nemám úplně vychytanou a tak se mi pomoc hodí. A mám takové tušení, že v tom nejsem sama ...

Dnes pro vás nemám ani tak úplně recept jako tip na vylepšení klasického jablečného štrůdlu, bez kterého si podzimní dny většina z nás snad ani neumí představit. A jak asi tušíte, autorkou zlepšováku a všech štrůdlů zkonzumovaných letos na podzim u nás doma není nikdo jiný, než moje maminka:

Vylepšený štrůdl

Moderní babičky na plný úvazek nemají času nazbyt a hrdě používají kupované listové těsto, pěkně rozválené a připravené k naplnění.


vylepšený štrůdl


Ne, náš zlepšovák netkví v nějaké nové převratné technice vrstvení, plnění či motání známé štrůdlové nohy - i u tohoto štrůdlu budete postupovat klasicky:
- uplácat těsto a rozválet ho (ehm, vyndat z obalu a rozrolovat)
- posypat strouhankou / kokosem
- naplnit strouhanými jablky a přidat, co máte rádi - rozinky, ořechy, mandle ...
- posypat skořicovým cukrem
- zamotat
- potřít rozpuštěným máslem
- upéct
- pocukrovat
- vychutnat ke kafíčku 

A kde je tedy ten zlepšovák? 
Přidejte si ho nahoru do bodu tři - na vrstvu jablek zkuste dát plátky hrušky, půlky švestek (čerstvé nebo z mrazáku) - ideálně rovnou obojí. Souhra chutí jablek a hrušek s nakysle svěžími švestkami dokáže divy. Ozkoušeno. Potvrzeno.

Tak já zase běžím. To víte:
Chvátám, chvátám, nemám chvíli klid ...


vylepšený štrůdl

A co vy? Máte nějaký tip na vylepšení klasického štrůdlu?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...