Každoročně se ale vracím k perníčkům. Teprve s nimi je moje vánoční pečící mise kompletní. Perníčky jsou jako malá voňavá malířská plátna, která čekají na zaplnění. Pár šikovných tahů bílkovou polevou jim dokáže vdechnout život a vykouzlit úsměvy, ať už je pojmete jako jedlé dárky, ozdoby na stromeček nebo součást podnosu s vánočním cukrovím.
Bohužel rok od roku je času čím dál tím méně, o to víc se mi hodí můj osvědčený recept na perníčky, které se nemusí dlouho rozležet a jsou měkké hned druhý den po upečení. Zdobení volím spíše jednodušší, nejoblíbenější barvou je bílá v kontrastu s hnědým perníčkem. Jelikož už mám ale i malou pomocnici, jsou naše perníčky pěkně barevné.
Receptů, návodů a tipů na pečení i zdobení perníčků je plný internet, tudíž rozepisovat se tu obsáhle krok za krokem by bylo nošení dříví do lesa. Neuškodí ale zrekapitulovat si to nejdůležitější a možná se některé moje zkušenosti budou hodit i vám. Jak za chvíli uvidíte, moje zdobení je na úrovni nadšeného amatéra. O to ale nejde. Jde o radost ze zdobení, atmosféru, společné chvíle s dcerkou, která ráda při pečení i zdobení pomáhá.
Pro fundovanější rady a tipy ohledně perníčků a jejich zdobení se můžete podívat třeba sem k Meg, která připravila podrobný návod i video. Další inspiraci najdete tady na stránkách paní Brýdové.
Teď už ale můj osvědčení recept na
Vánoční perníčky (ihned měkké)
Nepotřebují se dlouho rozležet, a proto se do nich můžete pustit ještě teď, kdy už Vánoce klepou na dveře.
Ingredience:
500 g hladké mouky
150 g cukru moučka (kdo má rád sladší, může přidat)
100 g másla
4 vrchovaté lžíce tekutého medu
2 vejce + 1 na potření hotových perníčků
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa (i více - podle toho, jak tmavé chcete perníčky mít)
Postup:
Ve vodní lázni rozehřejeme máslo s medem a necháme mírně vychladnout.
Smícháme suché ingredience - mouku, cukr, sodu, koření a kakao.
Do vlažného másla s medem za stálého míchání nalijeme vidličkou prošlehaná vejce a dobře promícháme.
Obě směsi spojíme a nejdříve vařečkou a poté ručně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Vytvarujeme z něj váleček, který zabalíme do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie a necháme přes noc v ledničce.
Vychlazené těsto rozkrájíme na cca 2 cm silné plátky, které postupně odebíráme z lednice a zpracováváme - rozválíme na 2-3 mm silnou placku, vykrajujeme libovolné tvary, které klademe s rozestupy na pečící papír (nakynou).
Tip 1: Na jeden plech dávejte jen tvary podobné velikosti, aby se upekly rovnoměrně.
Tip 2: Pokud budete chtít perníčky použít jako ozdobu na stromeček, vypíchněte jim před pečením dírku brčkem. Můžete pod ně také položit špejli a mírně přimáčknout - vznikne vám perníkové "lízátko" nebo zápich, který krásně vypadá ozdobený mašlí.
Tip 3: Perníčky výborně chutnají a krásně vypadají ozdobené mandlí, brusinkami či kandovaným ovocem (viz úvodní obrázek). Před pečením je můžete na jednotlivé kousky "přilepit" bílkem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů (horkovzdušná) 5 - 8 minut podle velikosti perníčků.
Ihned po vyndání z trouby ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem.
Tip 4: Do části rozšlehaného vejce můžete rozmíchat malinko potravinářského barviva a získat tak barevný podklad pro vaše zdobení (krásně vypadá červená).
Tip 5: Perníčky je třeba před zdobením nechat alespoň 24 hodin "vydýchat", jinak z nich bude zaschlá poleva odpadávat
Tip 6: Zkuste zkombinovat zdobení polevou s cukrovými a marcipánovými ozdobami. Marcipán stačí pro přilepení na perník malinko navlhčit.
