Málem tajná čokoládovo-cuketová bábovka
Každý, kdo někdy pekl s dětmi pochopí, jak se v bábovce ocitly dvě dětské hrsti rozinek. Původně v ní měly být ořechy a brusinky. Tak příště.
Ingredience:
170 g cukety (váženo po oloupání a odstranění jádřince) + špetka soli
125 g másla (změklé)
190 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
4 vejce
100 g čokolády na vaření
100 ml vlažného mléka
350 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
půlky vlašských ořechů do žebrování bábovkové formy
2 dětské hrstičky rozinek :)
(nebo kousky čokolády, nasekané ořechy, sušené brusinky apod.)
/na dokončení/
bílé čokoládová poleva
cukrové zdobení / nasekané ořechy
Postup:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout.
Cuketu oloupeme na hrubé straně struhadla, promícháme se špetkou soli a necháme alespoň 10 minut odstát, aby pustila šťávu.
Změklé máslo ušleháme s cukry do pěny, po jednom zašleháme vejce, vlažnou čokoládu a mléko. Ručně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pro důkladné promíchání těsto nakonec ještě jen velmi krátce prošleháme. Nakonec lehce vmícháme vymačkanou cuketu a dle chuti např. rozinky, brusinky, nasekané ořechy, kousky čokolády nebo jejich kombinaci.
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do každého žebrování dáme jednu půlku vlašského ořechu řezem nahoru. Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté formě na 160 stupňů 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta není suchá a bez nalepených drobečků.
Po upečení necháme částečně vychladnout ve formě a ještě vlažnou bábovku pak vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
Vychladlou bábovku polijeme bílou čokoládovou polevu a můžeme ozdobit cukrovým zdobením nebo nasekanými ořechy.
Ať se povede!
Výborná 👍👍👍
OdpovědětVymazat