Nějakou dobu jsem byla pryč, to vám asi neuniklo. Brzy vám budu vyprávět o dalekém Tokiu, syrových rybách, sladkostech z fazolí, čajovém obřadu, nádherných podzimních barvách v Japonsku a zážitcích, na které se nezapomíná. Je to ale na delší povídání, takže než to všechno utřídím a sepíšu, mám tady pro vás první z letošních vánočních receptů.
Ty asi nejroztomilejší medvědí sušenky jsem pekla na školkovou vánoční besídku pro třídu Medvíďat. Ještě vánočnější budou sušenky ve tvaru panáčka perníčka. Měla jsem v plánu jich pár taky upéct, ale nakonec jsem na to ve víru boje s časem úplně zapomněla ...
Skořicoví medvídci s oříšky a brusinkami
Moji medvídci drží v tlapkách mandle, kešu oříšky a sušené brusinky. Použít ale můžete i další druhy ořechů a sušeného ovoce podle chuti. A ta vůně - prostě zhmotněné Vánoce :)
PS: Nápad pochází jak jinak než z internetu (další z kategorie "proč tohle nenapadlo mě?"), recept je ale můj:
75 - 80 ks
Ingredience:
200 g másla, mírně změklého
120 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička vanilkové esence
400 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky skořice
mix oříšků a sušeného ovoce
Postup:
Máslo krátce vyšleháme s moučkovým cukrem, zašleháme vejce a vanilkovou esenci.
Mouku smícháme se špetkou soli a skořicí.
Obě směsi spojíme - nejdříve vařečkou, pak už těsto dopracujeme ručně. Mělo by vzniknout hladké, nelepivé a měkké těsto. Mouku přidáváme dle potřeby, ale ne mnoho, jelikož těsto budeme při vykrajování sušenek ještě podsypávat.
Těsto vytvarujeme do válečku, který uložíme v mikrotenovém sáčku alespoň na 2 hodiny, ale nejlépe přes noc, do lednice.
Vychlazené těsto nakrájíme na cca 3 cm silné plátky, které postupně z lednice odebíráme a zpracováváme
- vyválíme 3 mm silnou placku
- vykrájíme medvídky / panáčky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem
- špejlí uděláme každému oči a nos
- na bříško jim položíme oříšky / sušené ovoce
- ručičky ohneme a přimáčkneme tak, aby oříšky/ovoce objímaly
Troubu předehřejeme na 150 stupňů (horkovzdušná).
Každý plech pečeme max. 10 minut - plech vyndáme hned, jak začnou sušenkám zlátnout okraje. Sušenky necháme ještě 5 minut dojít na plechu a poté sundáme a necháme vychladnout na mřížce.
Ať se povedou :)
Žádné komentáře:
Okomentovat