Štědrý den se kvapem blíží a kdo je s pečením ve skluzu, může ještě zachránit situaci nepečeným cukrovím nebo výbornými marokánkami. Jsou plné sušeného ovoce, semínek a ořechů, takže si je řadím mezi "zdravější" vánoční cukroví. Každopádně jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Vyhovuje mi ta variabilita a možnost přizpůsobit si je pokaždé nejen své chuti, ale i stavu spižírny :)
Marokánky
Skoro zdravé a plné dobrot - uzpůsobte si je vlastní chuti a vychutnejte nejen na Vánoce.
cca 50 menších placiček
Ingredience:
300 ml šlehačky
30 g hladké mouky
100 g cukru krupice + 1 vanilkový
160 g směsi kandovaného či sušeného ovoce, rozinek
200 g směsi ořechů, mandlí, semínek (přidávám i strouhaný kokos)
na dohotovení: čokoládová poleva (bílá, mléčná, hořká - dle chuti)
Postup:
Troubu předehřejeme na 120 stupňů (horkovzdušná).
Smetanu, mouku a cukr smícháme a povaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Do vlažné hmoty přidáme pokrájené ovoce, ořechy, semínka apod. a dobře promícháme.
Ze směsi tvoříme na pečícím papíře hromádky s rozestupy (já používám jako podklad kolečka nebo čtverečky z "jedlého papíru") a zvolna pečeme/sušíme do zezlátnutí, trvá to cca 50 - 60 minut.
Vychladlé placičky můžeme ozdobit čokoládovou polevou dle chuti - já většinou používám bílou čokoládu. Klasické marokánky mají čokoládou potřenou celou zadní stranu.
Pro srovnání ještě jedna fotka marokánek (vlevo) - podle toho, jaké použijete ovoce a oříšky, mohou pokaždé vypadat trochu jinak.
Ať se povedou a chutnají!
Žádné komentáře:
Okomentovat