Mezitím se s vámi podělím o svůj objev loňského léta. Je to S.O.S. drink do horkých letních dnů, okurková limonáda. Ochutnala jsem jich už spoustu - některé se podobaly spíš okurkovému salátu, jiné byly nevýrazné, další naopak výborné a zkrátka tak akorát. Domácí verze na sebe nedala dlouho čekat. I ty moje byly zprvu někdy mdlé a jindy spíš salátoidní, ale teď už si troufnu říct, že ji mám vychytanou dle své chuti.
Pochopitelně nejsem jediná, koho tenhle letní nápoj okouzlil, a tak už na českém webu koluje v poslední době zhruba osm tisíc sedm set šedesát čtyři receptů na tenhle zázrak. A já si říkám no a co. Tady ji máte po osmitisící sedmisté šedesáté páté:
Osvěžující okurková limonáda
Do úžasně osvěžující limonády s nádechem citronu patří spousta ledu a kdo chce, může si ji ozdobit a provonět i snítkou máty.
Ingredience:
1 okurka
hadovka
1 velký
citron
4 lžíce
třtinového cukru (dle chuti)
700 ml vody
/na dokončení/
plátky okurky
kolečka citronu
snítky máty
Postup:
Okurku
oloupeme, nakrájíme na menší kousky a dáme do vyšší nádoby. Přidáme šťávu z
jednoho citronu, cukr a vody tolik, aby okurka byla ponořená. Vše dobře rozmixujeme ponorným mixérem (nebo použijeme klasický mixér). Dáme na 20 minut do lednice,
poté směs přecedíme přes sítko a dolijeme vodou.
Množství vody je orientačí - záleží na vaší chuti i velikosti okurky. Já někdy vytvořím základní směs z 500 - 600 ml vody, dám si ji do lednice a pak už si kdykoli připravím limonádu v poměru okurkové směsi a vody 2:1 nebo i 1:1, jak mám zrovna chuť.
Dle potřeby dochutíme cukrem či citronovou šťávou a nalijeme do sklenic, kam
přidáme i plátky okurky, ozdobíme plátkem citronu nebo okurky a
podáváme s ledem. Můžeme přidat i snítku máty.
Kdo by odolal?
Ať se povede a hlavně osvěží!
Žádné komentáře:
Okomentovat