Tak už je to tady. Konečně se zase můžeme probouzet do světla a těšit se na jaro a taky na Velikonoce, mé oblíbené terapeuticko-pečící období.
Má to jedinou chybu, a to že určitě nestihnu upéct všechno, co mám na svém dlouhém průběžně doplňovaném seznamu nápadů a receptů k vyzkoušení. Jak dlouhý je ten váš? Možná vám na něm teď totiž přibude ještě jedna položka.
Není zač :)
Velikonoční nugátové sušenky
A samozřejmě nejen velikonoční. Pochutnat si na nich můžete úplně kdykoli :)
Ingredience
120 g Hery
1 velké
vejce
70 g Orion
nugátové čokolády na vaření - rozpustit
80 g
moučkového cukru
1 vanilkový
cukr
230 – 250 g
hladké mouky
1 lžička
kakaa
Postup
Změklou Heru krátce vyšleháme
s cukry, zašleháme vejce a vlažnou čokoládu.
Ručně vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Vypracujeme hladké ještě mírně
lepivé těsto (při vyvalování se do něj zapracuje další mouka, proto je třeba nechat těsto v této fázi měkčí) a dáme ho v igelitovém sáčku do lednice na 1 hodinu vychladit.
Troubu
předehřejeme na 140 stupňů.
Těsto odebíráme
z lednice po částech, protože se s ním lépe pracuje, dokud je vychlazené. Každou část vyválíme na 3 mm silný plát, v případě potřeby podsypáváme
moukou (já používám směs mouky s trochou moučkového cukru). Vykrajujeme tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Před pečením lze pod vykrojené tvary položit špejli a mírně přimáčknout - vzniknou tak sušenková "lízátka", která udělají radost dětem a ozdobí velikonoční stůl.
Jelikož těsto drží dobře tvar, hodí se i pro použití různých ozdobných sušenkových razítek a vytlačovaček:
Pečeme 13 –
15 min. dle velikosti tvarů.
Po vyndání
z trouby přendáme sušenky na mřížku vychladnout.
Sušenky zdobíme bílkovou polevou a cukrovým zdobením, lze je i slepit oříškovou pomazánkou nebo si na nich pochutnat jen tak :)
Sušenky zabalené v celofánu budou jistě milým překvapením pro koledníky:
Ať se povedou a udělají nejen na Velikonoce mnoho radosti!
Žádné komentáře:
Okomentovat