Nikdo ji nezval a už je zase tady. Zima. V noci jsme si posunuli ručičky hodinek nazpátek, dny jsou čím dál kratší, za chvíli navlékneme šály a čepice. Na znamení protestu jsem upekla zcela nezimní cupcakes. Voní kokosem, banánem a dálkou. I šlehačka je plná kokosu. A nechci nic slyšet o tom, že vám připomíná sníh. Je jako zmrzlina na vršku poháru s tropickým ovocem. Tak je to.
Takže jestli také nemáte rádi zimu, můžete třeba využít té hodiny, kterou dnes máme navíc a upéct si
Tropické cupcakes s kokosovou šlehačkou
Moře šumí a ve stínu palmy je tak krásně ...
Kéž by.
14 ks
Ingredience:
/cupcakes/
260 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
140 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
100 ml šlehačky
130 g kokosového bloku Renuka (viz níže) + 150 ml teplé vody
1 hodně zralý banán
100 g tyčinka Margot - nastrouhat
4 lžíce strouhaného kokosu
/kokosová šlehačka/
70 g kokosového bloku Renuka + 125 ml šlehačky
250 ml šlehačky
1 - 2 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
Co že je to ten kokosový blok? Koupila jsem ho v Bille a je to bloček 100 % krémovitého kokosu. Stačí přidat do omáčky nebo rozpustit v teplé vodě či smetaně a přidat do pečení či krémů. Dodá jim výraznější kokosovou chuť než kokosové mléko i jinou strukturu, protože navíc obsahuje drcený kokos.
V 200g balení najdete pytlíček s kokosovým bločkem a trochou kokosového oleje. Ten přidávám k části bločku určené do těsta. Do šlehačky dávám jen čistý kokos.
Postup:
Kokosová
šlehačka vyžaduje trochu plánování dopředu, jelikož šlehačka svařená s
kokosovým blokem by měla odpočívat v lednici ideálně přes noc. Večer
předem tedy ohřejeme šlehačku a za občasného promíchání v ní rozpustíme
kokosový blok (zhruba třetina bločku). Hned jak začne vařit, vypneme. Po
vychladnutí dáme do lednice.
Na cupcakes nejdříve rozpustíme 2/3 kokosového bloku i s olejem v teplé vodě, pak přidáme šlehačku.
Tyčinku Margot nastrouháme (jde to lépe, když ji dáte na cca 15 minut do mrazáku) a část si ubereme na zdobení.
Troubu zapneme na 150 stupňů.
Vejce vyšleháme do světlé pěny s oběma cukry a střídavě zašleháváme kokosovo-šlehačkovou směs a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zamícháme banán rozmačkaný na kaši, kokos a nastrouhanou tyčinku Margot. Kdo chce, může přidat i pár lžic rumu.
Těsto rozdělíme do papírových košíčků (plníme cca 1 cm pod okraj) a dáme péct na 30 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do těsta není suché a bez nalepených drobečků.
Vychladlé cupcakes zdobíme kokosovu šlehačkou:
Ke šlehačce svařené s kokosem, kterou jsme si připravili předem (směs ztuhne, je třeba ji promíchat), přidáme dalších 250 ml vychlazené šlehačky a šleháme do ztuhnutí.
Nakonec cupcakes ozdobíme strouhanou tyčinou Margot.
Ať se povedou!
Žádné komentáře:
Okomentovat