Klidně dnešní recept berte jako první letošní inspiraci na vánoční pečení. Moje oblíbené sušenky plné kokosu, brusinek a bílé čokolády. Když je zavřete do dózy, zůstanou pěkně křupavé. Když je necháte na vzduchu, budou měkčí a "žvýkavé". V obou případech neodolatelné. Hodí se pro jakoukoli příležitost, ale vánočnímu stolu vyloženě sluší:
Kokosové cookies s bílou čokoládou a brusinkami
cca 20 ks
Ingredience
170 g hladké mouky
půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli
50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
50 g másla
1 vejce
1 lžíce citronové šťávy + 1 lžíce citronové kůry
50 g strouhaného kokosu
200 g bílé čokolády - 150 g rozpustit a 50 g nakrájet na malé kousky
hrst mandlových plátků (nebo nasekaných mandlí)
hrst nasekaných sušených brusinek
Postup
Smícháme suché ingredience - mouku, prášek do pečiva, sůl, cukry, kokos.
Ve vodní lázni rozpustíme 150 g čokolády společně s máslem a necháme vychladnout. Poté do směsi vmícháme citronovou kůru a šťávu a metličkou zašleháme vejce.
Obě směsi smícháme, a postupně do těsta zapracujeme nasekanou čokoládu, mandle a brusinky.
Stejné velikosti sušenek docílíme pomocí vykrajovátka (o téhle vychytávce jsem psala už u máslových sušenek) - těsto do něj vmáčkneme a uhladíme lžičkou. Výška sušenky by měla být cca půl centimetru (používám vykrajovátko s průměrem 5 cm) a jelikož se při pečení ještě roztečou, je třeba je na plech dávat s větším rozestupem.
Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů 10 - 12 minut dozlatova. Upečené pak přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
A správně zabalené poslouží i jako vánoční dárek :)
Ať se povedou!
A co vy, plánujete už také vánoční pečení?
Žádné komentáře:
Okomentovat