Zdobení bílkovou polevou
A teď několik slíbených tipů od příležitostné zdobičky perníčků:
1/ Bílková poleva neboli královská glazura - můžete si ji připravit doma, využít práškové směsi (k dostání v obchodech s cukrářskými potřebami nebo přes internet) nebo koupit už hotovou v tubě. Přiznám se, letos mi přišly vhod už připravené tubičky se čtyřmi barvami polevy od Dr. Oetkera, se kterými se i dobře pracuje dětem. Pokud mám ale více času i perníčků na ozdobení, připravuji polevu vlastní:
1 bílek
cca 200 g moučkové cukru (alespoň 2x prosátý nebo extra jemný) - přidávat postupně
1 lžička Solamylu
1 lžíce citronové šťávy
Bílek mírně našlehám metličkou, postupně do něj zašlehám cukr smíchaný se Solamylem a přes sítko přidám citronovou šťávu. Šlehám metličkou, dokud nevznikne jasně bílá hustší poleva - dle potřeby přidávám cukr nebo vodu jen po kapkách. Pracuji ručně. Zkoušela jsem i ruční šlehač, ale do polevy se tak dostalo moc vzduchu a po zaschnutí odpadávala. Alespoň taková je moje zkušenost.
Hustota polevy je téma na román, existuje celá řada osvědčených rad, jak se dopracovat k té ideální. Po vytažení metličky z polevy by měla dělat špičky, které se zase pomalu spojí s ostatní polevou. Nebo metoda pokus-omyl: nejednou jsem polevu ze sáčku vracela do mísy a upravovala konzistenci...
2/ Obarvení polevy - jak jsem říkala, nejraději nechávám polevu bílou. Když potřebuji barevnou, rozdělím si ji do malých mističek a párátkem přidávám gelovou barvu, dokud nejsem spokojená s odstínem. Mističky s hotovou polevou přikrývám mokrou utěrkou, aby nezačala tvrdnout.
3/ Plnění sáčků - na zdobení používám cukrářské sáčky a kovové špičky s velmi úzkým otvorem. Použít se ale dají i sáčky z pevnějšího igelitu (šikovné jsou ty uzavíratelné) nebo kornouty z pergamenového papíru. Sáček si vložím do vyšší nádoby a mám obě ruce volné na plnění polevou. Pokud mám některé barvy jen málo (bývá to černá nebo hnědá), používám malý sáček s ustřiženou špičkou.
4/ Aby se špička neucpávala - to je ta asi nejdůležitější vychytávka, která mi šetří nervy, když zdobím více barvami. Ve chvíli, kdy některé zdobící sáčky zrovna nepoužívám, odkládám je do vyšší nádoby, která má na dně navlhčený hadřík - špička se tak neucpává a mohu vesele zdobit dál. Vydrží takhle i pár dní v lednici, pokud zdobím na etapy.
Aby poleva nevytékala při stlačení na druhé straně, konec sáčku zakroutím a sepnu kolíčkem na prádlo nebo upevním gumičkou.
Vím, nejsou to žádné převratné objevy, ale třeba některé z vás pomůžou.
A teď už pár obrázků pro inspiraci
(ne, nejsou letošní. Jsou vzpomínkou na dobu, kdy jsem ještě měla čas si se zdobením pohrát. Krunýře, ulity i medvědí bříško vzniklo pomocí půlkulaté formičky, na kterou se dalo upéct kolečko těsta. Dovnitř jsem před slepením ukryla malé překvapení - sladkosti i malé dárečky).
Ehm, pro srovnání vzorek letošní (rychlo)tvorby za pomoci už zmíněných kupovaných tubiček s polevou:
Vypadá to, že dcera mne už v estetice zdobení předhání :)
Ať se vám perníčky povedou a hlavně si užijte jejich zdobení :)
Leni,
OdpovědětVymazatmoc děkuji za nás všechny - dobré rady k nezaplacení!!!!!
Ano perníčky k vánocům patří- stejně jako lenecké a vanilkové rohlíčky!!!!!
Krásné vánoce
Dana P.
Není zač, Dano. Budu ráda, když se ty rady budou někomu hodit. Nejsem žádný expert, ale pár perníčků už jsem přeci jen nazdobila :) Je to pro mě relax. Také přeji krásné Vánoce provoněné vanilkou, kokosem a skořicí. A samozřejmě i perníkovým kořením :)
Vymazat