Ruku nahoru, kdo má rád mátu....
... jednou rukou psát neumím, takže jako by se stalo.
Čerstvá máta mi nádherně voní a nejraději ji mám v letních limonádách - nealko mojito, okurková limonáda, bezová limonáda, jakákoli limonáda. Pár lístků umí zázraky.
Jako správná bylinka má máta peprná blahodárné účinky nejen na naše chuťové a čichové buňky - zlepšuje trávení, uklidňuje žaludek, pomáhá při nachlazení i bolestech hlavy, holka jedna šikovná.
O vlastní bylinkové zahrádce si zatím nechávám zdát a bylinky v květináči mi po pár dnech kdo ví proč s železnou pravidelností chřadnou - zřejmě je mají v těch supermarketech nějak naprogramované, aby se po pár dnech odporoučely a zákazník musel kupovat nové. Možná by také chuděry uvítaly pravidelnější přísun tekutin. Ale když mám štěstí a dostanu svazek čerstvé voňavé máty ze zahrádky (díky Pavlo!), připravím si
Domácí mátový čaj / teplý nebo ledový
Připravte si ho podle chuti. Výrazná chuť máty si dobře rozumí i s citronem. A když přisladit, tak ideálně přírodním cukrem nebo medem. Vychlaďte ho, přidejte led a máte osvěžující ledový čaj.
1 porce
Ingredience
10 lístků máty peprné
200 ml vroucí vody
přírodní cukr/med dle chuti
(citronová šťáva dle chuti)
Postup
Mátové lístky zalijeme vroucí vodou, necháme alespoň 5 minut louhovat, dosladíme dle chuti, případně přidáme i citronovou šťávu a podáváme.
/ledový čaj/
Pro osvěžující ledovou variantu necháme čaj vychladit, přidáme kostky ledu, plátky citronu a podáváme.
Ať vám chutná!
Žádné komentáře:
Okomentovat