Letos beránka nepeču!
Ne že bych sabotovala Velikonoce, to ani náhodou. Naopak si užívám sladké tvoření a mám už pro vás v záloze pár nových nápadů.
Ale beránek to není.
Jak jsem psala už loni, když jsem vám tu prozradila recept na bezkonkurenčně nejlepšího mrkvového beránka, beránky pro nás peče moje maminka. A letos do stáda přibyla ještě ovečka a s ní i nový recept přímo ze zápisníku mojí maminky:
Velikonoční ovečka z pudinkového těsta
Taky byste takhle třeštili oči, kdyby vás rozkrájeli na kousky:
střední forma s nepřilnavým povrchem
Ingredience
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
špetka soli
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 lžíce horké vody
5 lžic oleje
1 lžíce rumu
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 vanilkový pudink - prášek
1 lžička citronové kůry (sušená nebo čerstvá)
3 lžíce strouhaného kokosu
dle chuti lze přidat i rozinky, oříšky apod.
Postup
Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.
Vyšleháme žloutky s cukry, za stálého šlehání přidáme horkou vodu, olej a rum.
Do směsi vmícháme střídavě s bílkovým sněhem mouku smíchanou s práškem do pečiva, sušenou citronovou kůrou (čerstvou přidáme naopak do mokrých ingrediencí), kokosem a pudinkovým práškem. Dle chuti lze nakonec přidat i další dobroty, jako jsou nasekané ořechy, rozinky apod.
Část těsta můžeme obalit kakaem a vytvořit mramorování - bílé a hnědé těsto nalijeme do formy střídavě a projedeme spirálovitě špejlí.
Těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Vyplatí se před tím ještě obalit čumáček a uši beránka do alobalu, jelikož zde je vrstva těsta nejtenčí a může se připalovat.
Pečeme 40 - 45 minut, propečení kontrolujeme testem špejlí.
Po vyndání z trouby necháme ovečku ještě 5 min. ve formě, potom s ní trochu zatřeseme, aby se těsto uvolnilo od stěn, a vyklopíme na mřížku.
Vychladlou ovečku pocukrujeme, přilepíme jí cukrové oči a nos a ozdobíme mašlí.
Ať se povede!
Žádné komentáře:
Okomentovat